Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Οι Νορβηγοί είναι φίλοι μας

Πως οι Βόρειοι, Νορβηγοί, Ισλανδοί και οι κάτοικοι του Λιχτενστάιν προσπαθούν να κλείσουν τις πληγές που αφήνει η κρίση στην Αθήνα.
Τo πρόγραμμα «Αλληλεγγύη & Κοινωνική Επανένταξη», το οποίο υλοποιείται από το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Solidarity Now στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών, και χρηματοδοτείται με κονδύλια της Νορβηγίας (95,8%), Ισλανδίας (3%) και Λιχτενστάιν (1,2%), παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, στο παλαιό Φρουραρχείο της Αθήνας, απέναντι από το σταθμό Λαρίσης. Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, ο πρέσβης της Νορβηγίας, κ. Sjur Larsen και ο πρόεδρος του ΔΣ του Solidarity Now κ. Στέλιος Ζαββός.
Το συνολικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 4,3 εκατ. ευρώ, υποστηρίζει δύο διακριτά, επιμέρους προγράμματα, αλληλοσυμπληρούμενα οφέλη για τους πολίτες της Αθήνας, που έχουν πληγεί από την οικονομική και κοινωνική κρίση.
Το πρώτο μέρος του προγράμματος, «Αλληλεγγύη και Κοινωνική Επανένταξη», με αποδέκτη και φορέα υλοποίησης το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) και χρηματοδότηση 2.060.208 ευρώ, από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό ΕΟΧ, στοχεύει στην αντιμετώπιση της φτώχειας, ενισχύοντας τα προγράμματα και τις κοινωνικές δομές που έχει ήδη αναπτύξει ο δήμος Αθηναίων.
Το δεύτερο μέρος του προγράμματος, «Αλληλεγγύη και Κοινωνική Επανένταξη» με τελικό αποδέκτη το Solidarity Now και χρηματοδότηση 1,9 εκατ. ευρώ, στοχεύει στην ενίσχυση της Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Αθήνα.
«Η Νορβηγία ένωσε τις δυνάμεις της με το δήμο Αθηναίων και το Open Society Foundation προκειμένου να βοηθήσει τους περισσότερο ευάλωτους πολίτες της Αθήνας, και ο Νορβηγικός λαός συνεισφέρει περίπου 4,3 εκατομμύρια ευρώ στο πρόγραμμα «Αλληλεγγύη και Κοινωνική Επανένταξη στην Ελλάδα», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρεσβευτής της Νορβηγίας στην Αθήνα, κ. Sjur Larsen.
«Στόχος είναι η άμεση ανακούφιση σε όσους βρίσκονται σε ανάγκη, με την παροχή τροφής, ιατρικής περίθαλψης, κοινωνικών υπηρεσιών, νομικής υποστήριξης, βοήθειας στην εξεύρεση εργασίας, υποστήριξης μονογονεϊκών οικογενειών, παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων» δήλωσε ο κ. Larsen και τόνισε: «Προβλέπεται ότι περίπου 37.000 άτομα θα λάβουν βοήθεια. Η χρηματοδότηση γίνεται από τα EEA Grants, μέσω των οποίων η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και η Νορβηγία παρέχουν οικονομική υποστήριξη για να μειωθούν οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες και να ενδυναμωθούν οι διμερείς σχέσεις των δοτριών χωρών με 16 χώρες της ΕΕ.  Στην παρούσα χρηματοδοτική περίοδο 63,4 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί για την Ελλάδα. Το Πρόγραμμα είναι απόδειξη γόνιμης συνεργασίας».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε «Η μετάβαση από τη φιλανθρωπία στην αλληλεγγύη κι έπειτα στην αλληλοβοήθεια, ήταν μια πολύ σημαντική αλλαγή, όχι μόνον για το δήμο της Αθήνας αλλά και για όλη τη χώρα. Αλλαγή αντίληψης και στρατηγικής, που ανέδειξε νέες δυνατότητες και συνεργασίες, για την αποτελεσματική στήριξη των ευπαθών ομάδων αλλά για την επανένταξή τους. Το Δίκτυο Αλληλοβοήθειας του δήμου της Αθήνας διευρύνεται και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες, καινοτόμες και πολύπλευρες δράσεις,. Δράσεις που είναι εφικτές και μάλιστα στην αναγκαία κλίμακα, ώστε να ανταποκρίνονται στις κοινωνικές ανάγκες της πόλης, χάρη στο γεγονός ότι γίναμε η αξιόπιστη θεσμική αρχή που εμπιστεύονται, εθελοντές, ΜΚΟ, η Κοινωνία των Πολιτών, ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς και βεβαίως – όπως επιβεβαιώνει το νέο πρόγραμμα – ευρωπαϊκοί οργανισμοί».


Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: