Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Βρετανικό «πλυντήριο» στην υπηρεσία φοροφυγάδων

Η έκθεση της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια» εστιάζει σε περισσότερες από 400 υποθέσεις διαφθοράς, μίζας και κατάχρησης δημοσίου χρήματος σε 116 χώρες του πλανήτη και τη διαδρομή νομιμοποίησης του βρόμικου χρήματος μέσω της Βρετανίας
Τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Μεγάλη Βρετανία στο παγκόσμιο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος αναδεικνύει μια νέα πρωτοποριακή ανάλυση, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες από το βρετανικό τμήμα της γνωστής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια» (Transparency International).
Η ανάλυση -«At Your Service» (...Στην υπηρεσία σας)- εστιάζει το μικροσκόπιό της σε περισσότερες από 400 υποθέσεις διαφθοράς, μίζας και κατάχρησης δημοσίου χρήματος σε 116 χώρες του πλανήτη και τη διαδρομή νομιμοποίησης του βρόμικου χρήματος μέσω της Βρετανίας....
Βγάζει λαβράκια, καθώς διαπιστώνει ότι περί τα 412 δισ. δολάρια ύποπτου χρήματος μπήκαν στη Βρετανία τις τελευταίες δεκαετίες χάρη στη βοήθεια και τις υπηρεσίες που παρείχαν εκατοντάδες τράπεζες, δικηγορικά γραφεία, λογιστικές εταιρείες και φυσικά πρόσωπα.
Το χρήμα αυτό «ξεπλύθηκε» μεταξύ άλλων και στην αγορά πολυτελών κατοικιών, σουπερ-γιοτ, πανάκριβων κοσμημάτων και αυτοκινήτων, έργων τέχνης, υπηρεσιών διακοσμητών εσωτερικού χώρου, σε δίδακτρα και καπάρωμα θέσεων φοίτησης σε γνωστά ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια.
Και από Ελλάδα...
Ολιγάρχες, κλεπτοκράτες, μαφιόζοι και φοροφυγάδες από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Νιγηρία, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και τις Ινδία, Πακιστάν, Βραζιλία, Μεξικό, Αργεντινή, Ελλάδα, Ιταλία, Μολδαβία, Γερμανία, όπως και αρκετές ακόμη χώρες της υφηλίου αγκαλιάστηκαν με ιδιαίτερη θέρμη από τους Βρετανούς ενδιάμεσους, ιδίως στο χρηματοπιστωτικό κέντρο του Λονδίνου.
Για το ξέπλυμα των κλοπιμαίων τους αξιοποιήθηκαν μεταξύ άλλων τραπεζικοί λογαριασμοί σε βρετανικά υποκαταστήματα κορυφαίων τραπεζών του πλανήτη όπως οι Citibank, Royal Bank of Scotland, JP Morgan, HSBC, Lloyds, UBS και η Bank of America.
Στη διαδικασία μεταφοράς και ξεπλύματος χρησιμοποιήθηκαν ακόμη πάνω από 17.000 εταιρείες-βιτρίνα. Οι 1.455 αυτών των εταιρειών διαπιστώθηκε μάλιστα ότι είχαν κοινή έδρα σε ένα γραφείο, πάνω από ένα... wine bar στο Μπέρμιγχαμ. Μεταξύ των υποθέσεων νομιμοποίησης του εισαγόμενου μαύρου χρήματος που εξετάστηκαν από τη «Διεθνή Διαφάνεια» οι πλέον κραυγαλέες ήταν δαπάνη 50.000 λιρών για ένα κροκοδειλένιο μπουφάν και τσαντάκι από τα καταστήματα Harrods, όπως και 126.000 λιρών για την αγορά σουίτας στο γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας του Λονδίνου Τσέλσι, από εταιρείες-κέλυφος.
Σε μια άλλη περίπτωση δαπανήθηκαν 34.827 λίρες για μια εταιρεία hovercraft στο Κεντ, η οποία σήμερα δεν υπάρχει. Περίπου 3 εκατ. στερλίνες δαπανήθηκαν από τις εταιρείες-θυρίδα σε ιδιωτικά σχολεία, ενώ περισσότερο από μισό εκατομμύριο σε γνωστά πανεπιστήμια όπως το London School of Economics, το University of York, University of St. Andrews και University College London.
Ακόμη, περισσότερες από 300.000 λίρες ξοδεύτηκαν σε «σύμβουλους εκπαίδευσης», οι οποίοι βοηθούσαν στην εξασφάλιση θέσεων φοίτησης για τα «φιντάνια» των κλεπτοκρατών στα πανεπιστήμια και τα ιδιωτικά σχολεία.
Αξιοσημείωτη ακόμη η περίπτωση του Βλαντ Λούκα Φίλατ, γιου του πρώην πρωθυπουργού της Μολδαβίας, Βλαντ Φίλατ, που καταδικάστηκε στη χώρα του ως «ο απατεώνας του αιώνα» με 9ετή φυλάκιση. Ο 22χρονος Φίλατ σπούδαζε στο City University in London και διήγαγε πολυτελή βίο στη βρετανική πρωτεύουσα.
Ξόδευε μεταξύ άλλων 1.000 λίρες την ημέρα για το ενοίκιο ρετιρέ στο Τσέλσι και 200.000 λίρες για την αγορά του αυτοκινήτου του, μιας Bentley Bentayga. Ο βίος του χρηματοδοτήθηκε από μεγάλες καταθέσεις υπεράκτιων εταιρειών από τα Νησιά Τερκς και Κέιμαν σε λογαριασμούς γνωστών τραπεζών όπως η HSBC.
 
Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: