Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Παγκόσμιο ξεπούλημα κρατικών ομολόγων

Σε παγκόσμιο εξελίσσεται το ξεπούλημα κρατικών ομολόγων, που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα από την Ευρώπη, τροφοδοτώντας με αστάθεια τα διεθνή χρηματιστήρια. Οι επενδυτές επιτάχυναν τις πωλήσεις τους χθες επηρεάζοντας τις αποδόσεις όχι μόνο των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων αλλά και των αντίστοιχων τίτλων στις αναδυόμενες αγορές.
Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς εκτοξεύθηκε στο 2,36%, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο και 50 μονάδες βάσης υψηλότερα σε σχέση με τον Απρίλιο. Ομοίως, η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς σημείωσε άνοδο 12 μονάδων βάσης, στο 0,73%. Από το ιστορικό χαμηλό, του 0,05% τον προηγούμενο μήνα, η απόδοση του bund σημειώνει άνοδο 1.360%. Ανάλογη ήταν και η άνοδος των αποδόσεων του βρετανικού gilt (κατά 0,8 μ.β. σε 2,03%) όπως και των αντίστοιχων δεκαετών τίτλων της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας.
Επιχειρώντας να ερμηνεύσουν το μαζικό «sell-off», οι «στρατηγοί» και οι αναλυτές των αγορών ομολόγων μιλούν για διόρθωση, αναδιάρθρωση θέσεων και αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.
Η ουσία όμως -που όλοι γνωρίζουν αλλά ελάχιστοι ομολογούν- είναι ότι οι τιμές των κρατικών ομολόγων είχαν εκτοξευθεί (και αντίστοιχα οι αποδόσεις τους βυθιστεί) τους τελευταίους μήνες σε επίπεδα φούσκας. Με τίποτα δεν αντανακλούσαν τη μέτρια οικονομική ανάπτυξη του πλανήτη, τη συνέχεια της κρίσης. Τη φούσκα αυτή τη δημιούργησε το κερδοσκοπικό χρήμα ποντάροντας στην επικείμενη ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Το κύμα που δημιούργησε η σπέκουλα παρέσυρε σε αγορές μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, και οδήγησε αποδόσεις των ομολόγων κάποιων χωρών, όπως η Γερμανία, σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Μετά την έναρξη των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ -ύψους 60 δισ. ευρώ ανά μήνα- όμως ξεκίνησαν οι μαζικές πωλήσεις και το κλείδωμα κερδών.
Περίπου δύο μήνες μετά, το ξεπούλημα μεγεθύνεται, αφού τώρα πουλούν και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τα οποία αγόρασαν σε υψηλές τιμές φούσκας -και τώρα που βυθίζονται προσπαθούν να περιορίσουν τις ζημιές τους. Η ΕΚΤ, ή για την ακρίβεια το ευρωπαϊκό σύστημα κεντρικών τραπεζών, αγοράζει και θα συνεχίσει να αγοράζει τα ομόλογα σε τιμές φούσκας, φορτώνοντας έτσι με ζημιές τους Ευρωπαίους φορολογουμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: