Έγγραφο που περιγράφει τις γερμανικές αξιώσεις έναντι της Ελλάδος και θα παρουσιαστεί στο  Euro-working Group, αύριο Πέμπτη, επικαλείται το πρακτορείο  Reuters.
Σύμφωνα με αυτό η γερμανική πλευρά θα ζητήσει απο την ελληνική κυβέρνηση την ανάκληση όλων των δεσμεύσεων για κατάργηση μέτρων λιτότητας που έχουν γίνει μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, και την επιστροφή στις πολιτικές που ακολουθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση!
Στο ίδιο ύφος, το έγγραφο υπογραμμίζει πως η Αθήνα δεν πρέπει να αλλάξει γραμμή σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τις δημοσιονομικές περικοπές που είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση και αναφέρει φυσικά πως το Βερολίνο είναι σαφώς υπέρ της διατήρησης της τρόικα.
Το Βερολίνο φέρεται να ζητά τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων λιμανιών, μονάδων ενέργειας και ακινήτων αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων για την άντληση εσόδων 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2015.
«Το Eurogroup χρειάζεται μια σαφή και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα που να διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή των βασικών μεταρρυθμιστικών μέτρων που είναι αναγκαία για να διατηρηθεί εντός τροχιάς το πρόγραμμα», επισημαίνεται στο έγγραφο.
«Στόχος είναι η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας που έχει συμφωνηθεί, η κάλυψη σημαντικών τομέων όπως η διοίκηση των εσόδων, η φορολόγηση, η διαχείριση των δημοσιονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η υγεία, οι συντάξεις, η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της διαφθοράς», προσθέτει.
Άμεση ελληνική αντίδραση
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους η δημοσίευση του εγγράφου αποδεικνύει ότι και η γερμανική κυβέρνηση μπήκε και τυπικά στην διαπραγμάτευση επιλέγοντας την "σκληρή τοποθέτηση" στην έναρξη της.
Προφανώς, επισημαίνουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, αυτές οι προτάσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές απο τη νέα ελληνική κυβέρνηση καθώς ουσιαστικά της ζητείται να εφαρμόσει όλα τα σκληρά μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά.
Κάτι τέτοιο προσκρούει στην πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού και δεν βοηθά στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης.
Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης, καταλήγει η αντίδραση των κυβερνητικών κύκλων.

Πηγή: avgi.gr