Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Ζητούν τη λίστα των ακινήτων του υπερταμείου, πριν από το 2016

Συνάντηση της Λίνας Μενδώνη με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων
Με τους αρχαιολόγους τους συναδέλφους της συνομίλησε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και απ' ότι διαβάζουμε στο αναλυτικό δελτίο Τύπου του Συλλόγου, η συζήτηση περιλάμβανε όλα τα θέματα σε αρκετά από τα οποία υπάρχει σύμπνοια απόψεων και σε άλλα εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις.
Κεντρικός άξονας της συζήτησης ήταν «η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των μνημείων, της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, της διαχείρισής της ως ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο και της επαρκούς στελέχωσης και χρηματοδότησης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (Α.Υ.), καθώς και τα κλαδικά αιτήματα».
Ο ΣΕΑ υπογραμμίσαμε στην υπουργό την ανάγκη της άμεσης ενημέρωσης για τον κατάλογο των 72.000 ακινήτων που έχουν παραχωρηθεί στο Υπερταμείο πριν από το 2016, μεταξύ των οποίων το Νομισματικό Μουσείο, τα ακίνητα ιδιοκτησίας ΥΠΠΟΑ στην Πλάκα κ.ά.
Σχετικά με τη σταδιακή μετατροπή 8 μεγάλων μουσείων σε αυτοχρηματοδοτούμενα ΝΠΔΔ (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο κ.λπ.), ο ΣΕΑ ανέπτυξε την πάγια θέση του ότι «... η απόσπαση των μεγάλων Μουσείων οδηγεί στον κατακερματισμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αποδυναμώνοντας τον επιτυχή έως σήμερα επιστημονικό και παιδευτικό ρόλο των Μουσείων, δημιουργεί Υπηρεσίες διαφορετικών ταχυτήτων και θέτει εν αμφιβόλω τη δυνατότητα επαρκούς χρηματοδότησης των υπολοίπων...».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση υπήρξε παραδοχή της υπουργού Πολιτισμού ότι το Μουσείο Ακρόπολης -που αποτελεί μοντέλο ως προς την αυτόνομη διαχείριση- «δεν αποτελεί το καλύτερο πρότυπο λειτουργίας». Ωστόσο απέκλεισε την πιθανότητα κάθε διαλόγου, αφού δήλωσε ότι την πολιτική για τον πολιτισμό την χαράσσει η κυβέρνηση και δεν είναι απαραίτητη η συμφωνία με το συνδικαλιστικό κίνημα σε όλα τα επίπεδα.
Για την εμπλοκή τρίτων, εξωθεσμικών φορέων σε θέματα χάραξης δημόσιας πολιτικής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, με κυριότερο παράδειγμα το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», η υπουργός συμφώνησε με την άποψη του ΣΕΑ ότι συνεργασίες που έχουν ως σκοπό την υποστήριξη του έργου της Α.Υ. και όχι την με οποιοδήποτε τρόπο υποκατάστασή της είναι αποδεκτές.
«Για τα θέματα προστασίας των Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο των Μεγάλων Έργων και Επενδύσεων, συζητήθηκε η αναγκαιότητα απαρέγκλιτης εφαρμογής της αρχαιολογικής νομοθεσίας (π.χ. κηρύξεις αρχαιολογικών χώρων ενόψει χωρικών ρυθμίσεων βάσει του άρθρου 12 του Ν. 3028/2002), όπως στην περίπτωση του Ελληνικού. Η υπουργός σημείωσε ότι «το πρόβλημα δεν είναι η κήρυξη, αλλά η χρονική στιγμή της κήρυξης».
Ο ΣΕΑ ζήτησε την άποψή της για τα δημοσιεύματα - από την ΕφΣυν- που επαναφέρουν το ενδεχόμενο της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στο Σταθμό Βενιζέλου» αλλά δεν πήρε «σαφή απάντηση» αφού η υπουργός επανέλαβε ότι έχει ζητήσει ενημέρωση από την αρμόδια ΕΦΑ.
Συζητήθηκε η σημασία της αυτεπιστασίας για την εκτέλεση έργων, το μείζον ζήτημα των σωστικών ανασκαφών σε οικόπεδα πολιτών, οι αλλαγές που δρομολογούνται από το φθινόπωρο στο ΤΑΠ, η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κ.ά.
Όπως γράφει η ανακοίνωση: «Ιδιαίτερα θετική στα κλαδικά αιτήματα δεσμεύτηκε για την έκδοση της απαραίτητης ΚΥΑ για την εφαρμογή της αύξησης των εκτός έδρας ημερών μετακίνησης, και να εξετάσει την υπαγωγή του κλάδου στον κατάλογο αυτών που δύνανται να λαμβάνουν επίδομα επικινδύνου και ανθυγιεινής εργασίας». ( Η ανακοίνωση στο https://www.sea.org.gr)
 
Βασιλική Τζεβελέκου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: