Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Τι βλέπουν για την Ελλάδα 17 ξένοι οίκοι

Στο επίκεντρο των αναλύσεων οι διαπραγματεύσεις και το Eurogroup της Δευτέρας. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Το επικρατέστερο σενάριο για την Ελλάδα και τι ποσοστά δίνουν στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ. 
Με μεγάλη αγωνία η επενδυτική κοινότητα αναμένει τις αποφάσεις του επόμενου Eurogroup, ζυγίζοντας τις πιθανότητες αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με μια συμφωνία.
H πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ το 2015 είναι 25% σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters στην οποία συμμετείχαν 32 οικονομολόγοι.
Οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, όμως, έχουν τελικά διαφορετική άποψη, παρότι η τελική τροπή στο έκτακτο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου αλλά και της Συνόδου Κορυφής αφήνουν αρκετά ερωτήματα και ανοικτά ζητήματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μη συμφωνία τη Δευτέρα, γεγονός που θα οδηγήσει πιθανά σε μια νέα συνάντηση των υπουργών οικονομικών με τα χρονοδιαγράμματα να τρέχουν ασφυκτικά.
Πιο αναλυτικά, η αμερικανική Citigroup, δημιουργός της λέξης Grexit, θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές θα έρθουν τελικώς σε λύση, ώστε να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά εκτιμά πως, ακόμη και αν δεν βρεθεί λύση, το Grexit δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Η ελβετική Credit Suisse, σε έκθεσή της στην οποία εξετάζει τις συνέπειες από τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών τόσο στην οικονομία, όσο και στον τραπεζικό κλάδο της χώρας, υποστηρίζει ότι έξοδος από την ευρωζώνη ή χρεοκοπία θα είχε οδυνηρές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία και χαρακτηρίζει μηδαμινή την πιθανότητα είτε ελληνικής χρεοκοπίας είτε εξόδου από την ευρωζώνη.
H Royal Bank of Scotland τοποθετεί την πιθανότητα Grexit κάτω του 10%, ενώ εκτιμά ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ καθίσταται ικανή μόνο μέσω ενός δημοψηφίσματος. Υποστηρίζει πως οι ανησυχίες για τυχόν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι υπερβολικές. «Το κόστος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι υψηλότερο έναντι του κόστους αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο δεν αναμένεται να υπερβεί τα 60 δισ. ευρώ.
Η έξοδος από το ευρώ καθίσταται ικανή μόνο μέσω ενός δημοψηφίσματος. Όμως, το 70%-75% των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη», υποστηρίζει χαρακτηριστικά η Royal Bank of Scotland.
Παρόμοια πιθανότητα με την RBS δίνει και η Societe General. Ειδικότερα, η γαλλική τράπεζα, σε έρευνα που πραγματοποίησε μεταξύ 179 αναλυτών, εκτιμά πως η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εντός των επόμενων 12 μηνών, είναι από μικρή έως και μηδαμινή.
Η ελβετική UBS επίσης προβλέπει συμβιβασμό μεταξύ των δύο πλευρών και υπογραμμίζει πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης θα επηρεαστούν όχι μόνο από τον υπολογισμό του κόστους και του κέρδους, αλλά και από τα τρέχοντα πολιτικά ρεύματα της ευρωζώνης. Αν και το Grexit θα αποδειχθεί ηπιότερο έναντι εξόδου της Ελλάδας κατά τα κρίσιμα έτη του 2011-2012, η αναταραχή στην ευρωζώνη θα είναι εξαιρετικά ισχυρή, προκαλώντας ακόμη και το φαινόμενο του ντόμινο.
H Μorgan Stanley επίσης θεωρεί μικρή την πιθανότητα Grexit και χαρακτηρίζει υπερβολικές τις πιέσεις που ασκούνται στα ελληνικά ομόλογα. Για την ακρίβεια χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο του Grexit απίθανο, παρότι η πολιτική αστάθεια έχει χτυπήσει κόκκινο στην Ελλάδα. Η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων προεξοφλείται πολύ υψηλότερη πιθανότητα Grexit απ' ό,τι προεξοφλούν άλλες αγορές.
Η Bank of America Merrill Lynch παραμένει βέβαιη ότι στο τέλος θα επικρατήσει η λογική και πως η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι, αν και βρίσκονται μακριά από μια πιθανή συμφωνία, θα κάνουν τα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο η μεταβλητότητα θα παραμείνει.
H JP Morgan, αν και θεωρεί την πιθανότητα χαμηλή, επισημαίνει ότι το 2015 δεν είναι 2012 και πλέον μπορεί η Ευρώπη να δεχθεί σημαντικό κόστος, αλλά θα παραμείνει ανέπαφη, ενώ το 2012 ενδεχομένως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά.
H HSBC θεωρεί εξαιρετικά μικρό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και μάλιστα επισημαίνει ότι έχουμε ξαναβρεθεί στην ίδια κατάσταση με το 2012. Οι αναλυτές της HSBC εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ παρότι οι κίνδυνοι αποτυχίας των διαπραγματεύσεων έχουν αυξηθεί σημαντικά. Παρ' όλα αυτά, και η αισιόδοξη βρετανική τράπεζα μετά την αποτυχία του Eurogroup έγινε ελαφρώς πιο επιφυλακτική, όχι για την τελική συμφωνία, αλλά για το χρονοδιάγραμμα.
H Credit Agricole χαρακτηρίζει «ακραίο κίνδυνο» το Grexit με μικρή πιθανότητα και αναφέρει ότι η συμβιβαστική συμφωνία πιθανόν να περιλαμβάνει ένα μίγμα από επέκταση στις διάρκειες, παραχωρήσεις στα επιτόκια, δημοσιονομική χαλάρωση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η ABN AMRO σε πρόσφατο report που αύξησε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, αναφέρει ότι εντάσεις θα συνεχιστούν γύρω από το ελληνικό θέμα, αλλά δεν θα υπάρξει Grexit.
H Nomura, παρότι χαρακτηρίζει τις διαφορές μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας πολύ μεγάλες, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές «σε ορίζοντα όχι μόνο εβδομάδων, αλλά και μηνών», αποφεύγει να πει αν θεωρεί πιθανό το Grexit η όχι. Ωστόσο, ο Jens Nordvig, σε παλαιότερη έκθεση της Nomura, είχε θεωρήσει ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής στην ευρωπαϊκή πολιτική.
H Goldman Sachs στην τελευταία έκθεσή της είναι πιο επιφυλακτική από τους άλλους οίκους, αν και αποφεύγει να ποσοτικοποιήσει την πιθανότητα του Grexit. «Ένα Grexit δεν αποτελεί πιθανό σενάριο, ωστόσο οι κίνδυνοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχουν τελευταία αυξηθεί σημαντικά και επισημαίνει ότι η παροχή στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις τράπεζες».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Barclays. Οι αναλυτές της εκτιμούν ότι οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρώζώνη είναι ιδιαίτερα αυξημένες συγκριτικά με το 2012, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μη δέχεται τα ελληνικά ομόλογα, αλλά διατηρεί την άποψή της και το βασικό σενάριο ότι μια συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πιθανή. Μετά την αποτυχία του έκτακτου Eurogroup και την αδυναμία να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν, η Barclays υιοθετεί ακόμα πιο επιφυλακτική στάση.
Για την Deutsche Bank, η πιθανότητα Grexit είναι στο 20% σύμφωνα με τον Taimur Baig, Chief Economist της Ασίας για τη γερμανική τράπεζα, αλλά αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να εμποδίσουν την Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη και εξηγεί τι σημαίνει αυτό για την Ιταλία και την Ισπανία.
Πιο αυξημένη πιθανότητα βλέπει η επίσης γερμανική Commerzbank, με το ενδεχόμενο Grexit να φτάνει το 25%, παρότι οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές, με την Ελλάδα να μην μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει το χρέος της, την κυβέρνηση να καταρρέει γρήγορα και τη νέα δραχμή να υποτιμάται, καθιστώντας πανάκριβα όλα τα εισαγόμενα προϊόντα. Στο τελευταίο report της μετά το Eurgroup της 11ης Φεβρουαρίου, επισημαίνει ότι, αν αποτύχει και η τακτική συνάντηση των υπουργών οικονομικών τη Δευτέρα 16/2, τότε θα αυξήσει την πιθανότητα από το 25%.
Τέλος, η γερμανική τράπεζα Berenberg, τοποθετεί την πιθανότητα ενός Grexit στο 5%, εκτιμώντας ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν ότι χωρίς την επέκταση του προγράμματος, η κυβέρνηση θα ξεμείνει από ρευστό πιθανότατα εντός του Μαρτίου.

Γιώργος Α. Σαββάκης
Πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: