Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Ιδού η... άριστη λύση για τη Σαμοθράκη

Αν και από τα ελληνικά ΜΜΕ πληροφορούμαστε πως το αδιέξοδο του αποκλεισμού της Σαμοθράκης έλαβε τέλος από την Τετάρτη, όταν ξεκίνησαν τα δρομολόγια του απεγκλωβισμού, στο νησί η κατάσταση είναι ακόμα δύσκολη ● Εκατοντάδες εικόνες εγκλωβισμένων τουριστών κάνουν τον γύρο του κόσμου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ντροπιάζοντας τη χώρα: ουρές για συσσίτια, ελλείψεις τροφίμων, ταλαιπωρία, κλάμα και απελπισία, την ώρα που οι ακυρώσεις κρατήσεων πέφτουν βροχή.
«Δεν χωράνε όλοι στο πλοίο από Σαμοθράκη, ζήτησαν πρώτα τα γυναικόπαιδα, πολλοί θα μείνουν κι άλλες μέρες εγκλωβισμένοι, τα τρόφιμα τελειώνουν, οι επισκέπτες με συσσίτια, η Σαμοθράκη ρίχνει σήμερα αυλαία στον τουρισμό #rip_Σαμοθράκη. Δεν ξέρω αν αυτό λέγεται ανάπτυξη ή κανονικότητα».
Το τουίτ του «Σαδεντρέπεσαι» είναι ένα από τα πολλά που έκαναν τον γύρο των σόσιαλ μίντια από το νησί των εγκλωβισμένων, τη Σαμοθράκη. Κι αναφερόμαστε στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης γιατί για τα... παραδοσιακά (τη συντριπτική τους πλειονότητα, για να είμαστε δίκαιοι), το θέμα είναι σαν να μην υπάρχει, παρ’ όλο που οι εικόνες -ειδικά αυτές που μοιράζονται οι ξένοι τουρίστες- κάνουν τη χώρα διεθνώς ρεντίκολο.
Και πώς αλλιώς αφού οι άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στο νησάκι του Βορρά και παρ’ όλη τη δρομολόγηση πλοίου από τις 14 Αυγούστου «δραπετεύουν» με εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες. Από την Τετάρτη μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης είχαν αποχωρήσει περισσότερα από 1.500 άτομα, ωστόσο τα προβλήματα παρέμεναν μεγάλα όχι μόνο για τους τουρίστες, αλλά και για τους επαγγελματίες του νησιού που βλέπουν τις ακυρώσεις να πέφτουν βροχή στο απόγειο της τουριστικής σεζόν.
«Ο εγκλωβισμός των επισκεπτών έχει τελειώσει, έχει αποκατασταθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση αυτή τη στιγμή. Από χθες το απόγευμα γίνεται κανονικά και η τροφοδοσία της αγοράς, γενικά υπάρχει μια καλύτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή και οι τελευταίοι ενδιαφερόμενοι έφυγαν το πρωί», δήλωσε χτες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας. Ωστόσο, δύο αναγνώστες της εφημερίδας μας -ο ένας μάλιστα και επαγγελματίας δημοσιογράφος- μας μεταφέρουν μια πολύ πιο ζοφερή εικόνα.
«Το χειρότερο είναι πως αυτά που ζήσαμε δεν ακούγονται στα μίντια, σαν να μη συμβαίνουν», μας λέει ο Θεόδωρος Μαυροειδής, φωτογραφίες του οποίου και δημοσιεύουμε. «Ηταν να φύγουμε τη Δευτέρα. Εγκλωβιστήκαμε και δεν είχαμε άλλα χρήματα. Οι φίλοι μου από την Ισπανία έχασαν τα εισιτήρια της επιστροφής τους. Ειδικά οι ξένοι που δεν καταλαβαίνουν τη γλώσσα, ήταν σε πανικό. Στο λιμάνι υπήρχε πολύ κλάμα, πολλή ένταση, απελπισία. Το πρώτο πλοίο εμφανίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα κι έφυγε στις 4.30 το ξημέρωμα. Ηταν περίπου 600 άνθρωποι στοιβαγμένοι στο λιμάνι - κάποιοι είχαν μείνει ήδη τρεις και τέσσερις μέρες εκεί γιατί οι πληροφορίες για το πότε θα έρθει το καράβι ήταν πολύ συγκεχυμένες. Ετσι, όταν έφτασε και ύστερα από ώρες αναμονής, αφού τα εισιτήρια τα εξέδιδαν εκείνη τη στιγμή πάνω στο πλοίο, ο κόσμος ανέβηκε στην μπουκαπόρτα και δεν κουνιόταν. Δεν άργησαν τα γιούχα, έφυγαν και κάποια μπουκάλια... Σε όλα αυτά το Λιμενικό ήταν άφαντο...».
Επιπλέον κόστος
Ο κ. Μαυροειδής καταγγέλλει ότι οι εγκλωβισμένοι της Σαμοθράκης χρειάστηκε να πληρώσουν και παραπάνω χρήματα για να επιβιβαστούν στο καράβι: το αμάξι κόστισε 58 ευρώ όταν ήρθαν στο νησί και για να φύγουν πλήρωσαν 75, το απλό εισιτήριο από τα 15 εκτοξεύτηκε στα 26 ευρώ και το φοιτητικό από τα 8 στα 13.
«Η δικαιολογία που μας είπαν ήταν ότι... αυτό το καράβι πάει γρήγορα. Δεν φτάνει η ταλαιπωρία μας, δεν φτάνει που βγήκαμε εκτός μπάτζετ, έπρεπε να πληρώσουμε και παραπάνω; Το υπουργείο Ναυτιλίας το δρομολόγησε, γιατί δεν το ελέγχει;».
Την καταγγελία μάς επιβεβαιώνει και ο Χρήστος Αβραμίδης, δημοσιογράφος που βρισκόταν στο νησί για διακοπές: «Θεωρητικά έπειτα από τόση ταλαιπωρία και με δεδομένη την παρέμβαση του κράτους ποια ήταν η συμφωνία με τον πλοιοκτήτη; Οι άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν ρίσκαραν τις εργασίες τους, ξόδεψαν παραπάνω χρήματα. Επρεπε να υπάρχει μέριμνα από την πλευρά του κράτους, αντίθετα έγινε μεγάλη αρπαχτή. Αυτή η ιστορία αφήνει πολύ αρνητικές εντυπώσεις για τη χώρα, υπήρχαν ξένοι τουρίστες που έλεγαν ότι δεν θέλουν να ξαναέρθουν».
Σχετικά με την κατάσταση που επικράτησε την Τετάρτη στο λιμάνι της Σαμοθράκης κατά την αναμονή επιβίβασης ανθρώπων και οχημάτων για τα πρώτα δρομολόγια των πλοίων, ο δήμαρχος διευκρίνισε πως λίγο μετά τα μεσάνυχτα υπήρξε ένταση με κάποια άτομα που θεώρησαν ότι εφόσον είχαν υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία, ήταν δίκαιο να επιβιβαστούν χωρίς να πληρώσουν.
«Το ζήτημα τώρα είναι ότι οι επιπτώσεις είναι μεγάλες», επισήμανε ο δήμαρχος, εξηγώντας ότι «είχαμε πάρα πολλές ακυρώσεις κι ενώ το πρόβλημα κορυφώθηκε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη, ήδη από το Σάββατο είχαμε 50% ακυρώσεις».
Ο δήμος εξετάζει μέτρα για τον περιορισμό της οικονομικής βλάβης που υπέστησαν οι επαγγελματίες του τουρισμού. «Τις επόμενες ημέρες θα δούμε τι μέτρα ανακούφισης, τόνωσης και προβολής θα πάρουμε, αλλά προέχει η σταθεροποίηση της συγκοινωνίας μας, γιατί δεν επιθυμούμε με τίποτε να επαναληφθεί αυτό που συνέβη τις προηγούμενες μέρες. Αν έχουμε ενδείξεις σταθεροποίησης καλό είναι να κάνουμε μια εκστρατεία προβολής, για να ανακτήσουν όλοι οι ντόπιοι επαγγελματίες του τουρισμού ένα ποσοστό από τα πολλά που έχασαν».
Το νησί αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση κι έτσι εύλογα ο δήμαρχος αναρωτιέται «κατά πόσο μόνιμη θα είναι η λύση. Από το δελτίο Τύπου της εταιρείας φαίνεται ότι τουλάχιστον μέχρι να λυθούν τα προβλήματα το πλοίο που ήρθε θα παραμείνει. Στην ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει τεθεί το αίτημα να υπάρξει μόνιμη λύση. Κατανοώ ότι οι λύσεις είναι δύσκολες, η εποχή είναι δύσκολη, δεν είναι κάτι εύκολο αυτή τη στιγμή, αλλά πιστεύω ότι θα γίνει οτιδήποτε είναι δυνατό, ώστε να μην παραταθεί το πρόβλημα άλλο», τόνισε.
Καταγγελία ξυλοδαρμού τουρίστα
Ο κ. Αβραμίδης καταγγέλλει ότι στις 13 του μήνα Ρουμάνος τουρίστας ξυλοκοπήθηκε από το Λιμενικό επειδή διαμαρτυρήθηκε για τις καθυστερήσεις στα πλοία και για το ότι του έκλεψαν τη σειρά. Παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο που ανάρτησε ο κ. Αβραμίδης στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:
«Ακούσαμε φωνές μέσα από το κτίριο του Λιμενικού και δεν τον άφηναν να φύγει. Η γυναίκα του ξεκίνησε να τραβάει την πόρτα και το παιδί του να κλαίει, καθώς άκουγε τον πατέρα του να φωνάζει. Παρότι έκλαιγε το παιδί και οι Ελληνες που βρισκόμασταν ζητούσαμε να τον αφήσουν, συνέχιζαν για ώρα να μην ανοίγουν την πόρτα, όχι για να διαφύγει, αλλά ούτε καν για να δει το παιδί του. Ελληνες βρέθηκαν στο σημείο και προσπάθησαν να σπάσουν την πόρτα προκειμένου να ελευθερωθεί ο Ρουμάνος. Στη συνέχεια του επέτρεψαν να δει το παιδί του και να το ηρεμήσει. Ο τουρίστας κατήγγειλε ότι τον χτύπησαν και γι’ αυτό ξεκίνησε να φωνάζει, κάτι που ενισχύεται από τα σημάδια στο κεφάλι του. Υστερα ο λιμενικός υποστήριξε πως ο Ρουμάνος τού επιτέθηκε πρώτος με αγκωνιές και είπε ότι θα κατατεθεί μήνυση και θα τον πάρουν αυτόφωρο. Αυτή τη στιγμή το Λιμενικό πιθανότατα καταθέτει μήνυση εναντίον του και έχει ήδη ενημερωθεί η ρουμανική πρεσβεία. H κατάσταση είναι έκρυθμη με αρκετό κόσμο να διαμαρτύρεται στο Λιμενικό και στα γραφεία του εφοπλιστή για τις καθυστερήσεις».
Ντίνα Δασκαλοπούλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: