Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

«Μια δύσκολη μέρα για την Ευρώπη»

Αναμφισβήτητα δύσκολη για την Ευρώπη χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο πρωθυπουργός σε διάγγελμά του για το βρετανικό δημοψήφισμα που δείχνει την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.
Η απόφαση του βρετανικού λαού είναι σεβαστή, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά αποτυπώνει την κρίση ταυτότητας για την Ευρώπη, δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία.
Οφείλουμε να αναρωτηθούμε ποια είναι η αιτία της ευρωπαϊκής κρίσης; Ποιος ευθύνεται για τη διάδοση του εθνικισμού και της ακροδεξιάς; Το έλλειμμα δημοκρατίας, τα διχαστικά στερεότυπα είχαν ως αποτέλεσμα ένα βαθύ διχασμό, είπε προσθέτοντας την εκρηκτική άνοδο της ακροδεξιάς, τα κλειστά σύνορα, την προσφυγική κρίση και την άρνηση επιμερισμού βαρών.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «το βρετανικό δημοψήφισμα είτε θα είναι το ξυπνητήρι της αφύπνισης του υπνοβάτη που πορεύεται στο κενό είτε θα είναι η αρχή μιας πολύ επικίνδυνης και ολισθηρής πορείας για τους λαούς μας».
Γι' αυτόν τον λόγο, σημείωσε, χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή πορείας, βαθιές δημοκρατικές και προοδευτικές τομές στην Ευρώπη, για να υψώσουμε ένα φράγμα απέναντι στον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά.
«Χρειαζόμαστε», τόνισε, «μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων για να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού που βρήκε έδαφος στη λιτότητα».
Είπε ακόμη ότι αυτές τις μέρες αποδείχτηκε ότι ο υπεροπτικός και αλαζονικός λόγος των τεχνοκρατών όχι μόνο δεν συγκινεί αλλά εξοργίζει τους ευρωπαϊκούς λαούς, για να υπογραμμίσει πως γι' αυτόν το λόγο χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο όραμα και ένα νέο ξεκίνημα για την Ενωμένη Ευρώπη.
Όχι για λιγότερη Ευρώπη, συνέχισε, αλλά για μια καλύτερη Ευρώπη, κοινωνική και δημοκρατική, όπου η πολιτική θα ξαναπάρει τα πρωτεία από τους τεχνοκράτες, όπου οι λαοί της θα έχουν τον κυρίαρχο λόγο.
«Γι' αυτή την Ευρώπη αξίζει να αγωνιστούμε και να παλέψουμε γι το κοινό μας μέλλον», σημείωσε.
♦ Ολόκληρη η δήλωση

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: