Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Αδυναμία στους ελέγχους των τεστ Covid λόγω πλαφόν

Σε παύση διενέργειας ελέγχων για τον κορονοϊό προχωρούν ιδιωτικοί εργαστηριακοί γιατροί λόγω του πλαφόν που επέβαλε η κυβέρνηση χωρίς να λάβει υπόψη το κόστος εκτέλεσης. Κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ για την θεσμοθέτηση του πλαφόν σε δύο άξονες: Στη μη έγκαιρη ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας η οποία άφησε περιθώρια κερδοσκοπίας και στην προχειρότητα του μέτρου.
Αλαλούμ επικρατεί τις τελευταίες ώρες με τη διατίμηση στα διαγνωστικά τεστ που αφορούν τον SARS-CoV-2. Χθες, δημοσιοποιήθηκε το ΦΕΚ από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων που ορίζει ανώτατες τιμές χρέωσης 40 ευρώ για τα μοριακά τεστ και 10 ευρώ για τα rapid τεστ Covid.
Η προχειρότητα όμως που επέδειξε το «επιτελικό κράτος» της κυβέρνησης Μητσοτάκη προκάλεσε νέα προβλήματα. Όπως γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών» η απόφαση πετάει τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους εργαστηριακούς γιατρούς απ’ έξω καθώς δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν καθώς η πίτα μικραίνει και τη δουλειά καλούνται να αναλάβουν οι όμιλοι.
Για λύση που μετακυλίει το κόστος στους πολίτες και τους αυτοαπασχολούμενους εργαστηριακούς γιατρούς, αντί να το επωμίζεται η πολιτεία, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Συνεταιρισμός Εργαστηριακών Ιατρών MEDISYN σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΔΕΙΔΕΛ) που ανακοινώνει πως καθίσταται ανέφικτη η εκτέλεσή τους.
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
«Μετά από  8 μήνες κερδοσκοπίας και ανυπαρξίας ελέγχου στο ευαίσθητο πεδίο των διαγνωστικών τεστ που αφορούν την πανδημία, η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη  οικονομική  επιβάρυνση των πολιτών και την έντονη δυσαρέσκεια που προκαλεί.  Μέχρι χθες όμως μας έλεγε μονότονα το Υπουργείο Υγείας ότι όσα τεστ χρειάζονται γίνονται δωρεάν από τις δημόσιες δομές και τον ΕΟΔΥ. Προφανώς επειδή η πραγματικότητα δεν είναι αυτή και όλοι ξέρουν ότι  χιλιάδες πολίτες υποχρεώνονται καθημερινά να κάνουν μοριακό έλεγχό ή rapid test σε ιδιωτικά εργαστήρια πληρώνοντας ένα δυσβάστακτο κόστος από την τσέπη τους, αναγκάστηκε η κυβέρνηση να παρέμβει σε μια αγορά που συνειδητά την είχε αφήσει ανεξέλεγκτη και ασύδοτη», σχολιάζει αρχικά ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Ανδρέας Ξανθός.
Ο πρώην υπουργός δεν παραλείπει να τονίσει πως η διατίμηση των τεστ την οποία προβλέπει η τροπολογία του τπουργείου Ανάπτυξης «δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα» και σε πέντε σημεία προτείνει αυτό που «απαιτείται σε μια στιγμή δραματικής έξαρσης της πανδημίας»:
  1. Ανακοστολόγηση των τεστ από το ΚΕΣΥ  και αναπροσαρμογή των τιμών τους με βάση τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς
  2. Ηλεκτρονική συνταγογράφησή τους από τους γιατρούς με συγκεκριμένα κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια
  3. Αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ με μηδενική συμμετοχή του πολίτη
  4. Εξαίρεση της δαπάνης αυτής από τον κλειστό προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ και άρα από το μηχανισμό του clawback
  5. Υποχρεωτική δήλωση στον ΕΟΔΥ του συνόλου των διαγνωστικών τεστ (PCR ή  rapid) που διενεργούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια και φυσικά όλων  των θετικών δειγμάτων.
«Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η ευχερής και δωρεάν πρόσβαση σε τεστ όλων των ανθρώπων που έχουν ένδειξη και άρα η έγκαιρη διάγνωσή τους και η αποτελεσματική ιχνηλάτηση των επαφών τους», υπογραμμίζει και καταλήγει αναφέροντας: «Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι ο απλός έλεγχος των τιμών στα διαγνωστικά τεστ αλλά μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα εγγυηθεί την αξιοπιστία των εξετάσεων, την ισότιμη πρόσβαση με μηδενική επιβάρυνση  και την  προστασία της Δημόσιας Υγείας».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: