Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Ξεμπλοκάρουν τα εφάπαξ

Αρχισε να ξεμπλοκάρει η καταβολή των εφάπαξ, κίνηση που θα δώσει ένα τέλος στο… δράμα συνταξιούχων που περιμένουν ακόμη και τρία έτη για να λάβουν τα χρήματά τους.
Οπως πληροφόρησε τα μέλη του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, στον προϋπολογισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προϋπολογίστηκαν τα ποσά.
Μάλιστα ήδη έχει ήδη καταβληθεί η πρώτη δόση στο ΤΑΥΤΕΚΩ (Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας), ύψους 33 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θα δοθούν άλλα 35 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, για το ΙΚΑ έχει προβλεφθεί ως πρώτη δόση ποσό 6.423.000 € (που πρέπει να απορροφηθούν - ενταλματοποιηθούν μέχρι 29/7/2016).
«Παρακαλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να δώσουν άμεσα τέλος στην ταλαιπωρία των συναδέλφων μας» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Δικτύου, Νικόλαος Χατζόπουλος.
Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι θα υπάρξουν «ψαλιδίσματα» στα καταβαλλόμενα εφάπαξ, που θα φτάσουν ακόμη και το 20% στους συνταξιούχους που εργάστηκαν και συνταξιοδοτήθηκαν από τις πρώην ΔΕΚΟ.
Αντίστοιχα, οι μειώσεις στους συνταξιούχους δημόσιους υπαλλήλους αναμένεται να κυμανθούν από 15% έως 18%.
Εγκλωβισμένοι στη διαδικασία απονομής των εφάπαξ βρίσκονται περίπου 60.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης (άρα και λήψης του εφάπαξ) από τον Σεπτέμβριο του 2013.
Το εφάπαξ για τον χρόνο ασφάλισης από την 1.1.2014 και μετά θα υπολογίζεται με βάση τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών κατά την ημερομηνία αποχώρησης και για τον χρόνο πριν από την 1.1.2014 το ποσό της εφάπαξ παροχής αποτελείται από δύο τμήματα και θα προκύπτει από έναν περίπλοκο μαθηματικό τύπο.
Με βάση τις επιταγές του νέου νόμου (4387/2016), για μισθωτούς με εισφορά ύψους 4% επί των αποδοχών, η εφάπαξ παροχή αποτελείται από το γινόμενο του 60% των αποδοχών, επί των οποίων έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις, επί τα έτη ασφάλισης. Για τον υπολογισμό της παροχής λαμβάνονται υπόψη οι μηνιαίες αποδοχές της τελευταίας πενταετίας έως και την 31.12.2103.
Πάντως, για ό,τι καταβλήθηκε μετά την 1-1-2014, υπολογίζεται με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση και στηρίζεται σε έναν πολύ δύσκολα εξηγήσιμο μαθηματικό τύπο.
Οπως και να 'χει, ο νέος τρόπος υπολογισμού, όπως προαναφέρθηκε, φέρνει μειώσεις στα εφάπαξ του ιδιωτικού τομέα και του Δημοσίου, ενώ κάποιες κατηγορίες αυτοαπασχολουμένων μπορούν να δουν οριακές αυξήσεις.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: