Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Ως βασικός μέτοχος θα ενεργεί το Δημόσιο στις τράπεζες

Τον ενεργό ρόλο του Δημοσίου ως βασικού μετόχου στις τράπεζες θέτει σε άμεση εφαρμογή η κυβέρνηση με «μπροστάρη» το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει γίνει και από την προηγούμενη κυβέρνηση. Για αυτό το "καυτό" θέμα, καθώς και τις αλλαγές στο οργανόγραμμα του Ταμείου, αλλά και όλες τις τρέχουσες εξελίξεις στις τράπεζες, είχε χθες συνάντηση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με την Αναστασία Σακελλαρίου, διευθύνουσα σύμβουλο του ΤΧΣ.
Η επόμενη μέρα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Σακελλαρίου φέρεται να υπέβαλε τις προτάσεις της για τον νέο ρόλο του Ταμείου και κυρίως για το πώς θα γίνει πιο λειτουργικό το οργανόγραμμά του, ωστόσο προτεραιότητα του Δημοσίου με τη συναίνεση των ιδιωτών μετόχων είναι να ασκήσει τα δικαιώματά του στις ελληνικές τράπεζες, καθώς ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει κινήσεις για την τόνωση της οικονομίας που περνούν μέσα από το τραπεζικό σύστημα. Μερικά από αυτά που σχεδιάζει η κυβέρνηση αφορούν τη σεισάχθεια με διαγραφή "κόκκινων" δανείων, την αναστολή πλειστηριασμών, καθώς και τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, σε συνδυασμό πάντα με την εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αναστασία Σακελλαρίου θα παραμείνει CEO στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αλλάξει τον νόμο που διέπει το ΤΧΣ και τις τράπεζες με στόχο να μπορεί μέσω των δικαιωμάτων ψήφου να ψηφίζει, άρα και να ασκεί πλήρη έλεγχο στις τράπεζες ως βασικός μέτοχος.
Άλλωστε αξίζει να σημειωθεί ότι επί της ουσίας η ισχύουσα νομοθεσία δεν δίνει δικαιώματα ψήφου στο Ελληνικό Δημόσιο σε μερικά κρίσιμα ζητήματα, όπως ο διορισμός διοικήσεων στις τράπεζες, γι' αυτό και η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει την αλλαγή του υφιστάμενου νόμου μέσα στους επόμενους μήνες.
Το ΤΧΣ, όπως αναφέρεται, «ασκεί τα δικαιώματα του μετόχου που απορρέουν από τη συμμετοχή του στα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει κεφαλαιακή ενίσχυση σε συμμόρφωση με κανόνες που υπηρετούν τη χρηστή διαχείριση της περιουσίας του Ταμείου και με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί κρατικών ενισχύσεων και ανταγωνισμού». Αυτό όμως για την κυβέρνηση δεν είναι αρκετό και φέρεται να το κατέστησε σαφές στην κυρία Σακελλαρίου.
Μειώθηκε η συμμετοχή του ΤΧΣ στις τράπεζες
Αμετάβλητη στο 57,24% παρέμεινε η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα για την περίοδο Ιουλίου - Δεκεμβρίου 2014, ενώ μετά την εξάσκηση των warrants η συμμετοχή του ΤΧΣ στην Alpha Bank μειώθηκε από 66,36% σε 66,24% και στην Πειραιώς μειώθηκε από 67,30% σε 66,93%, ενώ για την Eurobank δε γίνεται λόγος στη σχετική ανακοίνωση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα σε ένα χρόνο η αξία των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες έχει μειωθεί πάνω από 5 δισ. ευρώ, κυρίως, των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι την άνοιξη.
Η αποτίμηση των τεστ αντοχής
Πάντως, το ΤΧΣ μας ενημέρωσε και για τα stress tests που ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο. Όπως αναφέρει, σύμφωνα με το στατικό σενάριο δυσμενών εξελίξεων, η συνολική κεφαλαιακή υστέρηση για τις ελληνικές τράπεζες ανήλθε σε 8,7 δισ. ευρώ (Άλφα: 0 δισ. ευρώ, Eurobank 4,7 δισ. ευρώ, Εθνική Τράπεζα 3,4 δισ. ευρώ, και Πειραιώς 0,7 δισ. ευρώ).
Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την καθαρή επίπτωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκαν το 2014, το υπόλοιπο συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα ανήλθε περίπου σε 2,7 δισ. ευρώ (Πειραιώς: 0 δισ. ευρώ, Eurobank 1,76 δισ. ευρώ και Εθνική Τράπεζα 0,93 δισ. ευρώ).
Οι ελληνικές τράπεζες αξιολογήθηκαν επίσης βάσει της παραδοχής του δυναμικού σεναρίου (λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκαν από την DG-Comp μετά την 1η Ιανουαρίου 2014), με αποτέλεσμα η Εθνική Τράπεζα να μην παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση και η Eurobank στην ουσία να μην παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση (18 εκατ. ευρώ).

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ
Πηγή: avgi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: