Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

«Οχι» από Οξφόρδη στην Κεραμέως

Το Σωματείο Εργαζομένων του φημισμένου βρετανικού πανεπιστημίου τάσσεται στο πλευρό των Ελλήνων συναδέλφων του και των φοιτητών, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην ίδρυση αστυνομικού σώματος στα ΑΕΙ.
Kατά της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ελληνικά ΑΕΙ τάσσεται το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Oxford UCU) που, χθες, προχώρησε σε ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζομένους των ελληνικών Πανεπιστημίων, φοιτητές κ.ά. που αντιτίθενται στην ίδρυση ενός τέτοιου σώματος.
Πρόκειται για μια ανακοίνωση που έρχεται από το εξωτερικό να χαλάσει τη μυθολογία που αναπτύσσεται από στελέχη της κυβερνώσας παράταξης γύρω από τη φύλαξη όλων των φημισμένων διεθνώς Πανεπιστημίων από αστυνομικά σώματα.
Η Οξφόρδη μπήκε στην ελληνική ατζέντα μετά την παρέμβαση του Αντώνη Τζανακόπουλου, αναπληρωτή καθηγητή Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και αδερφού του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου. «Εδώ βλέπετε την αστυνομία του Πανεπιστημίου να περιπολεί στην Οξφόρδη. Α, δεν τη βλέπετε; Δεν υπάρχει, γι’ αυτό», είχε σχολιάσει στο twitter, στις 15 Ιανουαρίου, δεχόμενος τα πυρά της Ν.Δ. και των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ.
Η συζήτηση στράφηκε γύρω από το εάν έχει τελικά αστυνομικό σώμα φύλαξης το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο, με το σωματείο της Οξφόρδης να επισημαίνει ότι δεν έχει πανεπιστημιακή αστυνομία και ότι τη φύλαξη των χώρων αναλαμβάνουν υπάλληλοι του Πανεπιστημίου.
Έκφραση αλληλεγγύης
Σύμφωνα ακόμη με το Oxford UCU, η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ιδρύσει ειδικό αστυνομικό σώμα στα Πανεπιστήμια, χωρίς εκτεταμένη διαβούλευση και χωρίς να έχει ερευνήσει πλήρως εναλλακτικές λύσεις, είναι ανησυχητική.
Τέλος, εκφράζει την αλληλεγγύη του στους συναδέλφους/ισσες που υπηρετούν στα ελληνικά Πανεπιστήμια, στους φοιτητές/τριες, γονείς και πολίτες που αντιτίθενται στην ίδρυση ειδικής πανεπιστημιακής αστυνομίας, μια κίνηση που δεν φαίνεται ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα, όπως είναι η χρόνια υποχρηματοδότηση (συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων για φύλαξη) και οι περικοπές προσωπικού.
Σημειωτέον ότι η ένωση πανεπιστημίων και κολεγίων (UCU) αντιπροσωπεύει περισσότερους από 130.000 ακαδημαϊκούς, λέκτορες, ερευνητές, διοικητικούς, βιβλιοθηκονόμους κ.ά. στα Πανεπιστήμια και στους λοιπούς εκπαιδευτικούς θεσμούς του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Μετάφραση
Η UCU της Οξφόρδης ενέκρινε πρόταση σε γενική συνέλευση σχετικά με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει ειδική αστυνομική πανεπιστημιακή δύναμη για τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Η UCU της Οξφόρδης σημειώνει ότι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν διαθέτει αστυνομική δύναμη πανεπιστημίου και ότι η ασφάλεια στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου παρέχεται από το προσωπικό του Πανεπιστημίου.
Η Oxford UCU πιστεύει ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ειδικής αστυνομικής δύναμης πανεπιστημίου, για τα ελληνικά πανεπιστήμια, φαινομενικά χωρίς ευρεία διαβούλευση ή επαρκώς μελετώντας εναλλακτικές λύσεις, είναι ανησυχητική και δεν συνάδει με τις βέλτιστες πρακτικές.
Το Oxford UCU σημειώνει την αλληλεγγύη του στους Έλληνες συναδέλφους, φοιτητές, γονείς και πολίτες που αντιτίθενται στη δημιουργία μιας τέτοιας ειδικής αστυνομικής πανεπιστημιακής δύναμης, η οποία είναι απίθανο να ανταποκριθεί στα πιο συναφή προβλήματα των ελληνικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως χρόνια υποχρηματοδότηση (συμπεριλαμβανομένης της παροχής ασφάλειας) και περικοπές προσωπικού.
Η Oxford UCU αποφασίζει να δημοσιεύσει και να δημοσιοποιήσει αυτήν τη δήλωση, μεταξύ άλλων μέσω σχετικών μέσων ενημέρωσης, χρησιμοποιώντας τους πόρους του Branch.
 
Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: