Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Οταν λέτε για όλους... πόσους εννοείτε;

Για οριζόντια μέτρα στήριξης της ελληνικής οικογένειας και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 400 ευρώ μιλά η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για τα θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά οι κινήσεις συναρμόδιων υπουργείων και τα στοιχεία της Κουμουνδούρου αποδομούν ήδη τους ισχυρισμούς της.
Οριζόντια αλλά όχι για όλους τα μέτρα στήριξης της οικογένειας, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για τα θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου σε χθεσινή της τηλεοπτική συνέντευξη. Η υφυπουργός επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των πιο ευάλωτων πολιτών και της οικογένειας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης «της πολύ μεγάλης πρόκλησης της γενιάς μας, που είναι το δημογραφικό». Πολλοί θα διαφωνήσουν βέβαια, καθώς η μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας είναι μάλλον το εργασιακό.
«Το επίδομα των 2.000 ευρώ, που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2020, είναι για κάθε γέννα που γίνεται στη χώρα, είναι οριζόντιο και είναι για όλους. Για να καλλιεργήσουμε ένα αίσθημα δικαίου στην κοινωνία, σκεφτόμαστε να μην το εφαρμόσουμε στα πολύ υψηλά εισοδήματα. Αν αυτό μας αφήνει ένα περιθώριο ελευθερίας ώστε για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα να το αυξήσουμε είναι προτεραιότητα» δήλωσε στο ΟPEN TV.
«Αφού νομίζει ότι ξέρει το κλειδί για τη δημογραφική ανάταξη, γιατί δεν προωθεί πολιτικές για την αύξηση των ωρών λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών. Ή αντί -ως πολέμιος των επιδομάτων- να εισηγείται 2.000 για κάθε νέο παιδί, γιατί δεν χρησιμοποιεί αυτά τα 180 εκατομμύρια για να αυξήσει τα σχολικά γεύματα σε 500.000 από τις 200.000 που είναι σήμερα;» σχολιάζει ο πρώην γ.γ. Πρόνοιας, Δημήτρης Καρέλλας.
Σε ερώτηση σχετικά με τη διαδικασία που θα χρειαστεί για να πάρει κάποιος το επίδομα των 2.000 ευρώ, η κ. Μιχαηλίδου διευκρίνισε ότι θα γίνεται μέσω ΑΜΚΑ. Σε αυτό το σημείο να θυμηθούμε την κανονιστική πράξη του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, με την οποία ανακαλείται διευκρινιστική εγκύκλιος για την ευκολότερη και γρηγορότερη απόδοση ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους. Τελικά για ποιους «όλους» είναι το επίδομα των 2.000 ευρώ;
Η υφυπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο υπολογίζεται στα 400 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια, με την αναπληρώτρια τομεάρχη Κοινωνικής Πρόνοιας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου να τονίζει ότι ακριβώς ίδιο είναι το ποσόν που δίνει σήμερα το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε τετραμελή οικογένεια, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει την αύξηση του ΚΕΑ κατά 11% το 2020 κατ’ αναλογία της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί σε πολλά ιδρύματα, η υφυπουργός είπε ότι παρέλαβε ένα υπουργείο, στο οποίο η εποπτεία των ιδρυμάτων ήταν μόνο εικονική με τη Θεανώ Φωτίου να της απαντά ότι από τον Δεκέμβριο του 2018 προκηρύχθηκαν 341 νέες θέσεις μόνιμου προσωπικού με διαδικασίες ΑΣΕΠ, οι οποίες αυξήθηκαν σε 393 τον Μάιο του 2019. Συμπλήρωσε ότι με τη χορήγηση 15 εκατομμυρίων ευρώ από αμιγώς εθνικούς πόρους εκπονείται πιλοτικό πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης στην Αττική και στη Δυτική Ελλάδα.
«Η κ. Μιχαηλίδου, δυστυχώς, επαναλαμβάνει την ίδια τακτική που βλέπουμε να ακολουθείται από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης της Ν.Δ. Να εξαγγέλλουν δηλαδή ως νέα μέτρα αυτά που ήδη έχει υλοποιήσει και δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ» σχολιάζει η Θ. Φωτίου.
 
Διαλεκτή Αγγελή
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: