Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

«Προληπτική λογοκρισία» καταγγέλλει η επιστημονική κοινότητα

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει τα έγγραφα που έστειλε ο γ.γ. Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου γύρω από τις «Ανακοινώσεις - Δημόσιες αναρτήσεις για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟΑ». Το δεύτερο (με ένδειξη «εξ. επείγον») αλλάζει σημεία του πρώτου, όπως ότι απαιτείται εκ των προτέρων ενημέρωση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΓΔΑΠΚ) και του γενικού γραμματέα και όχι της ΓΔΑΠΚ και του γραφείου Τύπου, όπως έλεγε το πρώτο. Και ξεκαθαρίζει ότι στην περίπτωση «παρουσίασης πληροφοριακού υλικού στα ΜΜΕ (ραδιοφωνικές, τηλεοπτικές εκπομπές κ.α.), αυτό θα πρέπει να κατατίθεται προηγούμενα στη ΓΔΑΠΚ...».
Η επιστημονική κοινότητα θέτει σοβαρούς προβληματισμούς για τη μεθόδευση της πολιτικής ηγεσίας να ελέγξει τις ανακοινώσεις του επιστημονικού έργου. Είναι η δεύτερη φορά που επιχειρείται. Η πρώτη ήταν στα τέλη του 2014 με τότε Γ.Γ. Πολιτισμού τη Λίνα Μενδώνη και προϊσταμένη στη ΓΔΑΠΚ την Ελένη Κόρκα, η οποία τελικά προχώρησε στην ανάκληση της εγκυκλίου στις 12/3/2015.
Απάντηση στη Λίνα Μενδώνη για το «κατασκευασμένο» δημοσίευμα της «Εφ.Συν.»
«Δυστυχώς είναι η δεύτερη φορά που, χωρίς κανένα νομικό έρεισμα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με προσπάθεια φίμωσης της ελευθερίας του επιστημονικού λόγου των αρχαιολόγων του ΥΠΠΟΑ, αλλά και της δράσης εξωστρέφειας των Αρχαιολογικών Μουσείων και των Εφορειών» γράφει η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). Ζητάει «την άμεση απόσυρση της προληπτικής λογοκρισίας», δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο «τη δημοκρατία εντός της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, την ελευθερία του λόγου και την επιστημονική ελευθερία των μελών του....» και καταγγέλλει «ανοίκειες και μη σύννομες πρακτικές «ελέγχου” του επιστημονικού λόγου».
«Με έκπληξη οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟΑ στις 8/8 με δύο αλλεπάλληλα έγγραφα από τον Γ.Γ. του ΥΠΠΟΑ πληροφορηθήκαμε ότι για τις δημόσιες αναρτήσεις μας θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να έχουμε την έγκριση του γραφείου Τύπου του υπουργείου... Πρόκειται για ένα μοντέλο επικοινωνίας του κοινού με τις υπηρεσίες, απόλυτα συγκεντρωτικό, που αν εφαρμοστεί θα οδηγήσει στον ασφυκτικό έλεγχο της ενημέρωσης, ακόμα και για αμιγώς επιστημονικά θέματα. Το παράδειγμα της Αμφίπολης είναι πολύ πρόσφατο. Ομως το ζήτημα της χειραγώγησης της ενημέρωσης από την πολιτική ηγεσία στο ΥΠΠΟΑ έχει κι άλλες διαστάσεις...», γράφει η ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής - Στερεάς & Νήσων.
Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στο ΥΠΠΟ με τον αιχμηρό τίτλο «Λογοκρισία α λα... Ερντογάν στο Υπουργείο Πολιτισμού;» ξεκινάει σημειώνοντας: «Μετά την επαναφορά της Αννας Παναγιωταρέα στη θέση της (άμισθης) επικοινωνιακής συμβούλου (αυτή τη φορά του ΥΠΠΟΑ) ήταν ζήτημα χρόνου να συμβεί... Και όντως συνέβη: Σήμερα ήρθε εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Γ. Διδασκάλου στις Υπηρεσίες, σύμφωνα με την οποία ουσιαστικά απαγορεύεται στις Υπηρεσίες και στους υπαλλήλους του ΥΠΠΟΑ να κάνουν “οποιαδήποτε δημοσιοποίηση ή ανακοίνωση ή δημόσια ανάρτηση”, χωρίς να έχει λάβει γνώση το... Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ! Προσέξτε: οποιαδήποτε δημόσια ανάρτηση ή ανακοίνωση. Και μάλιστα, όπως ο ίδιος ο Γ.Γ. αναφέρει, από εκείνες τις εκδηλώσεις και ανακοινώσεις που ΔΕΝ απαιτούν άδεια του ΥΠΠΟΑ κατά τον νόμο!...».
Οι παραπάνω σύλλογοι αριθμούν μαζί μερικές χιλιάδες μέλη και όλοι ζητούν την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου. Το αυτό και γνωστές προσωπικότητες, όπως αρχαιολόγοι, συντηρητές κ.ά. μέσω αναρτήσεων στο fb.
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μίλησε για το θέμα (9/8) στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM» και στον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο. Ερωτήθηκε και απάντησε αποκλειστικά για το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» (9/8/19) παρότι δεν ήταν το μόνο στην ηλεκτρονικό και ημερήσιο Τύπο. Το χαρακτήρισε «κατασκεύασμα και fake news».
Σε ποιο σημείο όμως; Εγκύκλιος και μάλιστα διπλή εστάλη από τον γενικό γραμματέα. Τόσοι άνθρωποι στο πόδι είναι συνεννοημένοι με την «Εφ.Συν.»; Η κ. Μενδώνη δήλωσε ότι «η σύμβουλος Επικοινωνίας είναι της υπουργού Πολιτισμού και δεν έχει καμία σχέση με το Γραφείο Τύπου». Η κατεύθυνση της επικοινωνιακής πολιτικής του ΥΠΠΟ δεν περνάει και από την κρίση της συμβούλου Επικοινωνίας Αννας Παναγιωταρέα; Αλλιώς ποιος είναι ο ρόλος της; Η χάραξη στρατηγικής στα θέματα αρχαιολογίας περνάει ίσως και από την κρίση της αντίστοιχης ειδικής συμβούλου της υπουργού (ΦΕΚ αρ. φ. 490), της αρχαιολόγου Νικολέττας Διβάρη - Βαλάκου.
Μπορεί το έγγραφο να εστάλη από τον κ. Διδασκάλου, αλλά τον ίδιο ούτε τον είδαμε ούτε τον ακούσαμε να το υπερασπίζεται, σε αντίθεση με την υπουργό. Καθόλου τυχαίο αφού η κ. Μενδώνη και το 2014 είχε επιχειρήσει να ασκήσει τον ίδιο ακριβώς έλεγχο (αρ. 317099/182394/18-12-2014 εγκύκλιος ΓΔΑΠΚ).
Γι’ αυτό και η δεύτερη εγκύκλιος που εστάλη από τον γ.γ. (υπ’ αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΓΓΠ/432336/7150/8-8-2019) είναι ακριβώς ίδια με του 2014, επισημαίνει ο ΣΕΑ και γράφει στην ανακοίνωση «...το δεύτερο έγγραφο δεν αναιρεί το πρώτο, αλλά το συμπληρώνει, και μάλιστα με τρόπο που δημιουργεί μια απίστευτα γραφειοκρατική, αναίτια και ανεφάρμοστη, διαδικασία για να μπορέσουν οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ να δημοσιοποιήσουν καθημερινές δράσεις, όπως εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ομιλίες ή συνέδρια, να ανανεώσουν τις ιστοσελίδες τους, να μιλήσουν στα ΜΜΕ για το έργο τους. Ετσι, σε περίπτωση που η διαδικασία αυτή εφαρμοστεί, ουσιαστικά καθίσταται ανέφικτη η έγκαιρη και ουσιαστική ενημέρωση του κοινού για όλα τα παραπάνω και στην πραγματικότητα αυτοαναιρείται στην πράξη η όποια εξωστρέφεια που υποτίθεται είναι προγραμματικό ζητούμενο...».
Να θυμίσουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2014, που κατατέθηκε η εγκύκλιος, το θέμα της Αμφίπολης περνούσε στο λυκόφως, ενώ κατά την ανασκαφική περίοδο είχε καταστρατηγηθεί οποιαδήποτε δεοντολογία. «Οι ανασκαφείς τρέχουν να προλάβουν τους δημοσιογράφους» ήταν το αστείο της εποχής. Για πρώτη φορά σε ανασκαφή είχε στηθεί γραφείο Τύπου. Δημοσιοποιούσε το υλικό που έκρινε σκόπιμο για να ενισχύσει το success story της κυβέρνησης Σαμαρά.
Βασιλική Τζεβελέκου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: