Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας: Δελτίο τύπου για την επενδυτική πρόταση της δημοτικής αρχής στο δημοτικό συμβούλιο της 27/1/2015

Επενδυτικές πρωτοβουλίες Δήμου Πέλλας

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου διεξήχθη το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πέλλας. Από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης θα ασχοληθούμε με αυτό που αφορά στην επενδυτική πρόταση του Δήμου Πέλλας. Είναι ένα θέμα με το οποίο έχουμε ασχοληθεί και σε προηγούμενο δελτίο τύπου και το οποίο επανήλθε στο δημοτικό συμβούλιο εκ νέου.
Αρχικά πρέπει να τονιστεί πως για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή του Δήμου Πέλλας μάς αιφνιδίασε, καθώς η «μελέτη» που αφορά στο θέμα της δημιουργίας επένδυσης ιχθυοκαλλιέργειας στα όρια του Δήμου Πέλλας έφτασε στα χέρια της αντιπολίτευσης λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Επειδή τόσο σοβαρές πρωτοβουλίες δεν είναι δυνατόν να αποφασίζονται εν κρυπτώ και παραβύστω, στα πλαίσια της διαφάνειας που υποσχεθήκαμε οφείλουμε να ενημερώσουμε τους δημότες για τις «επενδυτικές πρωτοβουλίες» της παρούσας δημοτικής αρχής και των πιθανών συνεπειών τους.
Η «μελέτη» που μας παραδόθηκε είναι μια έκθεση ιδεών για πρωτοετή οικονομικής σχολής. Είναι εμφανέστατα ελλιπής και ως προς τις οικονομικές της πληροφορίες αλλά και ως προς τον επενδυτικό φορέα της (δεν αναφέρει καν ποιος είναι ο επενδυτής).
Ελλιπής ως προς τις οικονομικές πληροφορίες της, επειδή τα στοιχεία που επικαλείται είναι αυθαίρετα, στρογγυλοποιημένα και καθόλου πειστικά. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι οι μελέτες επενδυτικών σχεδίων αυτού του ύψους (είκοσι πέντε εκατομμύρια ευρώ) περιλαμβάνουν αναλυτικότατες πληροφορίες όχι μόνο όσον αφορά στο κόστος υλοποίησης της επένδυσης (αναλυτικές επιμετρήσεις παγίων, αναλυτικό κόστος μηχανολογικού και επιστημονικού εξοπλισμού), ούτε μόνο όσον αφορά στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά που απευθύνεται (με συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία για τον ανταγωνισμό και για τις αγορές που απευθύνεται), αλλά και όσον αφορά στη βιωσιμότητά της (το λειτουργικό κόστος της επένδυσης και η αποδοτικότητά της) με βάση συγκεκριμένα standards που είναι καθορισμένα από το υπουργείο ανάπτυξης (προβλεπόμενοι πίνακες και ροές κεφαλαίων σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα). Οι συγκεκριμένοι «φτωχοί» πίνακες που επισυνάπτονται στη «μελέτη» δεν είναι επικαιροποιημένοι (π.χ. αναφέρουν ως έναρξη λειτουργίας το έτος 2013 ενώ φτάσαμε στο 2015 κι ακόμη δεν υπάρχει ούτε το ακίνητο που θα εγκατασταθεί η επιχείρηση) και κατά συνέπεια είναι αναξιόπιστοι.
Τι σημαίνει αυτό και γιατί το αναδεικνύουμε ως θέμα; Επειδή καθημερινά οι συνθήκες στη διεθνή αγορά, όπου κυρίως θα απευθυνθεί ο επενδυτής, αλλάζουν. Ήδη, στο Ελληνικό χρηματιστήριο εταιρείες κολοσσοί του κλάδου (ΝΗΡΕΥΣ, ΣΕΛΟΝΤΑ, ΔΙΑΣ) είναι υπό επιτήρηση, κάτι που είναι ενδεικτικό της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του είδους. Νέες επιχειρήσεις ανταγωνιστές δημιουργούνται, νέα κόστη διαμορφώνονται, νέες μέθοδοι συντήρησης και διακίνησης των εμπορευμάτων προβάλλουν. Τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τα είδη που υποτίθεται ότι πρόκειται να εκθρέψει η επιχείρηση δείχνουν οριακή κάμψη των πωλήσεων (π.χ. τα λαβράκια από 39.884.505 το 2010 έπεσαν σε 37.088.961 το 2011, ενώ οι τσιπούρες από 57.204.202 το 2010 έπεσαν σε 51.308.558 το 2011).
Τίποτε από αυτά δεν υπάρχει στη συγκεκριμένη «μελέτη». Υπάρχουν μόνο γενικόλογες και αόριστες αναφορές στις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές (ευνοϊκές βέβαια για την πρόθεση του επενδυτή), σε κόστη και αποδόσεις, όλα στρογγυλοποιημένα κατά πώς τους βολεύει. Ελάχιστοι αριθμοί τάξης εκατομμυρίων ευρώ, στοιχεία απλοϊκά και ανάξια μιας τέτοιου ύψους επένδυσης.
Ποιον προσπαθεί να κοροϊδέψει η δημοτική αρχή; Γιατί δε μας λέει ποιοι κρύβονται πίσω από την επένδυση; Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι θα ιδιοποιηθούν εκατό στρέμματα δημοτικής περιουσίας (εκατό σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ ο Δήμαρχος είχε δηλώσει προφορικά στο δημοτικό συμβούλιο σαράντα οκτώ, για τόση σοβαρότητα μιλάμε) δίπλα σε μεγάλο εμπορικό κέντρο και για αντάλλαγμα θα δώσουν στον Δήμο μας δέκα χιλιάδες ευρώ σε μετοχικό κεφάλαιο είκοσι πέντε εκατομμυρίων, δηλαδή το 0,0004 του μετοχικού κεφαλαίου; Βέβαια, ο κ. Δήμαρχος προφορικά δήλωσε ότι ο Δήμος Πέλλας θα συμμετέχει στο 5% των κερδών της επιχείρησης, αλλά που είναι γραμμένο αυτό; Για πόση προχειρότητα μιλάμε όταν συμφωνούνται(;) προφορικά πράγματα τόσο σοβαρά; Ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν έχει συσταθεί η εταιρεία, αναφέρεται ο φορέας της (ο επιχειρηματίας). Γιατί τον κρύβουν; Τι σκοπό έχουν στην πραγματικότητα o Δήμαρχος και ο επενδυτής, όταν άλλα φέρνει γραπτώς στο δημοτικό συμβούλιο και άλλα λέει προφορικά; Έχει εξασφαλίσει, άραγε, ο Δήμος Πέλλας νόμιμα ότι η συγκεκριμένη γη θα χρησιμοποιηθεί για το σκοπό που εκχωρείται; Μήπως η «επένδυση» της ιχθυοκαλλιέργειας είναι ένα τρόπος να περάσει δημόσια περιουσία σε χέρια ιδιωτών χωρίς κοινωνικό αντάλλαγμα; Θα πραγματοποιηθεί άραγε η επένδυση ή στη θέση της θα δούμε να ξεφυτρώνει κάποιο άλλο εμπορικό κέντρο που θα ρουφήξει το αίμα της αγοράς της πόλης μας;
Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι σε καμία επένδυση. Δεν είμαστε αντίθετοι σε καμία ανάπτυξη που θα δώσει θέσεις εργασίας. Είμαστε, όμως, αντίθετοι στην αδιαφάνεια και στην παραχώρηση δημοτικής περιουσίας σε σκοτεινούς επενδυτές που δεν έχουν το θάρρος ούτε το όνομά τους να μας πουν. Και ασφαλώς το θέμα που αναδεικνύουμε δεν αφορά μόνο εμάς. Αφορά και κάθε αρμόδιο δημόσιο πρόσωπο (είτε εισαγγελείς λέγονται αυτοί, είτε περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είτε Υπουργείο Ανάπτυξης) του οποίου η αποστολή είναι να προασπίζει το δημόσιο συμφέρον.
Θα είμαστε παρόντες και θα παρακολουθούμε την υπόθεση παρεμβαίνοντας με όποιον τρόπο κρίνουμε απαραίτητο, για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει διαφάνεια και αξιοπιστία στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.
Μετά τιμής
Αυτόνομη Δημοτική Κίνηση
ΑΝ.Α.Σ.Α. ΠΕΛΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: