Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Μαζική διαδήλωση κατά των περικοπών στην εκπαίδευση στη Δανία

Μαζική διαμαρτυρία φοιτητών και μαθητών πραγματοποιήθηκε χθες στη Δανία εναντίον της περιστολής των κρατικών δαπανών, που σχεδιάζει η κυβέρνηση στον τομέα της εκπαίδευσης.
Τη μείωση των δαπανών στον προϋπολογισμό των λυκείων και των πανεπιστημίων, κατά 2% επιπλέον κάθε χρόνο, για τα τέσσερα επόμενα χρόνια, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ως επιχείρημα προβάλει ότι η Δανία είναι η χώρα με τις υψηλότερες δαπάνες στην εκπαίδευση ανά κάτοικο.
Πλήθος διαδηλωτών κατέκλυσαν τους δρόμους της Κοπεγχάγης κατά των παραπάνω μέτρων, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους περικοπές θα οδηγήσουν έναν στους δέκα καθηγητές στην ανεργία.
«Δεν πρέπει να μειώνεται ο προϋπολογισμός της εκπαίδευσης, αυτή είναι το μέλλον μας» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία 16χρονη διαδηλώτρια. «Εάν δεν μας προσφέρεται μια ποιοτική εκπαίδευση, η κατάσταση θα επιδεινωθεί» προσέθεσε.
Σύμφωνα με την αστυνομία, στην κινητοποίηση συμμετείχαν 10.000 έως 15.000 άνθρωποι. Πέντε χιλιάδες διαδηλωτές υπολογίζεται επιπλέον ότι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Όρχους, σύμφωνα με την εφημερίδα BT.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μπορεί να επιτευχθεί η εξοικονόμηση χρημάτων χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα της εκπαίδευσης. 

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: