Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

H Lazard που «έτρεξε» το PSI αναλαμβάνει σύμβουλος της Ελλάδας για το χρέος

Ανακοινώθηκε επίσημα η συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Τι σηματοδοτεί η επιλογή της Lazard, τι δήλωσε πρόσφατα υψηλόβαθμο στέλεχός της για το ελληνικό χρέος.
Την ανάθεση στην εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων Lazard του ρόλου του συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Η επιλογή της Larard από την ελληνική κυβέρνηση ως συμβούλου επιβεβαιώνει τη βούλησή της να πιέσει την ΕΕ για ένα νέο κούρεμα στο ελληνικό χρέους. Αλλωστε, η ίδια τράπεζα είχε αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο επί κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, για το διαβόητο πλέον PSI του 2012, το κούρεμα δηλαδή του ελληνικού χρέους που διακρατούσε βασικά ο ιδιωτικός τομέας.
«Πιστεύω ότι πρέπει να απομειωθεί κατά το 50% το χρέος της Ελλάδας που διακρατείται από δημόσιους φορείς», δήλωσε πρόσφατα το υψηλόβαθμο στέλεχος της Lazard Ματιέ Πιγκάς γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό BFM Business, προσθέτοντας πως «η Ελλάδα έχει γίνει εργαστήριο για αυτό στο οποίο μπορεί να μετατραπεί όλη η Ευρώπη αύριο».
Το 2012 είχε αναδιαρθρωθεί το Χρέος που διακρατούσαν ιδιωτικές τράπεζες και όχι εκείνο που βρισκόταν στα χαρτοφυλάκια της ΕΕ και του ΔΝΤ, υπενθύμισε ο Πιγκάς: «Από τα 320 δισεκ. ευρώ και κάτι του χρέους, περίπου το 75% διακρατείται από τον επίσημο τομέα. Η αναδιάρθρωση πρέπει να αφορά αυτό το τμήμα του δημόσιου χρέους, δηλαδή περίπου τα 200 δισεκ. ευρώ», συμπλήρωσε ο ίδιος.
«Έχουμε μια πανοπλία πιθανών λύσεων: την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, τη μείωση των επιτοκίων, και μια λύση ακόμη πιο ριζοσπαστική, η οποία αποκαλείται "κούρεμα", μια απομείωση του χρέους» είπε και κατέληξε:«Πιστεύω ότι αν το χρέος αυτό μειωθεί κατά 50%», μειωθεί δηλαδή «κατά 100 δισεκατομμύρια από αυτά τα 200 δισεκατομμύρια, τούτο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει στον λεγόμενο αποδεκτό λόγο χρέους του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου στο 100% ως 120% του ΑΕΠ, από 170% σήμερα».

Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: