Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στην αναλγησία της τράπεζας Πειραιώς

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κεντρικό κτίριο της τράπεζας Πειραιώς, επί της οδού Πανεπιστημίου πραγματοποιούν εργαζόμενοι, ενάντια στις πιέσεις σε βάρος όσων δεν έχουν υποκύψει ακόμη στο σχέδιο για μεταφορά τους στην εισπρακτική «Intrum».
Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα δημοσιεύματα, η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς, με εκβιαστικά διλήμματα του τύπου «ή Intrum ή εθελούσια ή απόλυση» προσπάθησε να εκφοβίσει τους εργαζόμενους στο τμήμα «κόκκινων» δανείων (RBU), για να αποδεχτούν «οικειοθελώς» τη μεταφορά τους στην εν λόγω εισπρακτική εταιρία, την «Intrum». Όπως μάλιστα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, σε κάποιες περιπτώσεις «η εργοδοσία προχωρεί σε μεταθέσεις - εξόντωσης και παραδειγματισμού προς όλους τους εργαζόμενους».
Έπειτα από συνεχείς πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς εκ μέρους της διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς, τη μεταπήδησή τους στη νέα εταιρεία έχουν αποδεχθεί 700 υπάλληλοι σε σύνολο 1.300 που εργάζονταν στην RBU. Παράλληλα, περίπου 250 εργαζόμενοι αποδέχθηκαν τη μεταφορά τους, με το καθεστώς δανεισμού για διάστημα από 3 έως και 12 μήνες.
Όσοι δεν υπέκυψαν στις πιέσεις, περίπου 350 δηλαδή εργαζόμενοι, παραμένουν για 6η εβδομάδα σε καθεστώς ιδιότυπης αναγκαστικής αδείας.
Μάλιστα, όπως αναφέρει στο Left.gr ο Μανώλης Μπεμπένης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ), οι εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΔΑΔ) κοινοποίησαν ανυπόγραφη επιστολή στους συγκεκριμένους εργαζόμενους, ενημερώνοντάς τους για τις … «εναλλακτικές δυνατότητες», στις οποίες περιλαμβάνονται:
➧ «μετακίνηση σε κατάστημα εκτός τόπου διαμονής (κραυγαλέες οι περιπτώσεις συναδέλφων π.χ. από Αττική που καλούνται να εργαστούν σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες και αντίστοιχα από τη Θεσσαλονίκη, που καλούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Κρήτη),
➧ πρόσληψη από τη θυγατρική εταιρεία Piraeus Direct Solutions (με απεμπόληση της ιδιότητας του τραπεζοϋπαλλήλου, εργασία με βάρδιες και Σαββατοκύριακα) και
➧ ένταξη σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου» (σ.σ.: ΕΔΩ αναλυτικά η σημερινή ανακοίνωση των σωματείων).
Ως πρώτη αντίδραση στον εκβιασμό, σωματεία της τράπεζας πραγματοποιούν σήμερα, Τρίτη 29/10 συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο της τράπεζας επί της Πανεπιστημίου, στο κέντρο της Αθήνας, μοιράζοντας το φυλλάδιο που περιγράφει την ανάλγητη στάση της εργοδοσίας:
Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ
Το θέμα αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας βουλευτές/τριες του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι η τράπεζα Πειραιώς, με βάση την έγγραφη συμφωνία με την ΟΤΟΕ της 25/7/19, είναι υποχρεωμένη να αξιοποιήσει σε άλλες θέσεις εργασίας τους 350 περίπου εργαζόμενους της Πειραιώς, που επέλεξαν να παραμείνουν στην τράπεζα κάνοντας χρήση του δικαιώματός τους, μαζί με τους υπόλοιπους περίπου 250 που έχουν μεταβεί με σύμβαση δανεισμού στην τρίτη εταιρεία (INTRUM) όταν αυτή λήξει.
Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων στην ερώτηση, το κόστος διατήρησης των εργαζομένων της Πειραιώς δεν είναι τόσο μεγάλο, με το δεδομένο ότι θα καταστούν αναγκαίοι για την ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών, που αναμένεται στον τραπεζικό τομέα το 2020. Έτσι, καλούνται οι αρμόδιοι υπουργοί «να απαιτήσουν από την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς την αυστηρή και ουσιαστική τήρηση της συμφωνίας που έχουν υπογράψει με την ΟΤΟΕ για την διασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων των υπηρεσιών που μεταφέρθηκαν από την τράπεζα (RBU) και την αποφυγή οποιασδήποτε ψυχολογικής πίεσης στους εργαζόμενους, προκειμένου να τους αναγκάσουν σε υποχρεωτική μετακίνησή τους στην νέα εταιρεία ή σε παραίτηση».
Το σχέδιο των τραπεζών απειλεί τις θέσεις εργασίας
Με αφορμή την κινητοποίηση, αξίζει να τονίσουμε ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαθέτουν σήμερα 1.870 καταστήματα και οι διοικήσεις τους σχεδιάζουν να μείνουν 300 καταστήματα περίπου σε κάθε τράπεζα. Με προγράμματα «εθελούσιας» εξόδου δείχνουν την έξοδο σε εκατοντάδες τραπεζοϋπαλλήλους και μάλιστα σε εργαζόμενους/ες που δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών του κλάδου, μέχρι το 2021 σχεδιάζουν να διώξουν περίπου 10.000 τραπεζοϋπαλλήλους. Ο λόγος που προβάλλεται είναι η ανάθεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τρίτους και η εξέλιξη της τεχνολογίας και των διαδικτυακών υπηρεσιών και η επιθυμία τους να μειώσουν το κόστος. Οι τράπεζες θέλουν με αυτό τον τρόπο να οικειοποιηθούν όλα τα οφέλη των τεχνολογικών εξελίξεων, ενώ, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, θα μπορούσε κάλλιστα να μειωθεί το ωράριο εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων. Την ίδια ώρα που διώχνουν εργαζόμενους για να μειώσουν το κόστος, προσλαμβάνουν με αδιαφανείς τρόπους ειδικούς συνεργάτες στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς ιδιαίτερα προσόντα με παχυλούς μισθούς (το ίδιο συνέβη αυτό το διάστημα και στην τράπεζα Πειραιώς). 
 
Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: