Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

171.000€ δημόσιου χρήματος για έναν ελαιοχρωματισμό τοίχου!

Τελειωμό δεν έχουν οι υποθέσεις του -γνωστού και ως «αμαρτωλού»- Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ) που απασχολούν τους εισαγγελείς.
Εργασίες απλής συντήρησης των εγκαταστάσεων του παιδικού σταθμού που λειτουργούσε το Ταμείο, οι οποίες (υπερ)κοστολογήθηκαν με χιλιάδες ευρώ και είναι αμφίβολο εάν έγιναν στον ελάχιστο βαθμό, αποτελούν τη νέα υπόθεση που μπαίνει στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελικών αρχών και προστίθεται σε μια σειρά ερευνών που αφορούν την πολυετή περίοδο διοίκησης των Γ. Τσακοπιάκου (πρώην πρόεδρος) και Γ. Βλαντή (πρώην διευθυντής), όπως τα «μαϊμού» δάνεια και βοηθήματα που εμφανίζονταν να παίρνουν υπάλληλοι του υπουργείου χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν και τις μη σύννομες και εκτός σκοπού δαπάνες -σύμφωνα με έκθεση ελεγκτών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους- πολλών εκατομμυρίων της περιόδου 2005-2016.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελείς -και το περιεχόμενό τους είναι σε γνώση της «Εφ.Συν.»- το Ταμείο δαπάνησε 171.707,27 ευρώ, όπως τεκμηριώνουν φωτοτυπίες σχετικών επιταγών, αλλά και απόφαση της τότε διοίκησης που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» τον Γενάρη του 2014, για εργασίες που εμφανίζονται να έγιναν τον Οκτώβρη του 2013.
Αν και συστάθηκε επιτροπή παράδοσης-παραλαβής του έργου, στην οποία συμμετείχαν ο τότε πρόεδρος και ο διευθυντής του Ταμείου, δεν βρέθηκε ποτέ το πρακτικό παράδοσης-παραλαβής.
Οι εργασίες πάντως εξοφλήθηκαν και για να πληρωθεί ο εργολάβος (η σύμβαση με τον οποίο επίσης δεν βρέθηκε) εξουσιοδοτήθηκε ένα τρίτο πρόσωπο να ενεργεί για λογαριασμό του Ταμείου, με την εξουσιοδότηση να φέρει τις υπογραφές του τότε προέδρου και του διευθυντή, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που εξετάζουν οι εισαγγελείς. Το εν λόγω τρίτο πρόσωπο δεν είχε κάποια σχέση με το Ταμείο βάσει κάποιας υπουργικής απόφασης ή σύμβασης.
Ωστόσο, εμφανίζεται να είναι γονέας παιδιών που φοιτούν στον παιδικό σταθμό του Ταμείου, χωρίς ο ίδιος ή η σύζυγός του να εργάζονται στο υπουργείο Πολιτισμού -πρόκειται για σύμβουλο επιχειρήσεων, σύμφωνα με πηγές με γνώση της υπόθεσης- κατά παράβαση του κανονισμού του παιδικού σταθμού του Ταμείου.
Στα αρχεία με τις δαπάνες του Ταμείου για το 2013, βρέθηκαν μόνο οι επιταγές προς το τρίτο πρόσωπο. Τα δε τιμολόγια βρέθηκαν σκαναρισμένα σε ψηφιακή μορφή ύστερα από έρευνα στα ηλεκτρονικά αρχεία του Ταμείου, μετά την κατάληψη που έγινε στο κτίριο του Ταμείου, με την ολοκλήρωση της οποίας διαπιστώθηκε η απώλεια πλήθους εγγράφων αποφάσεων με μείζονος σημασίας οικονομικό αντίκτυπο.
Βάσει των τιμολογίων προκύπτει πρωτοφανής υπερκοστολόγηση στις εργασίες συντήρησης του παιδικού σταθμού. Ενδεικτικά, υπάρχει τιμολόγιο όπου ο ελαιοχρωματισμός τοίχου χρεώνεται με 135 ευρώ/τ.μ. και άλλο με χρέωση 90 ευρώ/τ.μ. Ομως αμφισβητείται αν έγινε η παραμικρή από τις δαπανηρές εργασίες συντήρησης.
Οι εργαζόμενοι στον σταθμό διαβεβαίωναν ότι ουδέποτε έγιναν εργασίες συντήρησης στον σταθμό και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν και από τους επαγγελματίες που κλήθηκαν να κάνουν απαραίτητες εργασίες συντήρησης στο κτίριο του παιδικού σταθμού, κατά τα έτη 2018 και 2019, σύμφωνα με αναφορά που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς.
Πού πήγαν λοιπόν τα συγκεκριμένα χρήματα που προέρχονται από κρατικούς πόρους, καθώς το Ταμείο είχε την περίοδο εκείνη αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση; Η απάντηση θα δοθεί στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας.
Να σημειωθεί ότι για το θέμα είχε διατάξει Ενορκη Διοικητική Εξέταση η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Θα ζητήσει άραγε επιτάχυνσή της η νυν υπουργός Λίνα Μενδώνη;
«Λουκέτο» στον δημόσιο, πριμ στους ιδιώτες
Κλείσιμο του παιδικού σταθμού που εξυπηρετεί τα παιδιά των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα από την επόμενη σχολική χρονιά έχει ανακοινώσει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Με το σχέδιό της, έχει πει, θα εξοικονομηθούν πόροι και θα διατεθούν χρήματα σε υπαλλήλους του υπουργείου στην Αθήνα και στην υπόλοιπη επικράτεια προκειμένου να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους σε δομές παιδικής φροντίδας, εφόσον οι γονείς-υπάλληλοι δεν έχουν εξασφαλίσει θέση σε δημόσιο σταθμό.
Αντιθέτως, όμως, το σχέδιο της υπουργού υπολογίζεται να αυξήσει το κόστος για το κράτος και να ωφελήσει ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, την ίδια στιγμή που θα καταργηθεί μια δημόσια κοινωνική δομή.
Οπως εξηγούν πηγές μας, στον παιδικό σταθμό της Αθήνας, που πρόκειται να κλείσει την περίοδο 2020-2021, φοιτούν περίπου 70 παιδιά. Το λειτουργικό κόστος του σταθμού (χωρίς τη μισθοδοσία του προσωπικού) υπολογιζόταν σε 150.000 ευρώ ετησίως και έπεσε στις 100.000 ευρώ, έπειτα από κινήσεις εξυγίανσης της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας (βελτίωση συμβάσεων, αντιμετώπιση υπερκοστολογήσεων και σπαταλών).
Για τη δε χρονιά 2019-2020 υπολογιζόταν το ετήσιο κόστος να πέσει στις 80.000 ευρώ. Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαίωσε σε επικοινωνία μας ο τέως υφυπουργός Πολιτισμού, Κ. Στρατής, θυμίζοντας ότι το δικό του σχέδιο προέβλεπε διατήρηση του δημόσιου παιδικού σταθμού στην Αθήνα ως δομή στο οργανόγραμμα του υπουργείου και επιδότηση των υπαλλήλων-γονέων στην υπόλοιπη Ελλάδα για τη φιλοξενία των παιδιών τους (υπολογίζονται σε 30-40 παιδιά) σε κατά τόπους σταθμούς.
Με τη λογική της κ. Μενδώνη, αναφέρουν πηγές μας, θα χορηγηθούν επιταγές εισόδου (vouchers) στους δικαιούχους γονείς. Ως γνωστόν, ένα voucher με πλήρες πακέτο υπηρεσιών κοστίζει περίπου 3.000 ευρώ.
Δηλαδή μόνο για την Αθήνα, σύμφωνα με τις παραπάνω εκτιμήσεις, το υπουργείο θα χρειαστεί να δαπανά ετησίως περίπου 210.000 ευρώ, τη στιγμή που η προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχε εκπονημένο σχέδιο για τη φιλοξενία ίδιου αριθμού παιδιών με 130.000 ευρώ λιγότερα, διατηρώντας τον παιδικό σταθμό στο Δημόσιο.
Η κατάργηση της δημόσιας δομής θα στρέψει γονείς και κρατικούς πόρους στον ιδιωτικό τομέα. Αμιγώς πολιτικό το θέμα, που αναδεικνύει και τον διαμετρικά αντίθετο τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν πρώην και σημερινή κυβέρνηση τον ευαίσθητο κοινωνικό τομέα της παιδικής φροντίδας.
Γιατί ζητούν άλλον εισαγγελέα;
Αλλαγή εισαγγελέα που θα εξετάσει υπό διερεύνηση υποθέσεις του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ελεγχόμενα μέλη πρώην διοικήσεων του Ταμείου. Επικαλούμενοι τον νέο Ποινικό Κώδικα, ζήτησαν μεταφορά υποθέσεων από τον εισαγγελέα Διαφθοράς στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, με προφανή στόχο οι έρευνες να ξεκινήσουν από την αρχή και κάποιοι ελεγχόμενοι να κερδίσουν χρόνο. Τι προτίθενται, άραγε, να πράξουν οι εισαγγελείς;
Στο μεταξύ, η νυν υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έχει δηλώσει μέσω ανακοίνωσης ότι το υπουργείο προτίθεται να παραπέμπει στον εισαγγελέα οποιοδήποτε στοιχείο αφορά το Ταμείο.
Πολλοί που έχουν ασχοληθεί με τις υποθέσεις του Ταμείου αναρωτιούνται εάν έχει προωθηθεί στον εισαγγελέα υπεύθυνη δήλωση εργαζόμενης που επιβεβαιώνει ότι υπήρξαν πρόσωπα τα οποία, αν και προσλήφθηκαν για τις ανάγκες του παιδικού σταθμού, απασχολήθηκαν τελικά σε άλλα γραφεία - υπόθεση που συνδέεται και με τα ευρήματα του ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Απευθύνθηκε η υπουργός στις εισαγγελικές αρχές;
ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
«Να χυθεί άπλετο φως»
«Να μην κουκουλωθεί καμία πράξη που έγινε στο όνομα των υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ χωρίς καν οι ίδιοι να το γνωρίζουν», απαιτεί με ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής – Στερεάς – Νήσων.
Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή το δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού με το οποίο ανακοινώθηκε ότι το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ) θα μπει σε «εκκαθάριση εν λειτουργία» και ότι ο παιδικός σταθμός θα κλείσει το 2020.
Ο Ενιαίος Σύλλογος ασκεί σκληρή κριτική στο υπουργείο, αφήνοντας παράλληλα αιχμές προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ).
Θυμίζοντας ότι «τα πεπραγμένα των Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ βρίσκονται υπό διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη», ο Ενιαίος Σύλλογος αναφέρεται στην υπόθεση των εικονικών δανείων που εμφανίζονται να έχουν λάβει εργαζόμενοι χωρίς όμως να το γνωρίζουν οι ίδιοι. «Συνάδελφοι που έχουν βρεθεί σε αυτή τη δεινή θέση έχουν ήδη προσφύγει νομικά, με την υποστήριξη του Ενιαίου Συλλόγου.
Τι ακριβώς θα σημαίνει η "εκκαθάριση" του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, που διαφημίζουν από κοινού η ΠΟΕ και η πολιτική ηγεσία για τις υποθέσεις αυτές; Γιατί σε αγαστή συνεργασία η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ με την τωρινή πλειοψηφία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ συμφώνησαν στην αποπομπή του τωρινού Δ.Σ. και την υποκατάστασή του από τον "εκκαθαριστή", που θα αναλάβει το σύνολο των υποθέσεων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας;
Επιπλέον, ποιος είναι ο λόγος που, πριν από την προεξαγγελθείσα νομοθετική ρύθμιση, με φωτογραφική Υπουργική Απόφαση της 30/8 η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ αποπέμπει άρον άρον την τωρινή διευθύντρια του φορέα;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που απευθύνει ο Ενιαίος Σύλλογος.
Παράλληλα, ζητά συνέχιση της λειτουργίας του παιδικού σταθμού στην Αθήνα και χορήγηση επιδόματος παιδικού σταθμού στους υπαλλήλους που δεν εξυπηρετούνται από αυτόν, θυμίζοντας ότι αμφότερα αποτελούν πάγια αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος του υπουργείου.
Ο Ενιαίος Σύλλογος αμφισβητεί τους ισχυρισμούς του υπουργείου περί «μείωσης λειτουργικού κόστους» από το κλείσιμο της δομής: «Αν κανείς κοιτάξει τους ισολογισμούς του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, τα έξοδα του παιδικού σταθμού πριν και μετά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, προφανώς το επιχείρημα περί "εξοικονόμησης" χρημάτων που αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ δεν είναι πειστικό».
«Ο Ενιαίος Σύλλογος θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη νομιμότητα, την ανάγκη να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, καθώς και συνολικά τις κατακτήσεις των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς επικοινωνιακά τερτίπια», καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Στέργιος Ζιαμπάκας
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: