Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Τι ξέρετε για το 13ο συνέδριο της ΠΟΕΥΠΠΟ;

Συνάδελφοι, -ισσες,
στις 30, 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου πραγματοποιείται στην Αθήνα το 13ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού ΠΟΕΥΠΠΟ. Φυσικά, η απερχόμενη ηγεσία της ΠΟΕΥΠΠΟ (ΔΗΣΥ/ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ) δε θεώρησε σκόπιμο, ούτε αυτή τη φορά, να ενημερώσει στοιχειωδώς τους 7.000 περίπου εργαζόμενους στο Υπουργείο για τη διαδικασία αυτή που επαναλαμβάνεται κάθε τρία χρόνια. Δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση ούτε καν ανάρτησε την προκήρυξη του Συνεδρίου στην ιστοσελίδα της…
Περίπου 250 συνάδελφοι και συναδέλφισσες που έχουν εκλεγεί αντιπρόσωποι των κλαδικών τους Συλλόγων ή των Ενιαίων Συλλόγων από όλες τις περιοχές της χώρας, μαζί και 80 περίπου «παρατηρητές», θα συγκεντρωθούν για να λάβουν μέρος σε ένα Συνέδριο που, σύμφωνα με την προκήρυξή του, θα έχει «πολιτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα»(!).
Εκεί θα συζητηθούν ο Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός της περασμένης τριετίας και ο Προϋπολογισμός Εσόδων-Εξόδων της νέας θητείας, αλλά όχι και το Πρόγραμμα Δράσης για την επόμενη τριετία, αφού, όπως φαίνεται, η απερχόμενη ηγεσία της ΠΟΕΥΠΠΟ δεν έχει διάθεση να συζητηθούν θέματα που έχουν να κάνουν με τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ (και γενικότερα στο Δημόσιο): μισθολογικές αυξήσεις, επαναφορά 13ου-14ου μισθού («δώρων»), κατάργηση των αντιασφαλιστικών/αντισυνταξιοδοτικών νόμων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου τομέα και της δημόσιας περιουσίας.
Δεν έχει διάθεση να σχεδιαστεί ούτε ο τρόπος διεκδίκησης για αυτά ούτε η αντίσταση στα νέα αντεργατικά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπετε, οι καρεκλοκένταυροι κομματικοί (και κρατικοδίαιτοι στην περίπτωση της ΠΟΕΥΠΠΟ…) συνδικαλιστές των κυρίαρχων κυβερνητικών παρατάξεων έχουν ήδη συμφωνήσει να προσφέρουν «εργασιακή ειρήνη» στην –γνώριμή τους από τα παλιά– υπουργό Λ. Μενδώνη, με αντάλλαγμα όχι την ικανοποίηση των αιτημάτων και των αναγκών των εργαζομένων αλλά την προσωπική και συνδικαλιστική τους διάσωση!
Επίσης το Συνέδριο, σύμφωνα με την προκήρυξή του πάντα, θα απασχολήσουν οι εξής θεματικές: οργανισμός ΤΑΠΑ, επικαιροποίηση του οργανισμού του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, πρόταση της πολιτικής ηγεσίας για μετατροπή Μουσείων του ΥΠΠΟΑ σε ΝΠΔΔ, νέα μορφή Ταμείου Αλληλοβοηθείας Εργαζομένων.
Έχει για κάποιο από αυτά τα θέματα ενημερώσει η απερχόμενη ηγεσία της ΠΟΕΥΠΠΟ τους εργαζομένους του Υπουργείου ή έστω τα Σωματεία-μέλη της ή έστω τους 250 συνέδρους; Έχει θέσει πουθενά σε διαβούλευση συγκεκριμένες προτάσεις και επεξεργασίες για να συζητηθούν από τους εργαζόμενους που τους αφορούν, ώστε να συζητηθούν και να διαμορφωθούν θέσεις που θα ψηφιστούν από το Συνέδριο και να εκφράζουν την πραγματική βούληση των συναδέλφων; Όχι βέβαια. Θα εμφανιστούν στο συνέδριο με προειλημμένες αποφάσεις και, σε μια ψευδεπίγραφα δημοκρατική διαδικασία, θα ζητήσουν να τις επικυρώσουν από ένα σώμα συνέδρων που δεν θα έχει καμία πραγματική ενημέρωση!
Οι εκπρόσωποι του φαύλου γραφειοκρατικού κυβερνητικού συνδικαλισμού διαβουλεύονται μόνο σε κλειστά κομματικά γραφεία, κόβουν και ράβουν όπως τους βολεύει, υποτιμούν τη νοημοσύνη των συναδέλφων, αντιμετωπίζουν τους συνέδρους ως συντεταγμένους κομματικούς στρατούς, ως πρόβατα που θα σηκώνουν το χέρι με το νεύμα του αρχηγού, χωρίς καν να ξέρουν τι ψηφίζουν…
Ένα άλλο «κολπάκι» που σκαρφίστηκαν, ώστε ούτε καν στο Συνέδριο να συζητηθεί τίποτα επί της ουσίας από όλα τα παραπάνω, είναι ότι πρόσθεσαν μέσα στο Συνέδριο και μια ημερίδα… με δύο θέματα: «Κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της, στη διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Διαχείριση του Πολιτισμού στο Σύγχρονο Οικονομικό Περιβάλλον»! Πολύ ενδιαφέροντα και τα δύο θέματα, ασφαλώς. Και επίκαιρα. Μόνο που δε μας λένε ούτε ποιοι θα είναι οι εισηγητές ούτε μέσα από ποιές διαδικασίες αποφασίστηκε η ημερίδα και οι κατευθύνσεις της.
Ας μη γελιόμαστε! Το «κολπάκι» έχει, στην πραγματικότητα, διπλό στόχο:
  • να χαθεί η μία από τις δύο μέρες συζήτησης των πραγματικών θεμάτων του Συνεδρίου – την τρίτη μέρα θα γίνει μόνο η ψηφοφορία για την εκλογή νέου Γενικού Συμβουλίου (ένα όργανο που αποτελείται από 33 μέλη και από το οποίο σε επόμενη φάση εκλέγεται η 11μελής Εκτελεστική Επιτροπή) και εκπροσώπων της ΠΟΕΥΠΠΟ για το επόμενο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, που θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου
  • να εξασφαλιστεί κανένα κονδύλι (ποιος να ξέρει από πού…), για να χρηματοδοτηθεί στην πραγματικότητα το Συνέδριο, αφού το ταμείο της ΠΟΕΥΠΠΟ έχει αδειάσει, κυρίως από την εποχή που σταμάτησε η «απορρόφηση» κρατικού χρήματος, μέσω του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, κατά παράβαση τόσο των καταστατικών αρχών του τελευταίου όσο και της απαγόρευσης χρηματοδότησης των συνδικάτων από τον εργοδότη, που στην περίπτωσή μας είναι το Δημόσιο!
Συνάδελφοι, -ισσες,
ακόμη και μέσα σε αυτό το υπονομευμένο εκ των προτέρων πλαίσιο, οι σύνεδροι που εκλέχθηκαν με τα ψηφοδέλτια της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης θα προσπαθήσουμε, όσο μας το επιτρέπει η δύναμη που μας δώσατε, να αρθρώσουμε έναν διαφορετικό λόγο:
– για την υπεράσπιση των αναγκών όλων των συναδέλφων απέναντι στις συνεχιζόμενες κυβερνητικές επιθέσεις στο εισόδημα, στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, στη συνδικαλιστική δράση, στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου, στην εμπλοκή ιδιωτών στο έργο του ΥΠΠΟ, στη μόνιμη εργασία
– για την αναγκαία αντεπίθεση των εργαζομένων, για να πάρουμε πίσω τα κλεμμένα, για να ανοίξουμε νέους δρόμους διεκδίκησης απέναντι στις πολιτικές που περιπαίζουν τις ανάγκες μας και καταστρέφουν τη ζωή και το μέλλον μας
– για την ανάγκη ενός διαφορετικού συνδικαλισμού, πραγματικής εκπροσώπησης των συμφερόντων των εργαζομένων, πέρα από μικροκομματικούς και προσωπικούς σχεδιασμούς και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που με ευκολία ξεπουλάνε τα πάντα για να σώσουν το τομάρι τους.
Σε κάθε περίπτωση, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση θα συνεχίσει σε αυτήν την κατεύθυνση και την επόμενη μέρα του Συνεδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: