Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Αμετακίνητος στα εργασιακά ο Τσίπρας, ζητά πιο ρεαλιστικά πρωτογενή

"Η ανάπτυξη δε μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας", είπε ο πρωθυπουργός στέλνοντας από το συνέδριο του Economist νέο μήνυμα εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης. Δήλωσε επίσης για πρώτη φορά ο ίδιος ότι θα πρέπει να συμφωνηθουν χαμηλότερα πρωτογενή της τάξης του 1,5%- 2% μετά το 2018.
Νέο μήνυμα για τα εργασιακά εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist, με κύριο αποδέκτη και πάλι το ΔΝΤ, το οποίο λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήριζε ως τον ακραίο παίκτη σε αυτή τη διαπραγμάτευση.
Δήλωσε επίσης -για πρώτη φορά ο ίδιος- ότι θα πρέπει να συμφωνηθούν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1,5%- 2% μετά το 2018, τονίζοντας ότι οι υπερβολικοί στόχοι προκαλούν στασιμότητα, ενώ οι ρεαλιστικοί στόχοι που θα συνδέονται με τη βιωσιμότητα του χρέους ώστε να κλείσει ένας φαύλος κύκλος.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε καταρχήν ότι από το 2007 έχουν χαθεί τα δύο τρίτα των συνολικών επενδύσεων, γεγονός που συνέδεσε με την υπερβολικά απότομη εσωτερική υποτίμηση των μισθών προς χάριν μίας ανταγωνιστικότητας που ποτέ δεν ήλθε. Σημείωσε ότι η μείωση των επενδύσεων ανά εργαζόμενο μειώνει την παραγωγικότητα της εργασίας σε βαθμό που υπερακαλύπτει τη μείωση του κόστους εργασίας και επικαλέστηκε στοιχεία του ΟΟΣΑ για τη συρρίκνωση των επενδύσεων.
"Η επίθεση στο βασικό μισθό και τα εργασιακά κεκτημένα είναι ένας ολισθηρός δρόμος, που οδηγεί προς τα κάτω με χαμηλές αμοιβές και παραγωγική υποβάθμιση", τόνισε ο κ.Τσίπρας.
Ανέφερε ενδεικτικά ότι το 2009 οι αμοιβές μειώθηκαν κατά 25 δισ ευρώ, η ζήτηση μειώθηκε κατά 53 δισ ευρώ και οι εξαγωγές αυξήθηκαν μόλις κατά 3,8 δισ ευρώ και αυτό ενώ οι βασικές χώρες προορισμοί των ελληνικών προϊόντων είχαν αυξήμενη ζήτηση για εισαγωγές.
"Επομένως η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας απαιτεί χρόνο και στοχευμένες επενδύσεις και δεν επιτυγχάνεται με έτοιμες ξενόφερτες συνταγές νεοφιλελεύθερης έμπνευσης όπως η εσωτερική υποτίμηση και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας", συνέχισε ο πρωθυπουργός.
"Δεν μπορεί η ανάπτυξη να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας", ξεκαθαρισε και εξήγησε: "Το δεν μπορεί έχει δύο έννοιες. Δεν είναι αντικειμενικά δυνατό, αλλά ταυτόχρονα έχει και μία πολιτική, ηθική, κανονιστική διάσταση δηλαδή δεν πρέπει να το επιτρέψουμε και δε θα το επιτρέψουμε". Είπε μάλιστα απευθύνομενος στο Ταμείο "ας είναι, αρκεί να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε έστω και τώρα".
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι μόνο στοχευμένες δημόσιες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν κλίμα ανάκαμψης μπορούν να συμπαρασύρουν τις ιδιωτικές επενδύσεις σε μία απαραίτητη ανάκαμψη και ανέφερε ότι για αυτό για δεύτερη χρονιά η κυβέρνηση αύξησε το δημόσιο πρόγραμμα επενδύσεων κατά 250 εκ ευρώ, με αποτέλεσμα το 2017 να φτάσει στο ένα δισ και με στόχο το 2019-2020 να ανέλθει σε 1,25 δισ ευρώ.
Δήλωσε επίσης ότι η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση δίνει για πρώτη φορά περιθώρια αισιοδοξίας για οριστική έξοδο από την κρίση, προοπτική στην οικονομία και στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, επισημαίνοντας ιδιαίτερα όσον αφορά στο ζήτημα του χρέους τη δεσμευτική εγγύηση των εταίρων για άμεσες παρεμβάσεις ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα, αλλά και τον καθορισμό ανώτατου ορίου εξυπηρέτησης του χρέους. Έκανε λόγο για ένα ηχηρό μήνυμα προς τις αγορές και τους επενδυτές ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν παρεμποδίζεται στο εξής από την υοπχρέωση εξυπηρέτησης του χρέους. Και είπε για πρώτη φορά ο ίδιος, αυτό που είχε θέσει ως στόχο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης επίσης στο συνέδριο του Economist, δηλαδή ότι η Αθήνα θα επιδιώξει την αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά, ώστε όπως είπε να αρθεί οριστικά η αβεβαιότητα γύρω από την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.
Ξεκαθάρισε ότι τις υποχρεώσεις που έχει ήδη αναλάβει μέχρι τότε η Ελλάδα θα τις τηρήσει, χαρακτηρίζοντας σημαντικό "για πρώτη φορά να αποδείξουμε ότι τηρούμε τις δεσμεύσεις μας και θα φτάσουμε το 3,5% το 2018", πρόσθεσε όμως ότι από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι πρέπει να πάμε σε πιο ρεαλιστικούς στόχους γιατί είναι αδύνατον πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3% και πάνω μετά το 2018 να διατηρηθούν για αρκετά χρόνια, "εκτός εάν θέλουμε να πνίξουμε την ελληνική οικονομία και να έχουμε διαρκώς συνθήκες στασιμότητας".
Τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 1,5% με 2%, τόνισε ο κ.Τσίπρας, σχολιάζοντας μάλιστα ότι "αυτό είναι κοινό μυστικό, ας μην κάνουμε ότι ανακαλύπτουμε την Αμερική όταν μιλάμε για αυτό". Συνέχισε λέγοντας ότι: "Πρώτα πρέπει να μπούν ρεαλιστικοί στόχοι και στη συνέχεια στη βάση αυτών να συζητήσουμε για μελέτη βιωσιμότητας του χρέους" και υπενθύμισε ότι "μέχρι σήμερα δυστυχώς γινόταν το αντίθετο".
Ο κ.Τσίπρας υπενθύμισε τους υψηλούς στόχους πρωτογενών πλεονασματων που προέβλεπε η συμφωνία του 2012 και μάλιστα μέχρι το 2020. "Γνώριζαν ότι κάτι τέτοιο ήταν οικονομικά και κοινωνικά αδύνατο και όλοι προσποιούνταν ότι αυτό μπορεί να συμβεί και ότι όλα πηγαίνουν καλά", είπε και ξεκαθάρισε: "Αυτή την τακτική της μετάθεσης και της προσποίησης οφείλουμε όλοι να τη σταματήσουμε".
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε συνεπώς ότι "τώρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ανοίξει με σοβαρότητα αυτή η συζήτηση με δεδομένο ότι σε κάθε περίπτωση έχουμε ήδη κερδίσει κάτι σημαντικό: Να μη συνδέετεαι στη δημόσια συζήτηση στην Ευρώπη ο όρος exit με την Ελλάδα" καταλήγοντας ότι σε αυτό το ασφαλές πλαίσιο πρέπει να τεθούν επιτέλους οι βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με στόχο τη δίκαιη ανάπτυξη και με προτεραιότητα τη μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα στο μέσο ευρωπαϊκό όρο για να πούμε οριστικά ότι επιστρέψαμε στην κανονικότητα".

Βίκυ Σαμαρά
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: