Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Επιστροφή στον «έντιμο συμβιβασμό»

Την ανάγκη για αναζήτηση ενός έντιμου συμβιβασμού στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας διατύπωσαν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ανέφερε πως πρέπει να υπάρξει ένας έντιμος συμβιβασμός για τα κόκκινα δάνεια και τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη.
Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και τον υπουργό Οικονομίας συζητήθηκε και το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά και το συνταξιοδοτικό.
«Η ελληνική κυβέρνηση να έχει προτάσεις που να εξασφαλίζουν την βραχυπρόθεσμη υποχρέωση να υπάρχουν οικονομίες στο σύστημα, αλλά και να παρουσιάσουμε πρόγραμμα για το συνταξιοδοτικό μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα» είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «Ζητήσαμε το πρόγραμμα για την τεχνική βοήθεια που παρέχει η Κομισιόν. Η ελληνική κυβέρνηση κατανοεί ότι όσο περισσότερη βοήθεια έχει τόσο πιο γρήγορα θα γίνει η διαπραγμάτευση».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές, ενώ προεξόφλησε την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις διεμήνυσε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και επισήμανε ότι η θέση των θεσμών για τα κόκκινα δάνεια είναι να υπάρξει στοχευμένη στήριξη σε εκείνους που έχουν ανάγκη.
Έκανε, βέβαια, λόγο για τρεις προϋποθέσεις ώστε η αξιολόγηση να είναι επιτυχής:
  1. Πολιτική θέληση
  2. Αποφασιστική τεχνική και διοικητική ικανότητα και
  3. Μεταρρυθμίσεις μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους
«Συζητήσαμε το τοπίο των επενδύσεων και για το πως θα χρησιμοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Υπάρχει βούληση να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μίλησε για απελευθέρωση κονδυλίων. «Είμαστε ευτυχείς που το ευρωκοινοβούλιο έχει υιοθετήσει εν συνόλω την πρόταση της ΕΕ. Επιθυμούμε να μεταφέρουμε επίσης 500 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους» τόνισε, επισημαίνοντας ότι «είναι θεμα των ελληνικών αρχών να δημιουργήσουν το νομικό πλαίσιο ώστε να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κονδύλια».
Και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις μίλησε για διαφορές Ελλάδας και δανειστών στο καίριο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων διευκρινίζοντας ότι «υπάρχει θέληση για συμβιβασμό» αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως υπάρξει λύση και εντός της ημέρας. 
Τέλος, ο Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι υπήρξε μια εκτενής συζήτηση για τα θέματα της διαχείρισης ευρωπαϊκών πόρων.
«Κάναμε εκτενή παρουσίαση και συζήτηση για την εφαρμογή και την ολοκλήρωση του παλιού ΕΣΠΑ και έναρξη του νέου ΕΣΠΑ καθώς και στο πρόβλημα της ροής και απορρόφησης των πόρων» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «Πριν από μερικές ημέρες άνοιξε το ΕΣΠΑ και πλέον μπορούμε να μιλάμε για πλήρη αποκατάσταση του συστήματος» υπογράμμισε.
«Επιπρόσθετα» ανέφερε ο κ. Σταθάκης «συζητήσαμε συγκεκριμένα πρότζεκτ τα οποία έχουν χρονική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση τους όπως π.χ το μετρό στη Θεσσαλονίκη και προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπους να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει».
ΦΠΑ στην παιδεία
Απαντώντας σε ερώτηση για τον ΦΠΑ στην παιδεία ο αντιπρόεδρος ανέφερε ότι «είχαμε συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση να αναζητήσει ισοδύναμα που να μην υποσκάπτουν τους στόχους του προϋπολογισμού. 'Άρα οι ελληνικές αρχές θα βρουν τα όποια εναλλακτικά μέτρα».
Πολυσύνθετο πρόβλημα το μεταναστευτικό
Για το μεταναστευτικό ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα που απαιτείται η συνεργασία των χωρών όχι μόνο της ΕΕ αλλά και των όμορων χωρών για την προστασία των συνόρων και τον εντοπισμό των λαθροδιακινητών, τη μεταφορά των μεταναστών και τη συντομότερη επιστροφή τους.
Η Ελλάδα όπως είπε, ήδη, λαμβάνει βοήθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά αποσυνέδεσε το θέμα αυτό από την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής λέγοντας ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε έτσι κι αλλιώς.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις 18.30 στο Μέγαρο Μαξίμου.
Χαώδης διαφορά και πιέσεις
Το κουαρτέτο άσκησε, άλλωστε, αφόρητη πίεση για απελευθέρωση των πλειστηριασμών από την Πρωτοχρονιά του 2016 με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια, με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι είναι αποφασισμένη να φθάσει «στα άκρα» τη διαπραγμάτευση.
Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η Αθήνα έχει και την υποστήριξη της γαλλικής πλευράς στο ζήτημα αυτό (μετά και την επίσκεψη Ολάντ) και, συνεπώς, έχει περιθώρια να παρεκκλίνει ελαφρώς από το αυστηρό πνεύμα του Μνημονίου.
Σημειωτέον ότι η αναθεωρημένη κυβερνητική πρόταση προβλέπει προστασία από πλειστηριασμούς σε επτά στα δέκα νοικοκυριά, ενώ οι δανειστές αντιπροτείνουν προστασία για το 40% των δανειοληπτών. Στην παρούσα φάση το πιο πιθανό σενάριο είναι γίνουν εκατέρωθεν παραχωρήσεις για να διαμορφωθούν τα όρια κάπου στη μέση.
Δυσαρέσκεια και στο βάθος... νομοσχέδιο
Από την πλευρά των δανειστών, διαρρέεται, πάντως, μία δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει μνημονιακές δράσεις και προαπαιτούμενα, παρά τις δεσμεύσεις της Αθήνας. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δίνει «ραντεβού» στο EuroWorking Group της προσεχούς Πέμπτης, όπου ευελπιστεί να δρομολογηθεί η χορήγηση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. 
Ανοιχτό, ωστόσο, είναι το ενδεχόμενο να κατατεθεί, ακόμη και το βράδυ της Δευτέρας, πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα υλοποιούνται μία σειρά από προαπαιτούμενα και δράσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της τριήμερης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών. 
Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, το πρωί του Σαββάτου, στις 11:30 ώρα Ελλάδος.
Ο «τοποτηρητής» Βερολίνου και Βρυξελλών
Ο σημερινός... επισκέπτης, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δεν είναι ένας απλός αξιωματούχος της Κομισιόν. Η θέση του αντιπροέδρου την οποία κατέχει τον καθιστά σημαντικό παίκτη, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το ευρώ, ενώ, αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, ασχολείται με δημοσιονομικά και αναπτυξιακά ζητήματα.
Φανατικός υπέρμαχος της Άνγκελας Μέρκελ και της λιτότητας, ο Λετονός Ντομπρόβσκις έχει γράψει τη δική του «μαύρη» σελίδα στην ιστορία της πατρίδας του.
Την τελευταία φορά που ανέλαβε... δράση προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στη χώρα του οδηγώντας τους Λετονούς σε μαζική μετανάστευση.
Όταν διορίστηκε ως πρωθυπουργός της Λετονίας, το 2009, εφάρμοσε μία ακραία πολιτική λιτότητας τα αποτελέσματα της οποίας έγραψαν... μετανάστευση για περισσότερο από το 13% των πολιτών της χώρας. 
Στην κατάρρευση της οικονομίας της χώρας (το 2008) ο Ντομπρόβσκις απάντησε, με τις ευλογίες του ΔΝΤ, με άγριες περικοπές και λιτότητα φέρνοντας καλά νούμερα, αλλά διώχνοντας, παράλληλα, τους Λετονούς από τη χώρα τους. 
Ο ίδιος παραιτήθηκε το 2013 έπειτα από ένα τραγικό περιστατικό. Ένα σουπερμάρκετ στη Ρίγα κατέρρευσε σκοτώνοντας 54 πολίτες, ωστόσο, η πολιτική του στάση επιβραβεύτηκε, καθώς έναν χρόνο μετά κατέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου της Κομισιόν του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: