Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Απολύσεις φυλάκων με φαιδρά επιχειρήματα

Στον χορό των απολύσεων μπαίνουν πλέον και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη φύλαξη των καταστημάτων και αποθηκών της Εθνικής Τράπεζας στην Αττική, σύμφωνα με τις πρόσφατες καταγγελίες του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ).
Ηδη από πέρυσι το καλοκαίρι ο ΣΥΔΑΠΤΤ έχει προβεί σε καταγγελίες στο υπουργείο Εργασίας που αφορούν την εργολαβική εταιρεία φύλαξης Alpha Aspis Security ΕΠΕ.
Η εν λόγω εταιρεία δεν πλήρωνε Κυριακές και βραδινά στους εργαζόμενους, δεν προσκόμιζε απόδειξη πληρωμής, ενώ αντί για την άδεια που ορίζεται βάσει νομοθεσίας επέτρεπε μόνο δέκα ημέρες τον χρόνο (ένα ρεπό κάθε δέκα μέρες) και μάλιστα για κάθε ημέρα αδείας παρακρατούσε έξι ευρώ από τους εργαζόμενους.
Με παρέμβαση του σωματείου πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, με την εταιρεία να συμμορφώνεται -εν μέρει- εφαρμόζοντας τη νομοθεσία στους εργαζόμενους που απασχολούνται στα καταστήματα της Αθήνας, εξακολουθώντας ωστόσο να απασχολεί με τους ίδιους απαράδεκτους όρους τους περίπου 50 εργαζόμενους που δούλευαν στις αποθήκες της Εθνικής Τράπεζας στη Μαγούλα Αττικής.
Οι εκεί εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στον ΣΥΔΑΠΤΤ, ζητώντας κι αυτοί με τη σειρά τους τα νόμιμα. Οι πρώτες απολύσεις ήρθαν λίγες μέρες αργότερα.
«Με φαιδρά επιχειρήματα οδηγήθηκε στην απόλυση συνάδελφος φύλακας στις αποθήκες της Εθνικής Τράπεζας στη Μαγούλα Αττικής (ΠΑΕΓΑΕ). Ο λόγος ήταν ότι δεν φορούσε γραβάτα σε ένα φυλάκιο, στους πρόποδες της Πάρνηθας, όπου η μόνη μορφή ζωής που μπορεί να συναντήσεις, τις νυχτερινές ώρες που έγινε ο έλεγχος, είναι ελάφια και αλεπούδες. Επίσης η εταιρεία διατείνεται ότι δεν φορούσε τη στολή του όπως υποχρεούται.
»Ο συνάδελφος φορούσε δικό του παντελόνι ίδιου χρώματος με τη στολή του, ακριβώς επειδή είχε ζητήσει να του αντικαταστήσουν το φθαρμένο παντελόνι της στολής δύο μήνες πριν, αλλά η εταιρεία δεν του το είχε παραδώσει.
»Να σημειώσουμε εδώ ότι η εταιρεία εξαναγκάζει τους φύλακες να αγοράζουν με δικά τους χρήματα τη στολή, συνολικού κόστους περίπου 200 ευρώ, τα οποία κρατάει με δόσεις 15 ευρώ τον μήνα από τον μισθό τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΔΑΠΤΤ.
Το σωματείο υποστηρίζει ότι ο πραγματικός λόγος της απόλυσης είναι ότι ο εργαζόμενος ζητούσε από την εταιρεία να τηρεί τις νόμιμες υποχρεώσεις της και ότι παρότρυνε τους συναδέλφους του να γραφτούν στο Σωματείο, και όχι η ελλιπής τήρηση των καθηκόντων του.
Μετά δύο μέρες ήρθε η δεύτερη απόλυση, αυτή τη φορά με τη δικαιολογία ότι ο εργαζόμενος έπαιρνε αναρρωτικές άδειες και ήταν «δύστροπος».
Ο εν λόγω φύλακας έλαβε την καταγγελία της σύμβασής του με εξώδικο που του επιδόθηκε με δικαστικό επιμελητή στο σπίτι του κατά τη διάρκεια της αναρρωτικής του άδειας.
Βρισκόταν στο σπίτι του ύστερα από τη σχετική γνωμάτευση γιατρού του ΕΟΠΥΥ, καθώς είχε ατύχημα με μηχανάκι. Οσο για το «δύστροπος», οι συνάδελφοί του το διαψεύδουν κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο «έξω καρδιά».
Η τρίτη απόλυση αποτράπηκε την τελευταία στιγμή. Εργολαβικός φύλακας με πρόβλημα υγείας (ρήξη μηνίσκου που χρήζει χειρουργείου) είχε ζητήσει να εργάζεται σε σκοπιά όπου να υπάρχει η δυνατότητα να κάθεται.
Η εταιρεία αρχικά δέχτηκε το αίτημά του, ωστόσο την προπερασμένη Τρίτη τον ενημέρωσε ότι θα μεταφερόταν στο υποκατάστημα της Τράπεζας, στην οδό Αιόλου, «όπου δεν θα μπορούσε να κάτσει και θα δούλευε επί οκτώ ώρες κάτω από τον ήλιο χωρίς πρόσβαση σε δροσερό νερό, πράγμα απάνθρωπο», μας λέει η γραμματέας του ΣΥΔΑΠΤΤ, Βασιλική Χριστοπούλου.
Κατόπιν, ο φύλακας επικοινώνησε με τον Σύλλογο, ο οποίος παρενέβη αμέσως και τελικά ο εργαζόμενος επέστρεψε στο προηγούμενο πόστο του.
«Από τη μία έχουμε μία εργολαβική εταιρεία που παραβιάζει κατά συρροήν την εργατική νομοθεσία και από την άλλη έχουμε την Εθνική Τράπεζα, η οποία ενώ γνωρίζει πολύ καλά όσα συμβαίνουν κλείνει τα μάτια της και διατείνεται ότι δεν γνωρίζει τίποτα» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Βασ. Χριστοπούλου.
■ Επικοινωνήσαμε με την εταιρεία φύλαξης, χωρίς ωστόσο να λάβουμε κάποια απάντηση.

Συντάκτης: Διαλεκτή Αγγελή
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: