Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Η ανέμελη καραντίνα του Κυριάκου και της Μαρέβας

Είναι ωραίες οι βόλτες στην εξοχή τον καιρό του lockdown. Και τι κρίμα που η «μετακίνηση 6» για σωματική άσκηση δεν προβλέπει μεγάλη απόσταση από την κατοικία. Αλλά αυτοί οι περιορισμοί δεν ισχύουν για όλους.
Ο Κυριάκος και η Μαρέβα Μητσοτάκη είναι πιο ίσοι από εμάς. Και γι αυτό, ενώ κατοικούν στο κέντρο της Αθήνας, παίρνουν τον αέρα τους στην Πάρνηθα, όπως συνέβη την προηγούμενη Κυριακή.
Το απόλαυσαν πραγματικά. Οχι μόνο χάρηκαν mountain bike αλλά και την αναπάντεχη συνάντηση με μια παρέα πέντε ατόμων. Φωτογραφήθηκαν μαζί τους, δοκίμασαν το moto cross τους, γέλασαν - ούτε μάσκες ούτε αποστάσεις ούτε τίποτα από τους ενοχλητικούς καταναγκασμούς που έχουν κάνει τόσο δύσκολη την καθημερινότητά μας.
Με την πρώτη ευκαιρία θα το επαναλάβουν, αν κρίνουμε από όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας όταν ρωτήθηκε σχετικά. Δεν βρήκε τίποτα μεμπτό. Μόνο την ανθρώπινη πλευρά του πρωθυπουργού βλέπει, που ανταποκρίνεται θετικά σε όποιον/όποιους του ζητάει μια selfie.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε διαμηνύσει σε ανύποπτο χρόνο ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι φυσικό φαινόμενο. Με αυτή την έννοια δεν δείχνει ένα πρόσωπο που δεν το ξέραμε. Τα είχε πει.
Ενα θέμα είναι η παραβίαση των μέτρων. Οταν δημοσιοποιήθηκε φωτογραφία του Π. Πολάκη σε γεύμα με φίλους η κυβέρνηση δεν είδε καμία ανθρώπινη πλευρά. Είδε μόνο παραβατικότητα, ανευθυνότητα, πρόκληση.
Αλλο θέμα είναι η απουσία ενσυναίσθησης. Οχι μόνο επειδή όταν επικαλείσαι συνεχώς την «ατομική ευθύνη», ως τρόπο προστασίας της δημόσιας υγείας, είναι ακραία αλαζονικό να δείχνεις στην πράξη ότι η «ατομική ευθύνη» αφορά όποιον δεν μπορεί να την αποφύγει. Αλλά πιο πολύ γιατί, όταν τόσοι άνθρωποι υποφέρουν από τα δεινά της πανδημίας, είναι τρομακτικό η πολιτική ηγεσία να δείχνει τόσο απομακρυσμένη από τον πόνο και τον φόβο των ανθρώπων.
Και τελικά αυτό που μένει είναι η σοκαριστική ψυχική απόσταση του πρωθυπουργού από την πραγματικότητα. Με εκατοντάδες ασθενείς στη ΜΕΘ να δίνουν μάχη για τη ζωή τους, με δεκάδες νεκρούς κάθε μέρα, με τόση αγωνία για το κοντινό μέλλον, ο πρωθυπουργός έχει τον ψυχικό χώρο να ψάξει το αγαπημένο τσουρέκι της συζύγου του στην Θεσσαλονίκη και να την πάει βόλτα στο βουνό, σαν να μην υπάρχει παντού γύρω αρρώστια και θάνατος.
Η καραντίνα δεν είναι το ίδιο επαχθής για όλους. Οσοι είναι υπεράνω του νόμου βρίσκουν διεξόδους και ανακουφίζονται - πόσο μάλλον αν έχουν και οικονομική άνεση. Τυχερό το πρωθυπουργικό ζεύγος. Τα συνδυάζει όλα: Ασυλία, ευμάρεια, υγεία, καλή διάθεση, ανεμελιά. Με όποια σειρά και αν τα αραδιάσει κανείς, περιγράφει μια συνταγή ευτυχίας που αναδεικνύεται με πιο εντυπωσιακό τρόπο όσο μεγαλώνει η δυστυχία των «κάτω».
 
Πηγή: tvxs.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: