Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα νοσμεία της Πέλλας

Το εμβόλιο είναι πλέον στη «φαρέτρα» μας στη μάχη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αλλά απαιτείται επίσης προσοχή από όλους, ειδικά μέσα στις γιορτές, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος νέας έξαρσης της πανδημίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος σε υγειονομικούς, κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο Έδεσσας.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν όλοι - θα έχουν άλλωστε πρώτοι αυτή τη δυνατότητα σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό στο τέλος του μήνα - και να δώσουν το παράδειγμα, ώστε να πειστούν και όσοι προβληματίζονται, ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν και την υγεία τους και τη δημόσια υγεία.
«Ήρθα να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την προσπάθεια την οποία καταβάλετε, κάναμε κι εμείς ότι μπορούσαμε για να ενισχύσουμε το νοσοκομείο και φυσικά θα κάνουμε κι άλλα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε:
«Νομίζω, ότι αφήσαμε πίσω μας τα πιο δύσκολα του δεύτερου κύματος, αλλά τώρα είναι πάρα πολύ σημαντικό να προσέχουμε όλοι, ειδικά αυτές τις μέρες των γιορτών για να μην έχουμε νέα έξαρση. Και βέβαια έχουμε τώρα και στη φαρέτρα μας το εμβόλιο που θα αρχίσει να δίνεται στους υγειονομικούς από το τέλος του μήνα και θέλουμε όλες και όλοι να δώσετε το καλό παράδειγμα. Διότι εσείς είστε στην πρώτη γραμμή και έχετε ένα λόγο παραπάνω να εμβολιαστείτε με προθυμία, για να μπορείτε να πείσετε κι αυτούς οι οποίοι μπορεί να είναι ακόμη προβληματισμένοι, ή κάνουν δεύτερες σκέψεις, ότι πρέπει να το κάνουν για τη δική τους προστασία όλων των υπολοίπων».
Ο πρωθυπουργός είχε ένα σύντομο διάλογο στο προαύλιο του νοσοκομείου με υγειονομικούς που τον υποδέχθηκαν στην είσοδο. Μια υγειονομικός είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι και η ίδια και όλο το προσωπικό θα εμβολιαστούν και για να δώσουν το καλό παράδειγμα, αλλά και για να ανακτήσουν τους βαθμούς ελευθερίας, όπως ανέφερε, «τους όποιους απολάμβαναν όλοι οι πολίτες πριν τον κορονοϊό και οι οποίοι περιορίστηκαν λόγω πανδημίας» και κ. Μητσοτάκης σχολίασε:
«Να ξαναπάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Διότι, εάν δεν πετύχουμε, εάν δεν φτάσουμε σε σημείο εμβολιασμού σε ποσοστό άνω του 50%, πάντα θα ζούμε μέσα στον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας».
Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε μέσα στο νοσοκομείο με γιατρούς, εντατικολόγους και νοσηλευτές και ενημερώθηκε για την κατάσταση και έδωσε ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς όλους, ευχόμενος χρόνια πολλά και δίνοντας ευχές για τις γιορτές. «Το 2021 θα είναι πολύ καλύτερο από το 2020» είπε ο πρωθυπουργός. Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης αναχώρησε για το νοσοκομείο της Βέροιας.
Κυρ. Μητσοτάκης από Γιαννιτσά: Πρώτα από απ' όλα να εμβολιαστείτε εσείς και να περάσετε το μήνυμα
Το Νοσοκομείο Γιαννιτσών και το Κέντρο Υγείας (εμβολιαστικό κέντρο νομού Πέλλας) επισκέφθηκε, σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της σημερινής του επίσκεψης στη βόρεια Ελλάδα.
"Ήρθα να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πολύ μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλετε. Ξέρω ότι το νοσοκομείο έχει δοκιμαστεί πολύ. Αντέξαμε όμως και θα εξακολουθούμε ν' αντέχουμε. Θέλω να ξέρετε ότι έχετε την αμέριστη στήριξή μου σε όλο τον αγώνα τον οποίο δίνετε", είπε ο πρωθυπουργός, συνομιλώντας με τη διοίκηση και εργαζόμενους του νοσοκομείου, που τον υποδέχθηκαν, και αναφέρθηκε στη μεγάλη μάχη στο νομό για την αντιμετώπιση της πανδημίας. "Ξέρουμε ότι ειδικά η Πέλλα χτυπήθηκε πολύ από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Το νοσοκομείο έφτασε στα όριά του. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να υποστηρίξουμε -το ξέρετε καλά- και σε ανθρώπινο δυναμικό και θέλω να ευχαριστήσω και τους γιατρούς και τους εθελοντές, οι οποίοι προσφέρθηκαν να έρθουν να στηρίξουν το νοσοκομείο", τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα που δείχνουν μείωση των κρουσμάτων στη βόρεια Ελλάδα, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη να μην υπάρξει εφησυχασμός. "Τα κρούσματα σε όλη τη βόρεια Ελλάδα μειώνονται σταθερά αλλά βέβαια έχουμε τις μέρες των γιορτών μπροστά μας, οπότε πρέπει κι εσείς σε τοπικό επίπεδο να περάσετε το μήνυμα, αυτές τις μέρες (να περάσουμε) πολύ στενά, οικογενειακά για να μπει το ΄21 στην κυριολεξία με το δεξί και να μην ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με καταστάσεις που θα μας δοκιμάσουν και θα μας πιέσουν πάρα πολύ".
Ειδική μνεία έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο θέμα του εμβολιασμού και στη σημασία που έχει να εμβολιαστούν πρώτα απ' όλα οι υγειονομικοί, ειδικά αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ώστε να δώσουν το καλό παράδειγμα. "Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων στις 27, θα εμβολιαστώ κι εγώ από τους πρώτους και μετά θα έχουμε μια σταθερή ροή. Πρώτα απ' όλα να εμβολιαστείτε εσείς και πρώτα απ' όλα να περάσετε εσείς το μήνυμα, ότι οι υγειονομικοί, ειδικά της πρώτης γραμμής, έχουν μια ευθύνη απέναντι στον εαυτό τους και απέναντι σ' αυτούς που φροντίζουν, να είναι πρώτοι εκεί να δώσουν το καλό παράδειγμα και να εμβολιαστούν", ανέφερε χαρακτηριστικά.
"Δεν εκτιμώ -θέλω να το τονίσω γιατί ακούω διάφορα- ότι θα υπάρξει ουσιαστική αντίδραση στον εμβολιασμό. Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός για όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων, αλλά εσείς πρέπει να δώσετε πρώτες και πρώτοι το καλό παράδειγμα γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Δεν αμφιβάλλω γι αυτό. Οπότε και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ", τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε μέσω ασυρμάτου, από την είσοδο του νοσοκομείου, στους εργαζόμενους κάποιοι εκ των οποίων είχαν βγει στο μπαλκόνι, και στη συνέχεια -και πάλι μέσω ασυρμάτου- και με τους εργαζόμενους του ΤΕΠ COVID. "Βλέπω ότι η πίεση έχει αρχίσει και μειώνετι και πιστεύω ότι θα πάμε καλύτερα. Τα δύσκολα είναι πίσω μας, αρκεί να προσέχουμε", είπε ο κ. Μητσοτάκης, τους ευχαρίστησε για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν και τους ευχήθηκε καλές γιορτές.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός πήγε έξω από τη ΜΕΘ και μίλησε με γιατρούς και νοσηλευτές και συζήτησαν για τα προβλήματα και τις συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούν. Τους ευχαρίστησε, δε, για τη μεγάλη, όπως υπογράμμισε, στήριξή τους. "Είμαστε στρατιώτες για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μάχη κι εσείς ήσασταν δίπλα μας. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ", ανέφερε, από την πλευρά της, η διευθύνουσα του νοσοκομείου.
Ένα ημερολόγιο από το προσωπικό που φροντίζει ασθενείς COVID
Ο πρωθυπουργός έλαβε, επίσης, από τον διοικητή του νοσοκομείου, Ευάγγελο Λόγγο, ένα τετράδιο, όπου έγραφαν τις σκέψεις τους τα μέλη του προσωπικού COVID του νοσοκομείου, ένα είδος χειρόγραφου ημερολογίου, και ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να το μελετήσει για να δει την καθημερινότητα του αγώνα τους κατά της πανδημίας.
Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών έδειξαν στον πρωθυπουργό τη μαρμάρινη επιγραφή, η οποία αναφέρει ότι το νοσοκομείο θεμελιώθηκε επί Πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου στις 11.06.1989 και εγκαινιάστηκε στις 22.09.1993 επί Πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ανέφεραν μάλιστα ότι η τελευταία φορά που επισκέφθηκε το νοσοκομείο Πρωθυπουργός της χώρας ήταν πριν από 27 χρόνια, στα εγκαίνια, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η επιγραφή που μνημονεύει το ρόλο που έπαιξαν οι δύο Πρωθυπουργοί για την ανέγερση του Νοσοκομείου συμβολίζει τη συνέχεια του κράτους.
"Η διαδικασία του εμβολιασμού είναι η πιο σύνθετη άσκηση που έχει οργανώσει το ελληνικό κράτος"
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε και το Κέντρο Υγείας των Γιαννιτσών, όπου θα συστεγαστούν τρία από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα κατά του κορονοϊού. Κάθε ένα από τα τρία θα διαθέτει δύο αίθουσες εμβολιασμού και θα λειτουργεί με δύο βάρδιες.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε επίσης από τον Υποδιοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Κωνσταντίνο Χριστόγλου, στην αίθουσα όπου θα γίνεται η ανασύσταση των εμβολίων μετά την απόψυξή τους και σε δύο έτοιμες αίθουσες εμβολιασμού.
«Είναι η πιο σύνθεση άσκηση που έχει οργανώσει ποτέ το ελληνικό κράτος, η διαδικασία εμβολιασμού, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα πάει μία χαρά, με τη δική σας στήριξη», σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με επισκέπτριες υγείας που θα αναλάβουν τον εμβολιασμό των πολιτών.
Ενημερώθηκε, επίσης, για τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες που θα ακολουθούνται για τον ασφαλή εμβολιασμό των πολιτών, αλλά και για τις υποδομές που διαθέτει το κέντρο προκειμένου τα σκευάσματα να σε κατάλληλες συνθήκες.
 
Σ. Παπαδοπούλου
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: