Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Οι πρώτες 100 μέρες Μητσοτάκη μεταξύ... σοβαρού και αστείου

Οσο κι αν η κυβέρνηση φροντίζει να μας θυμίζει καθημερινά πόσο κανονικά πλέον είναι όλα, τα πεπραγμένα της τη διαψεύδουν και μάλιστα πανηγυρικά. Από τα πλεονάσματα, τη Συμφωνία των Πρεσπών και το Μάτι μέχρι το Ελληνικό, το προσφυγικό και τους... άριστους συνεργάτες.
Παραδοσιακά οι 100 πρώτες μέρες κάθε νέας κυβέρνησης σηματοδοτούν αρκετά πράγματα. Η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση δίνει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει στην τετραετία και θέτει τις προτεραιότητές της. Ταυτόχρονα απολαμβάνει την «ασυλία», τόσο από τους πολιτικούς αντιπάλους της όσο και από την ίδια την κοινωνία, η οποία την ψήφισε προκειμένου να υλοποιήσει εκείνα για τα οποία δεσμεύτηκε.
Ισως δεν έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια άλλη κυβέρνηση σαν αυτήν της Ν.Δ. που να είχε την απόλυτη στήριξη της πλειοψηφίας σχεδόν των μέσων ενημέρωσης. Η φράση «επιστροφή στην κανονικότητα» έγινε viral το τελευταίο τρίμηνο, δεν υπήρχε μέρα που να μην τη διαβάσεις σε κάποιο άρθρο ή ρεπορτάζ ή να μην την ακούσεις στην τηλεόραση ή σε κάποιο ραδιόφωνο, χώρια από τις φορές που την επικαλούνταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός ή κυβερνητικά στελέχη.
Το αντίκρισμα αυτής της στήριξης το είδαμε να αποτυπώνεται μόλις προχθές, στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση, σύμφωνα με το οποίο η «επιστροφή στην κανονικότητα» επαναφέρει τους νταβατζήδες στα ΜΜΕ και με τη βούλα. Το σχετικό άρθρο θα μπορούσε να έχει και όνομα πάνω του, μια τέτοια προσθήκη θα έκανε την κυβέρνηση περισσότερο ειλικρινή, όχι μόνο ως προς τις προθέσεις της αλλά και ως προς τις επιλογές της. Για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αν κρίνουμε απ' όσα είπε ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. πριν από λίγες μέρες, όλα πάνε καλά, αλλά μπορούν και καλύτερα. «Δεν λύθηκαν ως διά μαγείας όλα τα προβλήματα μέσα σε 2,5 μήνες. Μια καλή αρχή έχουμε κάνει και πάνω σε αυτήν θέλουμε να πατήσουμε», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές, την ώρα που η πλειονότητα της κοινωνίας –και ειδικά ο κόσμος της εργασίας– νιώθει αυτό το «πάτημα» για τα καλά στον σβέρκο της.
Ωστόσο, όσο κι αν η κυβέρνηση φροντίζει να μας θυμίζει καθημερινά πόσο κανονικά πλέον είναι όλα, τα πεπραγμένα της τη διαψεύδουν και μάλιστα πανηγυρικά. Συγκεντρώσαμε τα σοβαρά και τα ευτράπελα αυτής της κυβέρνησης στις πρώτες 100 μέρες και τα παρουσιάζουμε.
Τα 13 σοβαρά
  1. Πλεονάσματα: Στις 21 Ιουνίου, λίγο πριν από τις εθνικές κάλπες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το τελικό πρόγραμμα της Ν.Δ. και υπογράμμιζε: «Η Νέα Δημοκρατία την επόμενη μέρα θα ακυρώσει στην πράξη την καταστροφική πολιτική των υπερπλεονασμάτων που αυτή η κυβέρνηση συνειδητά εφάρμοσε». Τρεις μήνες μετά δεν έχει γίνει τίποτα. Ο Κ. Μητσοτάκης δεν το έθεσε καν στην Α. Μέρκελ και η διαπραγμάτευση για την πιθανή μείωσή τους μετατίθεται για το 2021. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Π. Μοσκοβισί λέει: «Φέρτε μας πρώτα δέσμη μέτρων και προτάσεων για τους προϋπολογισμούς μετά το 2020 για να τα μελετήσουμε και... βλέπουμε».
  2. Συμφωνία των Πρεσπών: Η μεγάλη κωλοτούμπα της κυβέρνησης ήταν στο Μακεδονικό. Η ακροδεξιά ρητορική των συλλαλητηρίων περί προδοσίας και ξεπουλήματος μπήκε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας και ο ένας μετά τον άλλο οι υπουργοί μιλούν για πιστή τήρηση της συμφωνίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι δηλώσεις και οι φωτογραφήσεις των Μ. Βαρβιτσιώτη και Ν. Παναγιωτόπουλου στο συνέδριο του Economist. Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωνε στον Real Fm ότι δεν είναι προδοτική η Συμφωνία των Πρεσπών. Αποκορύφωμα της κυβίστησης, ο πρωθυπουργός που δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ζόραν Ζάεφ ότι θα σεβαστεί και θα τιμήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
  3. Μάτι: Η ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι αποτέλεσε έναν από τους βασικούς πυλώνες της προπαγάνδας της Ν.Δ. προεκλογικά. Στις 7 Φεβρουαρίου 2019 ο Κ. Μητσοτάκης επέμενε ότι για την καταστροφή έφταιγε αποκλειστικά η κυβέρνηση. Τον Μάρτιο, η Ν.Δ. χαρακτήριζε κυβερνητική προπαγάνδα ότι για την πρωτοφανή πυρκαγιά έφταιγε η κλιματική αλλαγή. Μετεκλογικά ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της διάσκεψης του ΟΗΕ, 23 Σεπτεμβρίου 2019, παραδέχτηκε ότι η πυρκαγιά στο Μάτι ήταν απόρροια της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα να αποδειχθεί περίτρανα πως όσα υποστήριζε προεκλογικά η Ν.Δ. ήταν προπαγάνδα πάνω στους νεκρούς της τραγωδίας. Σχετικά με το θέμα των πυρκαγιών, στις 10 Αυγούστου ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε δημόσια με ένα tweet τη λειτουργία του «112». Ολος ο φιλοκυβερνητικός Τύπος πανηγύρισε, μόνο που το σύστημα δεν λειτούργησε ποτέ στις πυρκαγιές που αντιμετώπισε η πολιτεία στη συνέχεια. Ούτε στην Εύβοια ούτε στη Νέα Μάκρη ούτε στον Υμηττό οι πολίτες ειδοποιήθηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή. Μάλιστα ο Τάκης Θεοδωρικάκος, όταν ρωτήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου γιατί δεν λειτούργησε το «112», «φωτογράφησε» ως υπεύθυνο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η πολιτική υποκρισία της Ν.Δ. έφτασε στο απόγειό της όταν διόρισε νέο γενικό γραμματέα του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον Κωνσταντίνο Τσουβαλά, πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., που αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την πυρκαγιά στο Μάτι. Εως και το in.gr του Ευάγγελου Μαρινάκη επιτέθηκε στην κυβέρνηση γι' αυτήν της την επιλογή.
  4. Ελληνοτουρκικά: Στην πολυδιαφημισμένη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στον ΟΗΕ, που θα οδηγούσε σε νέα αρχή τις δύο χώρες, όπως αποκάλυψε ο Σ. Πέτσας που ήταν παρών στη συνάντηση, η ελληνική πλευρά δεν έθεσε το πιο βασικό θέμα στις σχέσεις των δύο χωρών, την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Ετσι, ο Κ. Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός που δεν ζητά από την Τουρκία τον τερματισμό της προκλητικής συμπεριφοράς.
  5. Ελληνικό: Ενα σίριαλ που δεν φαίνεται να έχει τέλος. Ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι το θέμα θα τελείωνε μέσα στην πρώτη εβδομάδα διακυβέρνησής του, έχει φτάσει Οκτώβριος και ο Αδωνις Γεωργιάδης τοποθετεί τις εξελίξεις στα τέλη του χρόνου, «αν όλα πάνε καλά». Για να είμαστε ειλικρινείς βέβαια, προχωρά η υπόθεση του καζίνου, που αποτελεί το πιο κερδοφόρο κομμάτι της επένδυσης. Για τους επενδυτές.
  6. Εργασιακά-Συλλογικές Συμβάσεις: Εδώ κι αν εφαρμόστηκε, από τις πρώτες κιόλας μέρες που η Ν.Δ. ανέβηκε στην εξουσία, το δόγμα του σοκ του νεοφιλελευθερισμού. Υποβάθμισε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας καταργώντας την αυτονομία του. Κατάργησε τη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ για τον βάσιμο λόγο απόλυσης, που έβαζε φραγμό στις αυθαίρετες απολύσεις. Κατάργησε τα μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατάργησε τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επαναφέροντας μνημονιακά μέτρα στην αγορά εργασίας που ο ΣΥΡΙΖΑ τα είχε καταργήσει, ενώ έπεται και το θέμα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, σύμφωνα με όσα έχουν εξαγγελθεί.
  7. Προσφυγικό: Η κυβέρνηση εκδήλωσε νωρίς τις προθέσεις της για το θέμα των προσφύγων, με την απόφαση Βρούτση για κατάργηση της εγκυκλίου που απλοποιούσε και διευκόλυνε τη διαδικασία έκδοσης ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και ασυνόδευτα. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως 12χρονο παιδί από τη Μόρια σώθηκε χάρη στις προσπάθειες των γιατρών του νοσοκομείου της Μυτιλήνης που κατάφεραν να ξεπεράσουν τον σκόπελο του ΑΜΚΑ. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση υποβάθμισε το προσφυγικό με την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και υπαγωγή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Εντυπωσιακή όμως ήταν και κυβίστηση της κυβέρνησης στο μόνιμο προεκλογικό της επιχείρημα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερνε τους πρόσφυγες επειδή είχε δήθεν πολιτική ανοικτών συνόρων. Ξαφνικά, λοιπόν, η κυβέρνηση διά στόματος του αρμόδιου κυβερνητικού στελέχους Γ. Κουμουτσάκου ανακάλυψε ότι οι «γεωπολιτικοί λόγοι» δημιουργούν την προσφυγική και μεταναστευτική ροή.
  8. Εξάρχεια: Χωρίς κανένα σχέδιο πάταξης των κυκλωμάτων ναρκωτικών και άλλων συμμοριών, κατέφυγαν σε χολιγουντιανού τύπου επιχειρήσεις στα Εξάρχεια – έχοντας πρώτα ειδοποιήσει τα τηλεοπτικά κανάλια. Από τις καταδρομικές επιχειρήσεις που έγιναν στα Εξάρχεια, οι μόνοι «εγκληματίες» που πιάστηκαν ήταν οι οικογένειες προσφύγων που απομακρύνθηκαν και που, φυσικά, δεν είχαν καμία σχέση με την παραβατικότητα στην περιοχή. Ούτε ναρκωτικά βρήκαν ούτε τους εμπόρους έπιασαν. Από τη νέα επιχειρησιακή τακτική του υπουργείου που εποπτεύει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ξεχώρισε με τη χυδαία ρατσιστική δήλωση του ο Στ. Μπαλάσκας περί «ανθρώπινων σκουπιδιών».
  9. ΕΥΠ/ΚΥΠ: Η κυβέρνηση προχώρησε στη θεσμοθέτηση δικτύου πρακτόρων της ΕΥΠ μέσα στη δημόσια διοίκηση, αντίστοιχο του οποίου υπήρχε επί δικτατορίας. Ταυτόχρονα, τοποθέτησε επικεφαλής της ΕΥΠ τον Π. Κοντολέοντα, που αποκαλύφθηκε ότι δεν διέθετε κανονικό και αναγνωρισμένο πτυχίο για τη θέση. Κανένα πρόβλημα. Η Νέα Δημοκρατία άλλαξε τον νόμο εκ των υστέρων, όσο κι αν ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί από το βήμα της Βουλής πως δεν θα έκανε κάτι τέτοιο.
  10. ΔΕΗ: Επί ένα δίμηνο ο Κ. Χατζηδάκης περιέγραφε με μελανά χρώματα την κατάσταση στη ΔΕΗ. Ομως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας, το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν κατά 50% μειωμένες οι ζημιές.
  11. Αποκομματικοποίηση-Αριστεία: Ο Νίκος Ταχιάος (γραμματέας του ΥΠ.ΕΞ. επί Ντόρας Μπακογιάννη και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας), μετά την αποτυχημένη απόπειρα να εκλεγεί δήμαρχος Θεσσαλονίκης (Μάιος 2019) και αμέσως μετά βουλευτής της Ν.Δ. (Ιούλιος 2019), τοποθετήθηκε πρόεδρος της Αττικό Μετρό (Σεπτέμβριος 2019). Πρώτη απόφαση της Αττικό Μετρό ήταν η μετονομασία του σταθμού του μετρό «Ευαγγελισμός» σε «Παύλος Μπακογιάννης», που λόγω κακού επικοινωνιακού χειρισμού μετατράπηκε σε εμφύλιο μεταξύ του Ταχιάου και της οικογένειας Μπακογιάννη. Ακόμα: ■ Η Μαρία Αντωνίου, η υποψήφια βουλευτίνα Καστοριάς που δεν κατάφερε να εκλεγεί, τοποθετήθηκε επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη (που προεκλογικά το χαρακτήριζε σύσσωμη η Ν.Δ. άχρηστο και ρουσφετολογικό και θα το καταργούσε). Στα προσόντα της, η αγάπη της για τις γούνες και οι εκδηλώσεις μίσους στον Γράμμο και στο Βίτσι, όπου φωτογραφιζόταν αγκαζέ με την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο της Χ.Α., Δέσποινα Σβερώνη. ■ Γενικός γραμματέας τουρισμού τοποθετήθηκε ο Κ. Λούλης, όχι ως άριστος του τουρισμού, αφού είναι αλευροβιομήμαχος. Ο Κ. Λούλης έγραψε βιβλίο με το οποίο υμνεί τη χούντα. ■ Επικεφαλής της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας ανέλαβε ο Αγγελος Μπίνης, άτυπος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη στο παρελθόν επί κυβέρνησης Σαμαρά, ενώ φέρεται να είναι και κουμπάρος του. 
  12. Σαμοθράκη - Thomas Cook: Η Σαμοθράκη ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου η κυβέρνηση έλαμψε διά της απουσίας της. Επί ημέρες εκατοντάδες τουρίστες παρέμεναν εγκλωβισμένοι στο νησί και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έδινε συνεντεύξεις στις οποίες προέκρινε ως μέτρο αντιστάθμισης της ζημιάς να μη γίνουν έλεγχοι από την Εφορία και το ΣΕΤΕ στις επιχειρήσεις του νησιού... Μία από τις λύσεις που είχε προτείνει η κυβέρνηση ήταν να αναζητηθούν Ρουμάνοι τουρίστες για να μειωθούν οι ζημιές στο νησί! Η κατάρρευση της Thomas Cook βρήκε το υπουργείο Τουρισμού πλήρως απροετοίμαστο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Την ώρα που ο αερολιμενάρχης του Ηρακλείου μαζί με τους υπεύθυνους του αεροδρομίου εξέταζαν πώς θα επαναπατριστούν οι Βρετανοί τουρίστες από την Κρήτη στη χώρα τους, εξαιτίας της πρόδηλης κατάρρευσης της Thomas Cook, ο Χάρης Θεοχάρης έκανε tweet από τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της εταιρείας. 
  13. Παιδεία: Εδώ κι αν η Ν.Δ. έδωσε τα ρέστα της. Εχουμε και λέμε: Εξαγγελία για αναμόρφωση μαθήματος Ιστορίας, ώστε από «κοινωνική» να μετατραπεί σε «εθνική», κατάργηση Νομικής Σχολής Πάτρας, κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου, κατάργηση κλήρωσης για τις παρελάσεις και τη σημαία στο Δημοτικό. Κλίμα «αριστείας» από την πρώτη βαθμίδα της εκπαίδευσης.
Τα ευτράπελα
Η κυβέρνηση φρόντισε να επιστρέψει το διαβατήριο στον Βαγγέλη Μαρινάκη –σε αντίθεση με την προηγούμενη αρνητική απόφαση των Αρχών–, μολονότι είναι γνωστό ότι στις 27 Σεπτεμβρίου ήταν ορισμένη η δίκη για τα στημένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο στην οποία ο κ. Μαρινάκης κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος, καθώς και ότι του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για την υπόθεση Noor1.
■ Επιβολή προληπτικής λογοκρισίας για τους υπαλλήλους του ΥΠΠΟ. Οι πάντες είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν στο γραφείο Τύπου του υπουργείου, στην κ. Παναγιωταρέα δηλαδή, οτιδήποτε θέλουν να δημοσιοποιήσουν (από θέματα που έχουν να κάνουν με το επιστημονικό έργο κάποιου αρχαιολόγου έως ανάρτηση στο facebook!).
■ Η Δόμνα Μηχαηλίδου, που έχει τοποθετηθεί νέα υφυπουργός Εργασίας, ξεχώρισε για τις δηλώσεις της όπου περιέγραφε τους αντιστασιακούς στη χούντα ως «ψυχικώς νοσούντες».
■ Ο Σίμος Κεδίκογλου μετέτρεψε σε... ταξί το σκάφος του Λιμενικού προκειμένου να τον μεταφέρει από την Τήνο στη Μύκονο για να μπορέσει να πάει στην πυρκαγιά στην Εύβοια.
■ Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου προκάλεσε και πάλι αντιδράσεις. Αυτή τη φορά επειδή δήλωσε ότι το νερό είναι «απαράδεκτα φθηνό». Ταυτόχρονα, οι δηλώσεις του για τα «χασίσια» που κάπνιζαν κάποιοι της προηγούμενης κυβέρνησης στο Μαξίμου, προκάλεσαν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης που διενεργεί προκαταρκτική έρευνα.
Ολα αυτά μόλις σε 100 μέρες...

Δημήτρης Τερζής
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: