Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Από τη Βουλή η ανάκληση και επισήμως των άδικων και αντισυνταγματικών απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων

Σε νέα καταγραφή των δημοσίων υπαλλήλων που απολύθηκαν στο πλαίσιο της επίτευξης των «ποσοτικών στόχων», τους οποίους είχαν συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και η τρόικα, προχωρούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στόχος, να υπάρξει το ταχύτερο μια πλήρης εικόνα των προς ανάκληση άδικων και αντισυνταγματικών απολύσεων και διαθεσιμοτήτων ανά κλάδο, καθώς διαπιστώνονται μεγάλες αποκλίσεις στα αριθμητικά στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου και του ΑΣΕΠ (π.χ. διπλοεγγραφές σε πίνακες κινητικότητας, απολυμένοι που δικαιώθηκαν με πρωτόδικες αποφάσεις), όπως περιγράφουν στην «Εφ.Συν.» συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού, Γ. Κατρούγκαλου. Προς το παρόν είναι ασαφές εάν οι υπάλληλοι που θα επιστρέψουν στο Δημόσιο ανέρχονται στους 3.475, αριθμός που είχε διαρρεύσει προσφάτως στον Τύπο και δεν επιβεβαιώνεται από συνδικαλιστικούς κύκλους.
Ο κ. Κατρούγκαλος, πάντως, τόνισε χθες ότι οι δεσμεύσεις για ανάκληση των άδικων και αντισυνταγματικών απολύσεων «θα ακουστούν και από το στόμα του πρωθυπουργού» στις προγραμματικές δηλώσεις.
Κυβερνητικό πλάνο
Την ερχόμενη Παρασκευή, ο υπουργός έχει προσκαλέσει τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ και των επιτροπών των απολυμένων ή «διαθέσιμων» υπαλλήλων, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις κυβερνητικές αποφάσεις για τη διευθέτηση και αποκατάσταση των εργασιακών τους σχέσεων και να συζητήσουν από κοινού σχετικές λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με το πλάνο για την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης που περιέγραψε συνοπτικά ο ίδιος στην πρόσφατη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.», αρχικά θα προσδιοριστούν οι κοινωνικές ανάγκες που θα καλύψει η δημόσια διοίκηση και στη συνέχεια θα αντιστοιχηθούν με θέσεις εργασίας. Βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, όσοι επιστρέψουν στο Δημόσιο θα μπουν σε κινητικότητα και θα τοποθετηθούν σε θέσεις, όπου έχουν εντοπιστεί ανάγκες. Προτεραιότητα θα δοθεί στη στελέχωση υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας. Σαφέστερη εικόνα των κυβερνητικών προθέσεων αναμένεται να σχηματιστεί στις προγραμματικές δηλώσεις. Με την ευκαιρία αυτή, η ΑΔΕΔΥ επανακαταθέτει το πλαίσιο διεκδικήσεων που διαμορφώθηκε την προηγούμενη περίοδο.
Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται: Αμεση επιστροφή στις θέσεις τους όλων των εργαζομένων, που οδηγήθηκαν στην απόλυση και στη διαθεσιμότητα, με αναπλήρωση των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους και με πλήρη απασχόληση. Επανίδρυση καταργημένων δομών και υπηρεσιών. Κατάργηση του ν. 4250/2014 για την «αξιολόγηση» και τον «επανέλεγχο» συμβάσεων. Κατάρτιση νέου Μισθολογίου, με στόχο την αποκατάσταση μισθολογικών απωλειών των τελευταίων χρόνων, το οποίο «είναι προφανές ότι δεν πρέπει να συνδέεται με οποιοδήποτε σύστημα αξιολόγησης». Νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με στόχο την επαρκή στελέχωση δημόσιων υπηρεσιών, με προτεραιότητα σε Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση, και όλων των δομών που συμβάλλουν στην άμβλυνση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης.
Μιλώντας προσφάτως στη γερμανική «Bild», ο υπουργός ενημέρωσε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για την οριακή λειτουργία του ελληνικού Δημοσίου, θυμίζοντας τη συρρίκνωση του προσωπικού τα τελευταία 5 χρόνια. Σύμφωνα με επίσημα κρατικά στοιχεία, το 2009 εργάζονταν στο Δημόσιο (με οποιαδήποτε σχέση εργασίας) 952.625 υπάλληλοι. Τον Νοέμβριο του 2014 στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων του Δημοσίου ήταν εγγεγραμμένοι 579.164 υπάλληλοι. Ανάμεσα στους αριθμούς υπάρχει διαφορά 373.461 υπαλλήλων. Η μείωση, δηλαδή, προσεγγίζει τους 75.000 υπαλλήλους ετησίως.
Παρακολουθώντας διαχρονικά τα σχετικά δεδομένα, αποτυπώνεται η μεγάλη «σφαγή» στους συμβασιούχους. Το 2009 ήταν 148.634, ενώ τον Δεκέμβριο του 2013 ήταν μόλις 12.196. Μνημονιακές απολύσεις, αλλά κυρίως συνταξιοδοτήσεις περιλαμβάνονται στα σχετικά νούμερα. Το 2009 το τακτικό προσωπικό στον στενό δημόσιο τομέα ήταν 692.907 υπάλληλοι. Τον Δεκέμβριο του 2013 ήταν 599.207. Εντός του 2014, το προσωπικό του Δημοσίου καταγράφηκε ως εξής: Τον Μάρτιο οι υπάλληλοι ήταν 597.259, τον Μάιο 590.908, τον Ιούνιο 589.841, τον Αύγουστο 583.338 και τον Οκτώβριο 580.669.
Τέλος στην «ομηρία»
Σκάνδαλο, «γιατί προσβάλλει τη νομιμότητα και το κράτους δικαίου», χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλος, τη μη εφαρμογή αποφάσεων για τον διορισμό των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, συναντώντας τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αδιόριστων. Τα μέλη του Συλλόγου έλαβαν τη δέσμευση του υπουργού για αποκατάσταση της νομιμότητας εντός σταθερών χρονοδιαγραμμάτων.
Τους ειπώθηκε, όπως περιγράφουν, ότι θα αναζητηθεί η φόρμουλα για την ταυτόχρονη αποκατάσταση τριών αδικιών: αποκατάσταση επιτυχόντων ΑΣΕΠ, ανάκληση άδικων απολύσεων, κάλυψη κενών σε Υγεία και Παιδεία. Από τους 4.500 επιτυχόντες, που βρίσκονται σε 5ετή «ομηρία», οι 3.500 περιμένουν τον διορισμό τους σε ΟΤΑ. Ο σύλλογος ζήτησε και περιμένει να προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ν. Βούτση. Το αίτημά τους στηρίζεται από ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: