Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Σκιές πίσω από τις... χρυσές δουλειές που προωθεί η κυβέρνηση

Μεθοδεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην αξιολόγηση του νέου επενδυτικού σχεδίου της «Ελληνικός Χρυσός» καταγγέλλουν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους ● Υποψίες για την ανάθεση-εξπρές της σύμβασης στην Grant Thornton και τις επόμενες κινήσεις.
Οσμή σκανδάλου αναδίδει το νέο επενδυτικό σχέδιο που θέλει να «περάσει» με διαδικασίες-εξπρές από την κυβέρνηση Μητσοτάκη η «Ελληνικός Χρυσός», υποπτεύονται 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, εκφράζοντας την ανησυχία τους και ζητώντας άμεση ενημέρωση.
«Κρύβουν το νέο επενδυτικό σχέδιο που ουσιαστικά είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός από τον Σεπτέμβριο, κατά την παρουσία του στη ΔΕΘ, όταν είχε αναφερθεί σε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την εταιρεία», ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (και πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος), Σωκράτης Φάμελλος.
Οι υποψίες γεννώνται κατ’ αρχάς από τις διαδικασίες με τις οποίες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προώθησε την ανάθεση σύμβασης για αξιολόγηση του νέου επενδυτικού σχεδίου στην Grant Thornton.
Στις 30.12.2019, δημοσιεύτηκε η απόφαση ανάθεσης στην εταιρεία Grant Thornton Ανώνυμη Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών και Συμβούλων Επιχειρήσεων της αξιολόγησης του νέου επενδυτικού σχεδίου που κατέθεσε στις 22.11.2019 η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ».
Η πρόσκληση ενδιαφέροντος δημοσιεύτηκε από το ΥΠΕΝ στις 24.12.2019 και στις 27.12.2019 έγινε η αξιολόγηση της μοναδικής προσφοράς που κατατέθηκε και η οποία έγινε δεκτή.
Σύμφωνα με την απόφαση ανάθεσης, οι υπό ανάθεση υπηρεσίες και τα τελικά παραδοτέα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί έως τις 31.12.2019, χωρίς δυνατότητα παράτασης της χρονικής διάρκειας, στη Δ/νση Μεταλλευτικών Ενεργειακών και Βιομηχανικών Ορυκτών. Η ταχύτητα με την οποία εκπονήθηκαν όλα αυτά, γεννά πολλά ερωτήματα...
Τα παραδοτέα του αναδόχου σύμφωνα με την ως άνω απόφαση ανάθεσης θα πρέπει να περιλαμβάνουν:
1. «Αξιολόγηση των οικονομικών παραμέτρων που περιλαμβάνονται στις προτεινόμενες τροποποιήσεις επί του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός ΑΕMBX στα Μεταλλεία Κασσάνδρας», κατόπιν υποβολής του «Νέου Επενδυτικού Σχεδίου των Μεταλλείων Κασσάνδρας».
2. Αξιολόγηση της έκθεσης του οίκου HATCH που κατέθεσε στο ΥΠΕΝ η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» ως συνημμένη στο ανωτέρω επενδυτικό σχέδιο.
3. Συγκριτική αξιολόγηση του «Νέου Επενδυτικού Σχεδίου των Μεταλλείων Κασσάνδρας» σε σχέση με το «Επενδυτικό Σχέδιο Ανάπτυξης Μεταλλείων Κασσάνδρας» που υπεβλήθη το 2006. Ειδικότερα, η συγκριτική αξιολόγηση θα πρέπει να περιλαμβάνει αποτελέσματα ποσοτικής και ποιοτικής σύγκρισης, εκφρασμένα σε παραμέτρους και δείκτες συμβολής στην εθνική και τοπική οικονομία, οικονομικής απόδοσης σε επίπεδο εθνικής οικονομίας, άμεσης, έμμεσης και παρακινούμενης επίδρασης στην περιφερειακή οικονομία, στην απασχόληση και επίπτωσης στους λοιπούς παραγωγικούς τομείς στην περιοχή αξιολόγησης.
Δημόσιο συμφέρον
«Η μεθόδευση που επέλεξε το ΥΠΕΝ για την αξιολόγηση του νέου επενδυτικού σχεδίου δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα. Ενα επενδυτικό σχέδιο, για το οποίο η αρμόδια Υπηρεσία έκρινε ότι προκύπτει επείγουσα και επιτακτική ανάγκη για την ανάθεση σε εξειδικευμένο Γραφείο Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της αξιολόγησής του, την οποία δεν μπορεί να αναλάβει η υπηρεσία, λόγω έλλειψης έμπειρων και εξειδικευμένων προς τούτο στελεχών και, προς τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, ανατίθεται και παραδίδεται μόνο σε μία μέρα.
»Ενώ, δηλαδή, τίθεται ζήτημα διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος –εφόσον ουσιαστικά η “Ελληνικός Χρυσός” διεκδικεί τη μη τήρηση των υποχρεώσεών της έναντι του Ελληνικού Δημοσίου–, προκρίνεται μια διαδικασία ανάθεσης που προσβάλλει κάθε έννοια λογικής», τονίζουν μεταξύ άλλων οι 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε σχετική ερώτησή μου, δεν είχε αποδεχθεί ότι υπάρχει νέο επενδυτικό σχέδιο. Τώρα διαπιστώνουμε όχι μόνο ότι υπάρχει, αλλά ότι η κυβέρνηση βιάζεται και να το περάσει. Φυσικά, μετά τα όσα ακούσαμε στη ΔΕΘ από τον κ. Μητσοτάκη, τον Σεπτέμβριο, για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης, δεν περιμέναμε τίποτε διαφορετικό. Από την άλλη, η εταιρεία χρυσού δήλωνε ευθαρσώς ότι επιθυμούσε μια πιο συνεργάσιμη κυβέρνηση...», σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος στην «Εφ.Συν.», για να συμπληρώσει:
«Τώρα, όλα αυτά κλειδώνουν, διότι η εταιρεία δεν μπορεί να υλοποιήσει τη σύμβαση του 2006. Μια σκέψη που κάνουμε είναι ότι θα αφήσει απ’ έξω τη μεταλλουργία. Θα τη μεταφέρει σε άλλες χώρες, κρατώντας μόνο την εξόρυξη εδώ, μειώνοντας δραματικά τα οφέλη του ελληνικού Δημοσίου. Με μια πιθανή νομιμοποίηση εξαγωγής των συμπυκνωμάτων, το μόνο που θα μείνει για τη χώρα και τη Χαλκιδική θα είναι περιβαλλοντική επίπτωση στη φύση».
Σύμφωνα με τον βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Γιαννούλη, έπειτα από πολλές ανεπίσημες συσκέψεις μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και των στελεχών της Eldorado Gold, όπου συμμετείχαν και υπηρεσιακοί παράγοντες, τελικά έγινε κατάθεση του «Νέου Επενδυτικού Σχεδίου των Μεταλλείων Κασσάνδρας» με Α.Π. ΥΠΕΝ/ΔΜΕΒΟ/108439/1464/22.11.2019.
«Με διαδικασίες - εξπρές, η ανάθεση ήδη έγινε στην Grant Thornton Ανώνυμη Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών και Συμβούλων Επιχειρήσεων, η οποία καλείται να αξιολογήσει τα οφέλη του Δημοσίου από το νέο σχέδιο συγκριτικά με το παλιό επενδυτικό σχέδιο του 2006, το οποίο καταρτίστηκε βάσει των όρων της σύμβασης του 2004.
»Ετσι, η πρόσκληση υποβολής προσφορών έγινε παραμονή Χριστουγέννων, στις 24 Δεκεμβρίου, η προσφορά της εταιρείας υποβλήθηκε την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου, χωρίς να έχει κατατεθεί άλλη. Την ίδια μέρα, αποσφραγίστηκε και αξιολογήθηκε, αλλά και προσκλήθηκε η εταιρεία να υποβάλει τα δικαιολογητικά ανάθεσης.
»Στις 30 Δεκεμβρίου, ελέγχθηκε ο φάκελος των δικαιολογητικών και την ίδια μέρα αποφασίστηκε η ανάθεση! Ταυτόχρονα, όμως, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ (ΔΙΠΑ και ΔΜΒΟ), καθώς και του υπουργείου Ανάπτυξης του κ. Αδωνη Γεωργιάδη έχουν στα χέρια τους το Νέο Επενδυτικό Σχέδιο και το μελετούν, έτσι ώστε να είναι έτοιμες να μεθοδεύσουν την αδειοδότησή του κατά το δοκούν της εταιρείας και της “φιλοεπενδυτικής” κυβέρνησης Μητσοτάκη. Γιατί όλα αυτά;», θέτει εύλογα το ερώτημα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η απάντηση μάλλον βρίσκεται στο ότι καμία φιλοεπενδυτική κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει τη νόμιμη δυνατότητα να δώσει «όλες τις άδειες» στην Eldorado. Γιατί η Σύμβαση Μεταβίβασης, το Επενδυτικό Σχέδιο και η ΚΥΑ Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων απαιτούν μια σειρά βασικότατων αδειών και εγκρίσεων, που η εταιρεία είτε αδυνατεί να λάβει (όπως έγκριση για τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης flash smelting που δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να εφαρμοστεί) είτε δεν επιθυμεί να λάβει, διότι δεν ενδιαφέρεται να κατασκευάσει τα αντίστοιχα έργα, δηλαδή: το εργοστάσιο μεταλλουργίας καθαρού χρυσού αργύρου, το εργοστάσιο θειικού οξέος, το νέο εργοστάσιο εμπλουτισμού στο Μαντέμ Λάκκο, τον νέο λιμένα Στρατωνίου με τις συνοδές εγκαταστάσεις και τη στοά Μαντέμ Λάκκου - Ολυμπιάδας, μήκους 8,7 χιλιομέτρων.
«Αν η “Ελληνικός Χρυσός” είχε την πρόθεση να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, όλα τα ανωτέρω θα έπρεπε ήδη να κατασκευάζονται ή να έχουν ολοκληρωθεί. Αντιθέτως, ήδη έχει καταφέρει να διπλασιάσει τη διάρκεια της λειτουργίας του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας, συνεχίζει τη λειτουργία του εργοστασίου εμπλουτισμού του Στρατωνίου, αντίστοιχα αύξησε το ύψος παραγωγής των μεταλλείων κατά πολλές εκατοντάδες τόνους τον χρόνο, αύξησε τη διάρκεια επιφανειακής εξόρυξης στις Σκουριές από τα 7 στα 10 έτη κ.λπ...
»Κι όλα αυτά με πίστη σε ό,τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας της: δηλαδή, την εξαγωγή όλων των συμπυκνωμάτων, χωρίς κανένα απολύτως όφελος για το Δημόσιο. Εκτιμάμε ότι με την κυβέρνηση Μητσοτάκη η εταιρεία επιδιώκει να απαλλαγεί από όλα τα «βαρίδια», με μια νέα σύμβαση, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της, όπως πιστεύουμε ότι είναι το Νέο Επενδυτικό Σχέδιο, σε βάρος του ελληνικού δημοσίου συμφέροντος, της υγείας των κάτοικων και του περιβάλλοντος», υποστηρίζει ο βουλευτής.
«Η σωρεία παραβάσεων της εταιρείας και στους τρεις τομείς αυτούς, κατά τη λειτουργία της από το 2011 έως σήμερα, δείχνει το πώς θα κινηθεί και στο μέλλον. Αν όμως γίνει αυτό, το δημόσιο όφελος θα είναι μηδενικό ή μηδαμινό και δεν θα μιλάμε πλέον για “επένδυση”, αλλά για τριτοκοσμικού τύπου αρπαγή των ορυκτών πόρων της χώρας μας», καταλήγει ο Χρήστος Γιαννούλης.
Μεταλλεία
Από την πλευρά της, η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα, σε ό,τι αφορά τη Στρατονίκη, επισημαίνει ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος παρέδωσε μόλις σήμερα (χθες) στη Βουλή το υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΑΤΚΕ/104739/1967 έγγραφο του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος, Τμήμα Μεταλλείων (παρόλο που το είχε λάβει, όπως φαίνεται στο πρωτόκολλο του εγγράφου, από τις 13.11.2019), στο οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι για τις εκτεταμένες ρηγματώσεις που εμφανίζονται στη Στρατονίκη, σε σημεία «όπου οι εργασίες υπόγειας εκμετάλλευσης του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών έχουν επεκταθεί κάτω από τον οικισμό», «δεν μπορεί να αποκλειστεί και η τυχόν σωρευτική επίδραση των προκαλούμενων από τις ανατινάξεις δονήσεων και γενικότερα της μεταλλευτικής δραστηριότητας στα φαινόμενα που εκδηλώνονται στην περιοχή του οικισμού».
«Σε σχέση με το ανενεργό μεταλλείο ασπρολίθου στο Βάβδο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αφοπλιστική κυνικότητα, αποκαλύπτει, 4 μήνες μετά τη σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση, γιατί δεν προχωρά στην αποκατάστασή του, ενώ το Δημόσιο έχει παραλάβει τη σχετική έκταση ήδη από το 1998!
»Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην υπ’ αριθμ. 80551/1316 απάντησή του, «το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας θα στηρίξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία ανάδειξης και διαφύλαξης της βιομηχανικής κληρονομιάς του παλαιού μεταλλείου λευκολίθου και του εργοστασίου του Βάβδου, η οποία θα πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς να αποκλείεται η διερεύνηση της δυνατότητας για μελλοντική αξιοποίηση των υφιστάμενων αποθεμάτων ορυκτών πρώτων υλών του χώρου», λέει η κ. Μάλαμα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το «όνειρο» της κυβέρνησης για ολόκληρη τη βόρεια και βορειοανατολική Χαλκιδική δεν είναι άλλο από το να τη μετατρέψει σε ένα ατελείωτο και αβίωτο μεταλλείο.
Σιγή ιχθύος από την εταιρεία
Την ερώτηση των 40 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο επενδυτικό σχέδιο απηύθυνε η «Εφ.Συν.» στην «Ελληνικός Χρυσός», που, πάντως, όπως ανέφεραν αρμόδια στελέχη της, δεν θα ήθελε να δώσει εκτενή απάντηση σε αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή και εκκρεμούσης της διαδικασίας. Πρόσθεσε, όμως, ότι «το νέο επενδυτικό σχέδιο είναι βιώσιμο, επίκαιρο και επωφελές για όλα τα μέρη και έγινε με απώτερο σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και του Δήμου Αριστοτέλη».
 
Νίκος Φωτόπουλος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: