Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Κριτική στο «οικοδόμημα» της Ευρώπης από τον Αλ. Τσίπρα

Την ανάγκη επίτευξης μιας νέας συμφωνίας στο ευρωπαϊκό επίπεδο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος, σε δηλώσεις στις οποίες προέβη λίγο μετά το τέλος της συνεδρίασης των «27» κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε τι θα γινόταν εάν είχαμε σήμερα και άλλα δημοψηφίσματα σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και αναφέρθηκε στο ελληνικό δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου όπου ο ελληνικός λαός ανέδειξε τις ανισότητες και την ανάγκη ενός νέου οράματος για την ΕΕ.
«Η Ευρώπη θα πρέπει να παρουσιάσει ένα νέο, πιο ελκυστικό όραμα», είπε και μίλησε για «δημοκρατικό και τεράστιο κοινωνικό έλλειμμα στην Ένωση».
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις ανισότητες εντός ΕΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορείς να μειώνεις το δημοσιονομικό έλλειμμα και ταυτόχρονα να αυξάνεται η ανεργία, όπως συνέβη στην ελληνική περίπτωση.
Ειδικότερα για την ανεργία στην Ελλάδα, είπε πως στα χρόνια της κρίσης αυξήθηκε από το 7% στο 26%, την ώρα που, στην Γερμανία, όπως σημειώσει, η ανεργία μειώθηκε στο 4,5%.
Προανήγγειλε πρωτοβουλίες και συνεργασίες της ελληνικής πλευράς σε πολιτικό και γεωγραφικό επίπεδο, προκειμένου να εξαλειφθούν οι ανισότητες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπάρξει μεγαλύτερη σύνδεση των ηγετικών ευρωπαϊκών οργάνων με τους λαούς της ΕΕ.
Αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση διαπίστωσε «φορτισμένο κλίμα» σημειώνοντας πως «αργά η γρήγορα» η Ευρώπη θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα «δυο δρόμους». «Είτε θα συνεχίσουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα, είτε θα αποφασίσουμε τη δημιουργία μια καλύτερης Ευρώπης» ενώ συμπλήρωσε πως η Ευρώπη βρίσκεται «σε κατάσταση νευρικής και πολιτικής κρίσης». 

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: