Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Έτοιμο το βραχιολάκι για κρατούμενους

Παραδίδεται την Τρίτη το βραχιολάκι, το μέσο ηλεκτρονικής επιτήρησης κρατουμένων και υποδίκων, το οποίο συνιστά πλέον και ελληνική πραγματικότητα, στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η εταιρεία-ανάδοχος του διαγωνισμού G4S δηλώνει ετοιμότητα, αναμένοντας από τις δικαστικές αρχές τα ονόματα εκείνων που θα το φορέσουν.
Ο νόμος προβλέπει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν έγγραφο υπόμνημα στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο και εκείνο με τη σειρά του να αποφασίσει.
Οι διατάξεις του δίνουν τη δυνατότητα χρήσης του βραχιολιού από προσωρινά κρατουμένους, υφ' όρον απόλυση κρατούμενους και κρατούμενους που δικαιούνται άδεια από τις φυλακές. Αποκλείονται οι ισοβίτες
Σε αυτή τη φάση, θα εκπονηθεί 18μηνο πιλοτικό πρόγραμμα με 250 κρατουμένους, από τους οποίους αποκλείονται αυστηρά οι ισοβίτες.
Το βούλευμα, με το οποίο θα συνοδεύεται η δυνατότητα χρήσης του βραχιολιού θα καθορίζει τους γεωγραφικούς και χρονικούς περιορισμούς του κρατουμένου. Για παράδειγμα, πρέπει να επισκέπτεται νοσοκομείο, κέντρο αποτοξίνωσης ή πανεπιστημιακή σχολή, όπως στο πολυσυζητημένο παράδειγμα του Νίκου Ρωμανού, θα είναι σαφές στους δικαστικούς λειτουργούς και κατ' επέκταση στους επόπτες του συστήματος.
Το βραχιολάκι κοστίζει γύρω στα 12,5 ευρώ τη μέρα, ποσό με το οποίο επιβαρύνεται ο κρατούμενος, εκτός και αν αποδεδειγμένα δεν μπορεί να το καταβάλλει, οπότε το επωμίζεται το Δημόσιο.

Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: