Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Ενα φαγοπότι που... φορτώθηκε στο χρέος

Λεφτά υπήρχαν! Σ' αυτή τη διαπίστωση συνηγορεί ακόμα μία υπόθεση, αυτή της παραπομπής σαράντα προσώπων -επιχειρηματιών και μεγαλοστελεχών τραπεζών- για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, γνωστής και ως Τ.Τ.gate. Σύμφωνα με την αρμόδια εισαγγελέα, το Δημόσιο ζημιώθηκε κατά τουλάχιστον πεντακόσια (!) εκατομμύρια ευρώ, τα οποία ο τότε πρόεδρος, Αγγελος Φιλιππίδης, με τη συνεργασία (ανοχή ή συγκάλυψη) στελεχών του οργανισμού μοίραζε σε γνωστούς και φίλους, για να καταλήξουν τελικά σε διάφορες offshore εταιρείες, σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς ή σε επενδύσεις real estate και χλιδάτη κοινωνική ζωή.
Η ιστορία παραπέμπει στην αιμομικτική σχέση διαπλοκής μεταξύ πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ, οι οποίες σε αγαστή συνεργασία λεηλάτησαν επί δεκαετίες το δημόσιο χρήμα και δημιούργησαν αφενός τα «νέα τζάκια» και αφετέρου μια νέα γενιά golden boys και girls που, όντας σε θέσεις-κλειδιά είτε του τραπεζικού είτε ευρύτερα του δημόσιου τομέα, λειτούργησαν σαν κερκόπορτα για την έφοδο των ιδιωτικών συμφερόντων.
Το colpo grosso τού Τ.Τ. έγινε επί των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, πουλέν του οποίου υπήρξε ο κ. Φιλιππίδης, και του Γιώργου Παπανδρέου, δηλαδή την περίοδο 2006-2012, και τελικά οι ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων πιστώθηκαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση και δημιουργήθηκε ο μηχανισμός στήριξης των τραπεζών.
Ενα από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι και αυτό της Αναστασίας Σακελλαρίου, η οποία επί ΠΑΣΟΚ το 2012, ως επικεφαλής του risk management του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ως εκ τούτου μέλος της επιτροπής πιστοδοτήσεων του Τ.Τ., ενέκρινε θαλασσοδάνεια, ενώ στη συνέχεια διορίστηκε επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τη σύμφωνη γνώμη του τότε πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με μισθό που φέρεται να ήταν διπλάσιος του πρωθυπουργικού (17.000 ευρώ μηνιαίως). Το golden girl πρωταγωνίστησε πρόσφατα και στην «κατά λάθος» επιστροφή του 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), τη στιγμή που το Δημόσιο στράγγιζε από ρευστότητα. Το ερώτημα, βέβαια, που προκύπτει και μετά την εισήγηση της εισαγγελέως είναι εάν η κυρία Σακελλαρίου μπορεί να παραμένει στη θέση της... σαν άλλοτε και τι ακριβώς προτίθεται να κάνει γι' αυτό η κυβέρνηση.
Νέου τύπου...
Στις 6 Μαρτίου του 2014, ο Παναγιώτης Νικολούδης, τότε επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και νυν υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, μιλώντας στη Βουλή είχε περιγράψει το νέο μοντέλο εγκληματία των ημερών μας: «Δεν είναι άνθρωποι του περιθωρίου, αντίθετα, έχουν καλές σπουδές, και ειδικά το ξέπλυμα το έχουν σπουδάσει και μάλιστα καλά. Δεν συναντήσαμε όπλα και καραμπίνες. Τα όπλα τους ήταν ότι ο καθένας από αυτούς είτε είχε ΜΜΕ (π.χ. εφημερίδα ή κανάλι) είτε, αν δεν είχε, φρόντιζε να μισθώσει ένα». Εδώ βέβαια ο κ. Νικολούδης περιέγραφε τις κορυφές του τριγώνου της διαπλοκής: πολιτικοί, τραπεζίτες-επιχειρηματίες και ΜΜΕ.
Η ιστορία του Τ.Τ. αποτελεί μέρος της απάντησης στο ερώτημα γιατί χρειάζεται μια επιτροπή ελέγχου του χρέους, το οποίο, κάποιοι, ακόμα και σήμερα, υπόσχονται ότι θα αποπληρώσουν στο ακέραιο...

Το κατηγορητήριο για 5 από τους «πρωταγωνιστές»
► Αγγελος Φιλιππίδης: για τις αξιόποινες πράξεις α) απάτη από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επιδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε το Δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, β) απιστία από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση.
Είχε αφεθεί ελεύθερος με καταβολή εγγύησης 2 εκατ. ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.
► Αναστασία Σακελλαρίου: για απιστία από κοινού, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατ’ εξακολούθηση. Η ισχυρή κυρία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διετέλεσε στέλεχος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και μέλος της Επιτροπής Χρηματοδοτήσεων το έτος 2012. Ο τότε υπουργός Οικονομικών τής παρείχε στήριξη.
► Δημήτρης Κοντομηνάς: για τις αξιόποινες πράξεις α) απάτη από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας), στρεφόμενη κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επιδίωξε ο δράστης ή η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε το Δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, β) άμεση συνέργεια κατ’ εξακολούθηση, σε απιστία τελεσθείσα από κοινού κατ’ εξακολούθηση και γ) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
Ο επιχειρηματίας είχε συλληφθεί στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος με καταβολή εγγύησης 4 εκατ. ευρώ.
► Βίκτωρας Ρέστης: για την αξιόποινη πράξη της άμεσης συνέργειας από κοινού και άπαξ (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας) σε απιστία τελεσθείσα από κοινού.
► Λαυρέντης Λαυρεντιάδης: για τις αξιόποινες πράξεις α) άμεση συνέργεια από κοινού και άπαξ (κατ’ επιτρεπτή μεταβολή κατηγορίας) σε απιστία τελεσθείσα από κοινού και β) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: