Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Ούτε βήμα πίσω, καμία στροφή, ούτε ''κωλοτούμπα'' για το χρέος

«Δεν θα κάνουμε κωλοτούμπες, δεν θα ακολουθήσουμε την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Έχουμε ανοίξει νέους δρόμους στη διαπραγμάτευση» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης στο ΠρωινόΑΝΤ1 και στο ΣΚΑΙ δηλώνοντας ότι κούρεμα μπορεί να υπάρξει με πολλούς τρόπους, σημασία έχει το χρέος να είναι βιώσιμο.
«Ενδεχομένως κάποιοι να δυσαρεστούνται, αλλά δεν έχουμε κωλοτούμπα» εξήγησε προσθέτοντας ότι πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση και είναι και της νέας ελληνικής κυβέρνησης ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο γι' αυτό ακριβώς απαιτείται η διαγραφή του. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους και ένας από αυτούς είναι όσα είπε ο Γ. Βαρουφάκης χθες στο Λονδίνο, υπάρχουν και άλλοι.


Ο Γ. Σακελλαρίδης υπογράμμισε ότι από τα πρώτα δείγματα γραφής αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει ότι έχουν ανοίξει νέοι δρόμοι στη διαπραγμάτευση ενισχύοντας την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. Ο ελληνικός λαός έχει ανακτήσει την περηφάνια του. Χαρακτηριστικές είναι και οι μετατοπίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κυβερνήσεις ξένων χωρών τάσσονται υπέρ των απόψεων της ελληνικής κυβέρνησης. Η αρχή έχει γίνει για πρώτη φορά. Να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης.
Όλα ξεκίνησαν από εσφαλμένες ερμηνείες που δόθηκαν σε συνέντευξη του Γ. Βαρουφάκη στους FT. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών σε διευκρινιστική δήλωσή του ξεκαθάρισε ότι αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν ευφημισμοί ή εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής η ουσία δεν αλλάζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να σταματήσει το καθεστώς χρεοδουλοπαροικίας της χώρας και το δημόσιο χρέος θα γίνει βιώσιμο.


Καμία μετατόπιση από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος
Ο Γ. Μηλιός σήμερα το πρωί στο Mega σημείωσε ότι διηνεκή ομόλογα και ρήτρα ανάπτυξης είναι ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης του χρέους. Σημείωσε μάλιστα ότι η διαπραγμάτευση τώρα αρχίζει και σαφώς δεν θα είναι μια απλή διατυπωμένη θέση της μιας, ή της άλλης πλευράς και μάλιστα δημόσια. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε ακριβώς τα ίδια πράγματα και προεκλογικά.
«Από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κουνηθεί καθόλου από τις απόψεις του για το χρέος, π.χ. όταν λέγαμε ότι το χρέος δεν είναι ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό πρόβλημα ή ότι δεν μπορούμε να κινηθούμε με το χρέος ως μπαμπούλα. Τ. Κορωνάκης αλλά πρέπει να σπάσουμε αυτό το φαύλο κύκλο και να πάμε σε αναπτυξιακές πολιτικές. Για την ουσία του χρέους δεν αλλάζει σε τίποτα από ότι έχουμε πει. Μιλούσαμε για διαγραφή για ένα νέου τύπου ανάπτυξης και ένα new deal.  Μία τεχνική για παράδειγμα αντιμετώπισης του θέματος του χρέους είναι για παράδειγμα μια πρόταση που θα περιλαμβάνει: α) περίοδος χάριτος, β) ρήτρα ανάπτυξης, γ) επιμήκυνση εις το διηνεκές, παράλληλα με ένα σοβαρό επενδυτικό σχέδιο και αφαιρείται από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων οι δημόσιες επενδύσεις.
Επιστρέφει η αισιοδοξία στον κόσμο και σταδιακά αποκαθιστάται η πολιτική σε όλη την κοινωνία και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να κριθεί στη βάση της συνέπειας δεσμεύσεων και πράξεων.


Ο Δημ. Στρατούλης δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με το χρέος και παρέπεμψε στην διευκρινιστική δήλωση του Γ. Βαρουφάκη. Τώρα αρχίζει η διαπραγμάτευση και υποστήριξε ότι πρέπει με τόλμη και αποφασιστικότητα να συμβάλλουμε τους αρμόδιους υπουργούς.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και η καθηγήτρια Οικονομικών Αντ. Λυμπεράκη από το Ποτάμι, στο πάνελ του Mega δεν μπορούσε όμως να αποκρύψει την αλήθεια έτσι δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι πρόκειται για τεχνικούς όρους που δεν έχουν σημασία, όποιος τρόπος και αν επιλεχθεί για την ελάφρυνση και την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους, ουσιαστικά είναι κούρεμα.
Ενώ ο Μιχ. Γλεζάκος καθηγητής χρηματοικονομικής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά πριν λίγο στην εκπομπή U είπε: «Οι προτάσεις του Γ. Βαρουφάκη είναι κανονικό κούρεμα, μακάρι να το δεχθούν».
Γενικά μιλώντας…
Όλη η αντιπολίτευση στηρίζει την κυβέρνηση και τη χώρα, λέει, αλλά δεν φαίνεται κάτι τέτοιο, αντίθετα συνεχίζουν στο ίδιο κλίμα σαν να μην έγιναν εκλογές, σαν να μην πρόκρινε ο ελληνικός λαός να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ν.Δ. στηρίζει υποτίθεται τον εθνικό στόχο της διαπραγμάτευσης που ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε δηλαδή τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους ασκώντας δριμύτατη κριτική στον τρόπο διεκδίκησης αυτού του αιτήματος, ανακαλύπτοντας με τη βοήθεια των ΜΜΕ κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ. Υποδείξεις από τους ανύπαρκτους διαπραγματευτές.
Το ΚΚΕ από την άλλη είναι το μόνο που μένει στην ίδια σταθερή αντιπολιτευτική γραμμή θεωρώντας ψίχουλα όλες τις διεκδικήσεις και τις αλλαγές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε για το θέμα του χρέους, είτε για την εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης θέλοντας να σηκώνει η χώρα, επ' αόριστο, το σταυρό του μαρτυρίου.

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: