Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Με μεγάλη επιτυχία και πολύ κόσμο ξεκίνησαν οι εργασίες της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης της ΛΑ.Ε.

Στην κατάμεστη και με όρθιους αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στο ΣΕΦ άνοιξαν την Παρασκευή (24/6) οι εργασίες της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης της Λαϊκής Ενότητας.
Οι εργασίες ξεκίνησαν με την παρουσίαση του σχεδίου κείμενου προγραμματικών θέσεων από τον Αντώνη Νταβανέλλο και με την παρουσίαση του σχεδίου κανονισμού λειτουργίας της ΛΑΕ, από την Σόφη Παπαδόγιαννη.
Στη συνέχεια έγινε η πολιτική ομιλία του επικεφαλής της ΛΑΕ, Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Στο άνοιγμα της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης της ΛΑΕ παρευρέθησαν και χαιρέτησαν ή έστειλαν χαιρετισμό προσωπικότητες και εκπρόσωποι όλων, σχεδόν, των κομμάτων και οργανώσεων της Αριστεράς και του αντιμνημονιακού τόξου, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. (Απουσίασε μόνο το ΚΚΕ!)
Συγκεκριμένα:
Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς σ.Μανόλης Γλέζος, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και Επικεφαλής του Σχεδίου Β, σ. Αλέκος Αλαβάνος.
Εκ μέρους της Πλεύσης Ελευθερίας, διάβασε μήνυμα της επικεφαλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, που βρίσκεται στην Πορτογαλία για το Συνέδριο του Μπλόκου, ο συναγωνιστής Ζηκογιάννης.
Από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρεβρέθησαν από το ΚΣΕ ο Αντώνης Δραγανίγος και ο Γιάννης Σηφακάκης.
Από το ΕΠΑΜ ο Δημήτρης Καζάκης ΓΓ και οι Δημήτρης Κυπριώτης και Όθωνας Κουμαρέλας μέλη.
Ο πρόεδρος της Χριστιανικής Δημοκρατίας Γιάννης Ζερβός και οι Βασίλης Παπαδόπουλος και Δημήτρης Πισίνας, μέλη του ΠΓ.
Εκπρόσωπος του HDP Τουρκίας στην Ελλάδα, Γιουσούφ Οζντεμίρ.
Εκπρόσωποι της Δικτύωσης για την Ριζοσπαστική Αριστερά, Γιώργος Βελεγράκης και Τάσος Κορωνάκης.
Εκπρόσωπος από τον Σύλλογο Κορδάτο, Φάνης Παππάς.
Από το Σχέδιο Β ο Τάσος Σταυρόπουλος.
Χαιρετισμό έστειλαν:
Η ανεξάρτητη Ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ), η Αντικαπιταλιστική Αριστερά της Ιταλίας, το Κίνημα για τον Σοσιαλισμό της Ελβετίας, ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης του Κουρδιστάν της Συρίας, Ιμπραχήμ Μουσλέμ, το Λαϊκό Μέτωπο για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης PFLP και το μέλος της ΚΕ του Δημοκρατικού Μετώπου για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης DFLP, Μιχιάρ Εκταμί.
Παραβρέθηκαν επίσης:
Kορτζίδης Χρήστος, πρώην Δήμαρχος Ελληνικού, Μυλωνάς Γιώργος, πρόεδρος ΕΚΑ, Βασιλόπουλος Θάνος, ΕΕ-ΓΣΕΕ, Καλομοίρης Γρηγόρης, ΕΕ-ΑΔΕΔΥ, Αναστασίου Γιάννης, Διοίκηση ΟΕΕ, Χαρίσης Γιώργος, Διοίκηση ΑΔΕΔΥ, Κρητικός Μάριος, Διοίκηση ΑΔΕΔΥ.
Επίσης οι δημιουργοί της τέχνης, του πολιτισμού και του αθλητισμού: Μαραγκός Θόδωρος (Κινηματογραφιστής-σκηνοθέτης), Μάλλιαρης Νίκος (παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής-πρώην πρόεδρος ΠΣΑΠ), Σταυρόπουλος Στάθης (δημοσιογράφος-σκιτσογράφος).
Mιλώντας στην έναρξη των εργασιών της ιδρυτικής πανελλαδικής συνδιάσκεψης της ΛΑΕ o Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε ότι «Είμαστε η μόνη παράταξη που αμφισβητούμε πειστικά τη μνημονιακή κανονικότητα και τον ευρωζωνικό και ευρωενωσιακό μονόδρομο», που αντιπροσωπεύουν από κοινού και με ενιαία πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, η ΝΔ του Μητσοτάκη, η Δημοκρατική Συμπαράταξη της Γεννηματά, το Ποτάμι του Θεοδωράκη, η Ένωση Κεντρώων του Λεβέντη και οι ΑΝΕΛ του Καμένου.
Όσον αφορά στην πρόταση της ΛΑΕ ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι αυτή θα βρίσκεται σε αέναη επεξεργασία, με «κεντρικά και θεμελιώδη» σημεία της να είναι, η διακοπή αποπληρωμής του χρέους για τη διαγραφή του, η πλήρης «σεισάχθεια» στα ιδιωτικά χρέη των κοινωνικά αδυνάτων και η γενναία ρύθμιση για τους υπόλοιπους, η εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση των τραπεζών με στόχο να δώσουν ώθηση στην οικονομία και φυσικά η έξοδος από την ευρωζώνη και η σύγκρουση - απειθαρχία στην νεοφιλελεύθερη ΕΕ, η συγκρότηση Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης και η χάραξη μιας νέας εθνικής νομισματικής πολιτικής, με βασικά κριτήρια την ανάπτυξη, την στήριξη και ενίσχυση μισθών και την καταπολέμηση της ανεργίας.
Για το «Brexit» ο κ. Λαφαζάνης εκτίμησε ότι ανεξάρτητα από τις δυνάμεις που το εξέφρασαν, έρχεται να κάνει πιο σαφές ότι αυτή η ΕΕ έχει τεθεί σε μια «πορεία διάλυσης και κατάρρευσης και πως αυτή η ΕΕ δεν βελτιώνεται και δεν μεταρρυθμίζεται θετικά αλλά μόνο ανατρέπεται».
Με καταγγελτικές αναφορές στην κυβέρνηση γα «συνθηκολόγηση και προδοσία της λαϊκής εντολής από τον κ. Τσίπρα» επισήμανε ότι «με κανέναν τρόπο δεν αντιπροσωπεύει στρατηγική ήττα για το κίνημα χειραφέτησης της χώρας και ότι χάθηκε μια μάχη. Ο πόλεμος συνεχίζεται».
Με αφορμή το βρετανικό δημοψήφισμα και ενόψει της επετείου του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, τόνισε ότι το ΟΧΙ αυτό του ελληνικού λαού είναι σήμερα όσο ποτέ ζωντανό και πολύ πιο επίκαιρο, και «αυτό το ΟΧΙ θέλει να συνεχίσει η ΛΑ.Ε και να το συνδέσει με ένα μεγάλο "ΝΑΙ" για μια Ελλάδα χωρίς μνημόνια και προστάτες, για μια Ελλάδα δημοκρατική, ανεξάρτητη, προοδευτική και σοσιαλιστική».
Η έναρξη έγινε με την παρουσίαση του κειμένου προγραμματικών θέσεων και του κανονισμού λειτουργίας από τον Αν. Νταβανέλο, και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των προσκεκλημένων κινημάτων και οργανώσεων.
Ο πρώην ευρωβουλευτής και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανόλης Γλέζος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα για ενότητα των αριστερών δυνάμεων της χώρας, σε ένα αγωνιστικό δημοκρατικό μέτωπο που θα επιτύχει την «απελευθέρωση» της χώρας με τον λαό στην εξουσία.
Ο Αλέκος Αλαβάνος από το Σχέδιο Β, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, είπε ότι σήμερα είναι «μια άλλη ημέρα» για την Ευρώπη, η οποία σηματοδοτεί απρόσμενες για όλους αλλαγές και εξελίξεις. Την μέχρι σήμερα εικόνα της, θα την βλέπουμε εφεξής σε φωτογραφικά άλμπουμ» είπε χαρακτηριστικά.
Σε μήνυμά της η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, εξέφρασε την πίστη της ότι οι διεργασίες του τριημέρου θα συμβάλουν στον προβληματισμό για την ανάγκη διαμόρφωσης μιας πολιτικής πρότασης, κυρίως όμως, «ενός μπλοκ που θα αντιπαλέψει αποτελεσματικά και αταλάντευτα τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση».
Στο μήνυμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που ανέγνωσε εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας, δηλώνεται ότι «η ηθική και πολιτική συμπαράσταση συγκροτεί ιστορικό και πολιτικό καθήκον εν όψει των πολλών μαχών που καλούμαστε να δώσουμε, από διαφορετικά μετερίζια, αλλά προς κοινές κατευθύνσεις και σκοπούς, μέχρι την τελική δικαίωση του λαού μας και συνολικά των λαών και των ανθρώπων που αντιστέκονται και διεκδικούν ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, κοινωνική ευημερία, μια αξιοβίωτη ζωή».
Αναφερόμενη στο βρετανικό δημοψήφισμα, η κ. Κωνσταντοπούλου, στο μήνυμά της χαρακτήρισε «ιστορική» την ημέρα που ξημέρωσε, γιατί «ο λαός όρθωσε το ανάστημά του και αμφισβήτησε την δεσποτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που, μέσω των οργάνων της, έχει πάψει να λειτουργεί ως διεθνής οργανισμός και έχει μετατραπεί σε μια νέου τύπου, αμετανόητη και αδίστακτη μνημονιακή απολυταρχία, με αποικιοκρατικά και ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά».
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, ο Αντ. Δραγανίγος εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Δ. Καζάκης από την ΕΠΑΜ, ο Π. Ζερβός από την Χριστιανική Δημοκρατία, ο Τ. Κορωνάκης από την Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι οργανώσεων.

Πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: