Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Από την ευφορία στο ευρωφιάσκο

Θεωρητικά η Ευρώπη, μολονότι έχει πληγεί βαρύτατα από την πανδημία, είχε τις προϋποθέσεις να διαχειριστεί πολύ καλύτερα την υγειονομική θωράκιση του πληθυσμού της και την αναχαίτιση του Covid-19 με ένα καλά οργανωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού.
Παρά τις μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στις 27 χώρες, η Ε.Ε είναι πολύ πλουσιότερη από άλλες περιοχές, τη χωρίζει χάος από τις φτωχές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, έχει πολύ καλύτερα δημόσια συστήματα υγείας ακόμη και από την υπερδύναμη του πλανήτη.
Οταν, λοιπόν, την περασμένη άνοιξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε να δρα συντονισμένα, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για να στηρίξει και να επιταχύνει τις έρευνες για την παραγωγή εμβολίων με χρήματα και με διευκολύνσεις, η δράση της θεωρήθηκε παγκόσμιο παράδειγμα αλληλεγγύης και διεθνούς συνεργασίας ενάντια σε αυτό που ονομάστηκε εμβολιαστικός εθνικισμός.
Εδώ και εβδομάδες εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια των Ευρωπαίων η τρομακτική διάψευση αυτής της πλαστής ευφορίας με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην οικονομία και τις αντοχές των κοινωνιών που υποχρεώνονται να «ανοιγοκλείνουν» σαν ακορντεόν.
Η Ε.Ε. βρίσκεται στο έλεος των πολυεθνικών του φαρμάκου. Αυτών που ανέπτυξαν τα εμβόλια με κρατικό και ευρωπαϊκό χρήμα, ύψους τουλάχιστον 2,7 δισ. ευρώ, αλλά και με μια ιδιότυπη «επίταξη» των δημοσίων πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων τους σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όπου αναπτύχθηκαν τα περισσότερα εμβόλια.
Αυτό που υποτίθεται ότι πρόσφεραν οι γενναιόδωρα ευεργετημένες αμερικανικές και ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες ήταν η ικανότητα να παραγάγουν και να διαθέσουν σε ποσότητες δισεκατομμυρίων τις δόσεις των εμβολίων. Γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τούς παρείχε τις «ρήτρες εμπιστευτικότητας» που απαίτησαν.
Αυτή η εμβολιαστική μυστική διπλωματία γυρίζει μπούμερανγκ. Αποδεικνύεται ότι η Ε.Ε. έκανε και καθυστερημένες και κακές και αφελείς συμφωνίες με τις φαρμακοβιομηχανίες. Και σήμερα βρίσκονται στην ομηρία τους όχι η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, αλλά 500 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες που περιμένουν στην ουρά των υπό κατάρρευση εμβολιαστικών προγραμμάτων.
Ελπίζει κάποιος ότι, έστω και την τελευταία στιγμή, η πολιτική και τεχνοκρατική ηγεσία της Ε.Ε θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και ότι αν χρειαστεί θα υλοποιήσει τις υπόρρητες απειλές ότι θα πάρει τον έλεγχο της παραγωγής εμβολίων. Η δημόσια υγεία δεν προστατεύεται με επικοινωνιακά σόου και ρητορικούς λεονταρισμούς.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: