Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Τσίπρας: Μαζί με τις σορούς το Αιγαίο ξεβράζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό

«Τις τελευταίες ημέρες τα κύματα δεν ξεβράζουν στις ακτές μας μόνο σορούς ανθρώπων, αλλά ξεβράζουν τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», είπε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην Ώρα του Πρωθυπουργού, σε επίκαιρη ερώτηση για το προσφυγικό που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. 
Ο πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα. «Αισθάνομαι ντροπή για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αυτό το ανθρώπινο δράμα» είπε, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπαράστασή του στους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Ακτοφυλακής που καθημερινά σώζουν εκατοντάδες ζωές.
«Πρώτιστο καθήκον μας είναι να περιορίσουμε την ανθρωπιστική τραγωδία αυτή την ώρα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι ως Έλληνες γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά. «Για να υπηρετήσουμε αυτό το καθήκον, ανάγκη είναι να κρατήσουμε στάση που συνάδει με τις αξίες της Ευρώπης που κινδυνεύει να τις χάσει και να απομονώνουμε ακραίες ρατσιστικές φωνές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», υπογράμμισε.
Στην ερώτηση που κατέθεσε, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος ζητούσε να ενημερωθεί για τη συμφωνία στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής. «Δεσμευτήκατε για την παραμονή και φιλοξενία 50.000 προσφύγων χωρίς να γνωρίζουμε κάτω από ποιες συνθήκες αυτοί οι άνθρωποι θα διαμείνουν στη χώρα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ανέλαβε τέτοιες δεσμεύσεις», είπε προς τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού εκατοντάδων ανθρώπων στη χώρα. 
Απαντώντας, ο πρωθυπουργός μίλησε για ανθρώπινη τραγωδία που εξελίσσεται στις θάλασσές μας, με ευθύνη της Δύσης, καθώς προχώρησε σε πολεμικές επεμβάσεις εξυπηρετώντας συμφέροντα και όχι την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στις χώρες αυτές. Μάλιστα αναφέρθηκε με αρνητική χροιά στο γεγονός ότι μόνο τα νεκρά προσφυγόπουλα προκαλούν θλίψη. «Τα ζωντανά παιδιά που στοιβάζονται δεν είναι αντικείμενο συμπάθειας», είπε μιλώντας για απάνθρωπο πρόσωπο των ευρωπαϊκών χωρών που υψώνουν τείχη και φράχτες απέναντι στους πρόσφυγες. 
«Αυτό αφορά την ηγεσία της ευρωπαϊκής ένωσης και καταδεικνύει την αδυναμία της Ευρώπης να υπηρετήσει τις αξίες της. Κάποιοι έχουν τη λογική να υψώνουν τείχη. Το ευρωπαϊκό όραμα γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου. Τώρα υψώνονται τείχη μεταξύ κρατών της Ευρώπης» τόνισε και ζήτησε από την Ευρώπη να κρατήσει στάση υπευθυνότητας. Τόνισε δε, ότι η Ελλάδα δεν θα παίξει το ρόλο του «φρούραρχου της Ευρώπης», όπως κάνουν άλλοι στη γειτονιά, καθώς σε αυτήν την περίπτωση «θα προκαλούσαμε έκρηξη τεραστίων διαστάσεων».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρώτιστο και ανθρωπιστικό καθήκον είναι η διάσωση των ανθρώπων και σημείωσε ότι η χώρα υπερβαίνει τις δυνάμεις της για να μην επιτρέψει να σημειωθούν νέες τραγωδίες όπως αυτές των τελευταίων ημερών, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα διασώζει το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης». 
Σημείωσε για ακόμη μια φορά την ανάγκη της ύπαρξης αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών αλλά και για επιμερισμό της ευθύνης. Στο σημείο αυτό είπε ότι ο ρόλος της Ελλάδας είναι να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο με την Τουρκία, η οποία θα πρέπει να αποτελέσει λύση του προβλήματος. 
Η Ελλάδα δεν ενθαρρύνει τις χερσαίες και πολύ περισσότερο τις θαλάσσιες ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές από την Τουρκία, καθώς «δεν θέλουμε να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές». Γι' αυτό σημείωσε η Ελλάδα είναι υπέρ της συγκροτημένης διαδικασίας μετεγκατάστασης από την Τουρκία προς τις χώρες της ΕΕ.
Υποστήριξε ότι είναι θεμιτό να ελέγχονται οι προσφυγικές ροές, όχι όμως και να αποκλείονται. «Ούτε ως λεκτική αναφορά δεν μπορούμε να αποδεχούμε κάτι τέτοιο. Θα ζητήσουμε να καταδικαστεί ρητώς και επισήμως η επιλογή των τειχών μεταξύ χωρών της ΕΕ», τόνισε. 
Για το σχέδιο υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα σημείωσε ότι απέρριψε το σχέδιο για τη δημιουργία «στρατοπέδου 50.000 προσφύγων». «Δεν θέλουμε γκέτο» δήλωσε και σημείωσε ότι αντίθετα η αύξηση της χωρητικότητας των hot spot και των κέντρων προσωρινής φιλοξενίας είναι θετική και θα συμβάλλει στη διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων προς ευρωπαϊκές χώρες.
Επανέλαβε ότι στα 5 κέντρα των νησιών οι πρόσφυγες θα παραμένουν έως 3 ημέρες, ενώ στα 2 κέντρα της ενδοχώρας (Αττική και Β. Ελλάδα) έως δύο μήνες. Στα κέντρα των νησιών θα φιλοξενούνται προσωρινά έως 8.000 πρόσφυγες, ενώ στα κέντρα της ενδοχώρας, έως 20.000 πρόσφυγες. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η ΕΕ θα ενισχύσει οικονομικά, αλλά όχι άμεσα, την επιδότηση ενοικίου για την προσωρινή φιλοξενία επιπλέον 20.000 προσφύγων από οικογένειες.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: