Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Μόνιμη απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ζητούν τρεις πρώην ΓΓ υπουργείων

Επιστολή τριών πρώην Γενικών Γραμματέων Υπουργείων προς τον Ν. Παρασκευόπουλο. Αίτημα για αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για να απαγορευτούν δια παντός οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.
Την τροποποίηση του Κώδικά Πολιτικής Δικονομίας ώστε να θεσμοθετηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα μόνιμη απαγόρευση πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, ζητούν με επιστολή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νικόλαο Παρασκευόπουλο τρεις πρώην γενικοί γραμματείς υπουργείων.
Ειδικότερα, με την επιστολής τους οι Γιάννης Ιωαννίδης, πρώην γενικός γραμματέας των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Μόσχος Κορασίδης, πρώην γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και Μαρίνος Σκανδάμης, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, ζητούν τη θεσμοθέτηση της πρώτης κατοικίας ως κατ’ αρχήν ακατασχέτου, που όπως σημειώνουν μπορεί να γίνει μόνο με την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Στην επιστολή τους οι πρώην γραμματείς αναγνωρίζουν ότι οι έως τώρα διατάξεις των νόμων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την αναστολή των πλειστηριασμών, συγκροτούν ένα δίκτυ ασφαλείας, που όμως -όπως επισημαίνουν- «δεν λύνει μόνιμα το πρόβλημα, αλλά βοηθά στο να αναπαράγεται μια διαρκής συζήτηση για το πότε και με ποιους τρόπους η παρεχόμενη ως τώρα προστασία θα τελειώσει ή θα αφορά λιγότερους ανθρώπους».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην επιστολή τους, η συζήτηση για το τέλος της προστασίας των πρώτων κατοικιών «δημιουργεί μια αίσθηση αναβολής "θανατικής ποινής", που δυστυχώς, παράγει μια συνεχή ομηρία, εμποδίζοντας εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν δημιουργικά στη ζωή τους».
Με αυτό το σκεπτικό -θεωρώντας δηλαδή ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά το μοντέλο που επιτρέπει καθολικά τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας, ενώ τον απαγορεύει μόνο κατ’ εξαίρεση και μόνο με προσωρινά νομοθετήματα- οι κκ Ιωαννίδης, Κορασίδης και Σκανδάμης προτείνουν τη θεσμοθέτηση ενός νέου μοντέλου «που θα ισχύσει και μετά την κρίση, όπου ο κανόνας θα είναι το ακατάσχετο». Δηλαδή, όπως εξηγούν, «η μόνιμη απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας, με εξαιρέσεις και όρους που μπορούν να καθορισθούν μόνο με την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και την εισαγωγή πάγιας σχετικής ρύθμισης, μετά από σχετική δημόσια διαβούλευση».
Κατά τα λοιπά, οι τρεις πρώην γραμματείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο και θα εφαρμοσθεί από την 1-1-2016, επιτρέπει τους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση.
Αυτό -όπως υπογραμμίζουν- θα αποτελέσει καταστροφή για χιλιάδες ανθρώπους, αφού «η πρώτη κατοικία είναι το τελευταίο τους καταφύγιο μέσα στην κρίση, ειδικά όταν είναι άνεργοι, ηλικιωμένοι, περιστασιακά εργαζόμενοι ή κατεστραμμένοι επαγγελματίες».
Η πρόταση των πρώην γραμματέων του υπουργείου Δικαιοσύνης, βασίζεται στο Σύνταγμα το οποίο ρητά ορίζει στο άρθρο 21 ότι «η απόκτηση κατοικίας από αυτούς που τη στερούνται ή στεγάζονται ανεπαρκώς αποτελεί αντικείμενο ειδικής φροντίδας του κράτους». Τέλος επικαλούνται και διεθνή κείμενα που έχει ενσωματώσει η χώρα μας στη νομοθεσία της, όπως την Οικουμενική Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Σύμβαση.

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: