Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Βρούτσης ξανανομοθετεί τα... νομοθετημένα

Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας περιμένει την εφαρμογή της τα τελευταία 8 χρόνια. Είχε προταθεί από τα συνδικάτα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να ξεκινήσει πιο αποτελεσματικός έλεγχος στην αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία και αποτυπώθηκε σε ένα από τα άρθρα του Νόμου 3996/2011.
Θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου πριν από 8 χρόνια, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε. Πρόκειται για την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας, την οποία είχαν προτείνει τα συνδικάτα στην τότε ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να ξεκινήσει ένας πιο αποτελεσματικός έλεγχος στην αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία. Η πρόταση έγινε δεκτή το 2011 από τον τότε υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη και αποτυπώθηκε σε ένα από τα άρθρα του Νόμου 3996/2011.
Η ηλεκτρονική κάρτα, που εμφανίζεται σήμερα από τον πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ως μία από τις πιο πρωτοποριακές διατάξεις στο υπό δημοσίευση σχέδιο νόμου, αποτελεί μια πολύ παλιά ιστορία. Τόσο παλιά όσο και ο ίδιος ο νόμος με τον οποίο προχώρησε η θεσμική αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, αφού προέβλεπε την υπαγωγή του απευθείας στην εποπτεία του υπουργού Εργασίας και την τοποθέτηση μετακλητού ειδικού γραμματέα. Αυτά τον Αύγουστο του 2011.
Η διάταξη αυτή, αυτονόητη και εφαρμοστέα εδώ και μια δεκαετία για τις επιχειρήσεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών, ουδέποτε εφαρμόστηκε στη χώρα μας. Η εξήγηση είναι απλή: οι εργοδοτικοί φορείς αντέδρασαν, επικαλούμενοι υψηλό διοικητικό κόστος.
Οι επιχειρήσεις που λειτουργούσαν ανενόχλητες σε συνθήκες εκτεταμένης αδήλωτης εργασίας δεν θέλησαν να ξεβολευτούν. Η τρόικα συμφώνησε και απέτρεψε το υπουργείο από την εφαρμογή μιας κάρτας που θα συνεπαγόταν λειτουργικό κόστος για την επιχείρηση και, έτσι, η ηλεκτρονική κάρτα μπήκε στο συρτάρι.
Αντιδράσεις
Ακόμη και ο Γ. Βρούτσης, ο οποίος σήμερα διαρρηγνύει τα ιμάτιά του υπέρ της άμεσης και απρόσκοπτης εφαρμογής του μέτρου της ηλεκτρονικής κάρτας -ως μέσου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας-, όταν διαδέχθηκε τον Γ. Κουτρουμάνη, αν και υπήρξε ένας από τους ισχυρότερους υπουργούς της κυβέρνησης Σαμαρά, δεν τόλμησε καν να ζητήσει την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας από τους εκπροσώπους της τρόικας που είχαν ξεκινήσει την αποδόμηση του εργατικού δικαίου.
Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την «επανα-νομοθέτηση» της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, είναι αμφίβολο ακόμη και σήμερα εάν το μέτρο θα εφαρμοστεί. Οι συνεχιζόμενες ενστάσεις των εργοδοτών για υψηλό κόστος εγκατάστασης του συστήματος ελέγχου εισόδου και εξόδου των εργαζομένων, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση με τις αμοιβές, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί από την παρούσα κυβέρνηση ακόμη κι αν έχει τις καλύτερες προθέσεις.
Φυσικά και αυτό το μέτρο θα κριθεί από τα υπόλοιπα αντισταθμίσματα που θα λάβει ο ΣΕΒ (κατάργηση ισχύος κλαδικών συμβάσεων, κατάργηση μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ). Ομως, ανεξάρτητα από την ουσία, το θέμα προωθείται από την κυβέρνηση με επικοινωνιακές κυρίως προθέσεις, όπως συμβαίνει με πολλές εξαγγελίες του υπουργείου Εργασίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο... άφησε να διαρρεύσει προ ημερών παλαιότερο υπόμνημα 51 σωματείων που είχε κατατεθεί τον περασμένο Μάρτιο προς την τέως υπουργό Εφη Αχτσιόγλου. Τα σωματεία καταγγέλλουν ότι εργοδότες αρνούνται να καταβάλουν αμοιβές για υπερεργασία και υπερωρία, ειδικά μετά την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ.
 
Χριστίνα Κοψίνη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: