Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

«Αποχή από την πραγματικότητα»: Απουσία των ευρωβουλευτών της ΝΔ από την κρίσιμη ψηφοφορία για τα Βαλκάνια

Να διορθώσει άμεσα το ιστορικό κατά πολλούς λάθος του μπλοκαρίσματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία από τη Σύνοδο Κορυφής κλήθηκε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αλέξης Χαρίτσης και Δημήτρης Παπαδημούλης σχολιάζουν καυστικά την αποχή των ευρωβουλευτών της ΝΔ.
Με συντριπτική πλειοψηφία, άνω του 70%, το σώμα του κοινοβουλίου - συμπεριλαμβανομένης της ευρωομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - της ομάδας στην οποία ανήκει και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, υπερψήφισε και ζητάει από το Συμβούλιο της Ευρώπης να αναθεωρήσει την σχετική πρόσφατη (μη) απόφασή του.
Κατά τη διάρκεια της συνεδίασης, οι περισσότεροι Ευρωβουλευτές ήταν ιδιαίτερα σκληροί απέναντι στον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ήταν και εκείνος που «έσπασε» την απαιτούμενη ομοφωνία. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκαν με πολύ θετικά σχόλια στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Την απουσία των ευρωβουλευτών της ΝΔ σχολίασαν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ καο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικής Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Μια ψηφοφορία για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας
«Είχαμε υποτιμήσει την επινοητική ανευθυνότητα της κυβερνητικής παράταξης», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση.
Ενώ συνέχισε: «Σήμερα το Ευρωκοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από 70%) επέκρινε την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου, επαίνεσε τη συμφωνία των Πρεσπών και ζήτησε άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγμάτευσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία».
«Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ απείχαν από τη σημαντική αυτή ψηφοφορία που σχετίζεται με την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Είχαμε συνηθίσει στις διαδοχικές κωλοτούμπες της ΝΔ στα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικά στη συμφωνία των Πρεσπών. Είχαμε όμως υποτιμήσει την επινοητική ανευθυνότητα της κυβερνητικής παράταξης. Για να μην πράξει το αυτονόητο, προτιμά να δραπετεύσει από την πραγματικότητα!».
Απομόνωση και εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
Απομόνωση εντός των τάξεων του ΕΛΚ βλέπει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Το Ευρωκοινοβούλιο με ευρύτατη πλειοψηφία πάνω από 70%, επικρίνει σφοδρά το Συμβούλιο, χαιρετίζει την συμφωνία των Πρεσπών και ζητά την άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία κ την Αλβανία. Οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ απείχαν», σχολίασε στο tweeter.
«Στο Ευρωκοινοβούλιο εμείς παίρνουμε τις πρωτοβουλίες που θα έπρεπε να παίρνει η ελληνική κυβέρνηση. Και δεν το κάνει, καθιστώντας την Ελλάδα ουραγό», υπογράμμισε ο ίδιος. «Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, για να αποδείξουμε στους λαούς της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας ότι τουλάχιστον το Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι ούτε αναξιόπιστο ούτε ανέντιμο», είχε πει νωρίτερα σήμερα ο Δημ. Παπαδημούλης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. «Εμείς πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, όπως και η Συμφωνία των Πρεσπών, υπηρετεί 100% τα εθνικά μας συμφέροντα», είχε συμπληρώσει.
 
Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: