Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

EKT: Κεφαλαιακές ανάγκες 14,4 δισ. στο δυσμενές σενάριο και 4,4 στο βασικό

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των stress test που έδωσε σήμερα (Σάββατο) στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από τη συνολική αξιολόγηση των τεσσάρων σημαντικών ελληνικών τραπεζών προκύπτει συνολική υστέρηση κεφαλαίων ύψους 4,4 δισ. ευρώ (βασικό σενάριο) και 14,4 δισ. (δυσμενές σενάριο).
Οι κεφαλαιακές ελλείψεις περιλαμβάνουν προσαρμογές από το AQR και τον έλεγχο ποιότητας ενεργητικού ύψους 9,2 δισ. ευρώ.
Αναλυτικά για κάθε τράπεζα
  • Το ποσό των 263 εκατ. ευρώ προκύπτει ως κεφαλαιακό έλλειμμα για την Alpha Bank στο βασικό σενάριο και τα 2,743 δισ .ευρώ στο δυσμενές σενάριο.
  • Για τη Eurobank, οι κεφαλαιακές είναι ύψους 339 εκατ. και συνολικά με το δυσμενές σενάριο 2,122 δισ.
  • Η Εθνική Τράπεζα στο βασικό σενάριο εμφανίζει ανάγκες 1,576 δισ. και συνολικά 4,602 δισ.
  • Η Τράπεζα Πειραιώς έχει 2,213 δισ. κεφαλαιακές ανάγκες από το βασικό σενάριο και 4,933 δισ. από το δυσμενές.
Γιατί η Τράπεζα Πειραιώς έχει μεγαλύτερες ανάγκες
Η Τράπεζα Πειραιώς επιβαρύνθηκε με τις υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες καθώς από την αρχή της κρίσης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη μεγάλη αναδιάρθρωση και την συγκέντρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Ταυτόχρονα στην περίοδο της κρίσης συνέχισε να στηρίζει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν και το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων.
Η μεθοδολογία των φετινών τεστ αντοχής στην Ελλάδα, θεώρησε, αδικαιολόγητα σύμφωνα με αναλυτές, υψηλού κινδύνου τα δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκύψουν με τη μεθοδολογία αυτή περισσότερα νέα κεφάλαια προς άντληση, με δεδομένο ότι η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει με διαφορά πολύ μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (περίπου 40% μερίδιο αγοράς).
Χαρακτηριστικό στοιχείο για τη μεθοδολογία των φετινών τεστ αντοχής είναι ότι, τα ενέχυρα που έχουν δοθεί στις τράπεζες από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για τα δάνειά τους, «κουρεύτηκαν» τόσο δραματικά που οι αξίες των ενεχύρων φέτος αποτιμήθηκαν στο 12-15% των αντίστοιχων αξιών του 2008-2009.
Διορία έως 6 Νοεμβρίου
Οι τέσσερις τράπεζες έχουν διορία έως τις 6 Νοεμβρίου για να υποβάλουν στην Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών με τα οποία θα εξηγούν πώς προτίθενται να καλύψουν την υστέρηση κεφαλαίων. Κατόπιν αυτού θα ξεκινήσει μια διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.
Oι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν τουλάχιστον το ποσό που θα προβλέπει το βασικό σενάριο και για το υπόλοιπο μέρος θα συμβάλλει με κεφάλαια το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
ΕΚΤ: «Η πραγματικότητα ξεπερνά τις παραμέτρους»
«Η πραγματικότητα μερικές φορές μπορεί να ξεπεράσει τις παραμέτρους των stress tests», είπαν τα αρμόδια στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, απαντώντας στο γιατί οι ελληνικές τράπεζες, που μόλις ένα χρόνο πριν είχαν περάσει με επιτυχία τα stress tests απέτυχαν φέτος.
Η άσκηση προσομοίωσης σε ακραίες καταστάσεις περιελάμβανε το ακραίο σενάριο για την ελληνική οικονομία, που προβλέπει ύφεση 3,3% για φέτος 3,9% για το 2016, ενώ για το 2017 μικρή αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 0,3%.
Η ανεργία, σύμφωνα πάντα με το ίδιο σενάριο, θα αυξηθεί το 2016 στο 28,1%. Οι τιμές των ακινήτων εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν σωρευτικά την ερχόμενη τριετία κατά 24,4%.
Στα 107 δισ. ευρώ ή 52% του συνόλου τα «κόκκινα» δάνεια
Το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες έχει φθάσει πλέον τα 107 δισ. ευρώ (ήτοι 52% των συνολικών δανείων).
Επίσης ο έλεγχος έφερε στο φως πρόσθετα δάνεια ύψους 7 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να αθροιστούν με τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια», καθώς η εξυπηρέτηση τους εμφανίζει προβλήματα.
Τα δάνεια αυτά προέρχονται κυρίως από τις επιχειρηματικές χορηγήσεις, καθώς ποσοτικά τα περισσότερα από αυτά -περίπου τα 4,3 δισ. ευρώ- αφορούν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, διαπιστώθηκαν επίσης συνολικές προσαρμογές ύψους 9,2 δισ. ευρώ όσον αφορά τη λογιστική αξία των στοιχείων ενεργητικού των συμμετεχουσών τραπεζών στις 30 Ιουνίου 2015, ενώ το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (non-performing exposure - NPE) των τεσσάρων τραπεζών αυξήθηκε κατά 7 δισ. ευρώ, με τις σχετικές προβλέψεις να έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στις ως άνω προσαρμογές που προέκυψαν από τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού.
Τα πλήρη αποτελέσματα των stress tests ανά τράπεζα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: