Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Μυστικό σχέδιο συμφωνίας με πρωτοβουλία Γιούνκερ

Με ποιες θέσεις προσέρχεται ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, στο Eurogroup της Τετάρτης και πού συμφωνεί με το σχέδιο του προέδρου της Κομισιόν.
Συμβιβασμό για συμφωνία-γέφυρα φέρεται να συζητάει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, στη βάση μυστικής επιστολής του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία περιέχει προτάσεις που θα συζητηθούν στο Eurogroup της Τετάρτης.
Το σχέδιο προβλέπει συμφωνία, η οποία θα ονομαστεί γέφυρα από την ελληνική πλευρά και τεχνική παράταση του προγράμματος από τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική πλευρά προσέρχεται στο Eurogroup με τις εξής πέντε θέσεις:

*Μια συμφωνία-γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου και από την 1η Σεπτεμβρίου να υπάρξει το οριστικό συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και εταίρων
*Το 30% των «τοξικών» δεσμεύσεων του Μνημονίου, βασικό των οποίων θεωρείται η αποδόμηση της αγοράς εργασίας, θα φύγουν και θα αντικατασταθούν από 10 μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Μεταξύ των δέκα μεταρρυθμίσεων δεν περιλαμβάνεται το ασφαλιστικό
*Αλλαγή του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αρχής γενομένης από εφέτος. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 είναι εξωπραγματικός και πρέπει να μειωθεί σε 1,5% του ΑΕΠ, δεδομένου μάλιστα ότι πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,49% του ΑΕΠ
*Να ξεκινήσει στο πλαίσιο αυτό και η διαπραγμάτευση για το χρέος, που μπορεί να γίνει μέσω ενός μενού από swaps
*Να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανθρωπιστική κρίση.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για το διάστημα της μεταβατικής περιόδου η ελληνική πλευρά ζητά, όπως αναφέρει το Reuters, καταβολή του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατά το ευρωσύστημα, αλλά και έγκριση της αύξησης του ορίου του ποσού που μπορεί να αντληθεί με έκδοση εντόκων γραμματίων Δημοσίου κατά 8 δισ. ευρώ, θεωρώντας ότι το όριο των 15 δισ. ευρώ είναι αυθαίρετο. Επίσης ζητά πολιτική ευελιξία στο ύψος της χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού της ΤτΕ (ELA).
Σημεία σύγκλισης
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή του προέδρου της Κομισιόν συμφωνεί σε αρκετά από τα σημεία που προτείνει η ελληνική πλευρά, όπως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα, η μείωση του χρέους μέσω ανταλλαγών ομολόγων και η υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο νέας εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σε άτυπη ενημέρωση των οικονομικών συντακτών, άφησαν αιχμές κατά της απόφασης της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας, κάνοντας λόγο για παρέμβαση που πολώνει το κλίμα και αυξάνει την πίεση. Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι η ελληνική πλευρά είχε ενημερωθεί για την απόφαση αυτή της ΕΚΤ από το πρωί της ίδιας μέρας, πριν τη συνάντηση Βαρουφάκη-Ντράγκι.

Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: