Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Φάτε... γρύλους, κάνει καλό!

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο μπαίνουν τα έντομα στο μικροσκόπιο της επιστημονικής έρευνας, ως είδη προς διατροφική κατανάλωση από τους ανθρώπους.
Ξεπερνώντας τους όποιους φραγμούς μπορεί να υπάρχουν, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η κατανάλωση των εντόμων μπορεί να ωφελεί τον άνθρωπο και την υγεία του, καθώς αποτελούν μία θρεπτική, πλούσια σε πρωτεΐνες, βιώσιμη και εναλλακτική διατροφική πηγή, σε σχέση με τα παραδοσιακά ζώα.
Μία πρόσφατη έρευνα κινείται σε αυτό το πλαίσιο. Η Valerie Stull, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison, και οι συνεργάτες της επικέντρωσαν στην επίδραση που έχει η κατανάλωση γρύλων στην ανθρώπινη υγεία.
Με μία τυχαιοποιημένη, «διπλά-τυφλή» μελέτη διάρκειας έξι εβδομάδων, στην οποία συμμετείχαν 20 άτομα ηλικίας 18-48 ετών, οι επιστήμονες εξέτασαν βιολογικούς δείκτες όπως τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, δείκτες για την υγεία του ήπατος, σημάδια φλεγμονής, και αλλαγές στην εντερική βιοποικιλότητα.
Τα αποτελέσματα κατέγραψαν δύο αξιοσημείωτες αλλαγές που σχετίζονταν με την κατανάλωση γρύλων. Αφενός παρατηρήθηκε ότι είχαν αυξηθεί τα επίπεδα ενός μεταβολικού ενζύμου που συνδέεται με την καλύτερη υγεία του εντέρου, αφετέρου ότι είχαν μειωθεί τα επίπεδα πρωτεΐνης αίματος (της TNF-α) που συνδέονται με τη φλεγμονή.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υψηλά επίπεδα της κυτταροκίνης TNF-α (ή αλλιώς καχεκτίνης) παρατηρούνται συχνά σε καταστάσεις κατάθλιψης ή ακόμα και σε μορφές καρκίνου.
Πιο απλά, στην εν λόγω μελέτη διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση γρύλων μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου και να μειώσει τη συστηματική φλεγμονή.
Με βάση αυτή την έρευνα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα έντομα, καθώς η συστηματική κατανάλωσή τους ως πηγή πρωτεΐνης θα ήταν καλύτερη όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την ανθρώπινη υγεία, ενώ θα αποτελούσε μία πιο υγιεινή διατροφική εναλλακτική λύση σε σύγκριση με το κρέας.
Τα έντομα ήδη αποτελούν έναν καινούριο παράγοντα στις δυτικές δίαιτες και για τον λόγο αυτό αναμένεται ότι προσεχώς θα υπάρξουν περισσότερες μελέτες στο συγκεκριμένο πεδίο.
Δείτε ΕΔΩ περαιτέρω λεπτομέρειες για την έρευνα.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: