Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Κορονοϊός: Φάρμακο υπάρχει! Παιχνίδι δισεκατομμυρίων με τα εμβόλια

Ένα παιχνίδι τεράστιων συμφερόντων με συνολική πίτα δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ παίζεται γύρω από την αντιμετώπιση της πανδημίας κορονοϊού, με πολυεθνικές φαρμακευτικές να μάχονται για μεγαλύτερα μερίδια, αφήνοντας εκτεθειμένες την ΕΕ και πολλές κυβερνήσεις, που έσπευσαν να τις χρηματοδοτήσουν για την ανάπτυξη εμβολίων, προκαταβάλλοντας μάλιστα  αρκετά δισ. για να προαγοράσουν τα σκευάσματα τους.
Το περίεργο είναι ότι ενώ η πανδημία δεν φαίνεται να κοπάζει και αποτελεί πλέον νούμερο ένα απειλή για την ανθρωπότητα, οι κυβερνήσεις - ίσως και πολλοί διεθνείς οργανισμοί - δίνουν έμφαση στους προληπτικούς εμβολιασμούς και όχι στην θεραπεία της νόσου.
Το φάρμακο υπάρχει και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό, πρόκειται για τα μονοκλωνικά αντισώματα - το κοκτέιλ φαρμάκων που θεράπευσε μέσα σε λίγες ημέρες τον πρώην πρόεδρο της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ. Ομως:
  • αφ' ενός κοστίζει πολύ ακριβά
  • αφ' ετέρου όλες οι χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής έχουν υπογράψει συμβόλαια με πολυεθνικές - και έχουν προπληρώσει - για να αγοράσουν τα εμβόλια τους. 
Πρώτα θα "ξεστοκάρουν";
Ισως αυτοί είναι οι δύο λόγοι για τους οποίους επιμένουν στα εμβόλια. Πιθανότατα, όταν προχωρήσουν τα προγράμματα μαζικών εμβολιασμών και "ξεστοκάρουν" τις παραγγελίες, να αναζητηθεί λύση στο φάρμακο. Το οποίο είναι ακριβό-πανάκριβο, αλλά χορηγείται μόνο σε νοσούντες από Covid - θα χρειασθούν λοιπόν ελάχιστες δόσεις σε σχέση με τα εμβόλια.
Θα μπορούσε πάντως να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με τους εμβολιασμούς, για τη θεραπεία νοσούντων.
Αυτό το κοκτέιλ φαρμάκων επιχειρεί να φέρει στην Ελλάδα το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη.
«Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι το φάρμακο μειώνει το ιικό φορτίο. Αυτό είναι σημαντικό θα μειώνει τις νοσηλείες ασθενών στις ΜΕΘ. Άρα είναι μια ελπιδοφόρα θεραπεία» δήλωσε ο Βασίλειος Κώτσης, καθηγητής του ΑΠΘ και διευθυντής της Γ’ Παθολογικής του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».
Το νοσοκομείο ξεκίνησε εδώ και 15 μέρες τις διαδικασίες για να φέρει το φάρμακο στην Ελλάδα.  Υπάρχει όπως δυσκολία επειδή η αμερικανική εταιρία Regeneron που το παρασκευάζει, δεν συνεργάζεται με κάποα ευρωπαϊκή εταιρία φαρμάκων.
Το συγκεκριμένο φάρμακο πρέπει να περάσει από τον ΕΟΦ και μετά να τιμολογηθεί. Στην Αμερική κοστίζει 1.000 δολάρια η δόση ανά ασθενή, ποσό που εξοικονομείται από τη μείωση των νοσηλειών στις ΜΕΘ.
Τα έξοδα για την έγκριση και την εισαγωγή της πρώτης παρτίδας μονοκλωνικών αντισωμάτων στην Ελλάδα ανέλαβε το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Αν όλα πάνε καλά το φάρμακο θα έρθει στην Ελλάδα σε λίγες εβδομάδες. 
Αποτελεσματικό 100%
Το κοκτέιλ φάρμακων κατά του κορονοϊού δοκιμάζεται στο βρετανικό σύστημα Υγείας, στο NHS και αποδεικνύεται ότι είναι 100% αποτελεσματικό στην προστασία έναντι συμπτωματικών περιπτώσεων του ιού, αναφέρει η εφημερίδα Daily Mail.
Το κοκτέιλ δύο αντισωμάτων REGEN-COV προκάλεσε μείωση κατά 100% στις συμπτωματικές λοιμώξεις σε «τουλάχιστον 2.000» ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 174 νοσοκομεία. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός φαρμάκων που αποτέλεσε μέρος της θεραπείας για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω της μάχης του κορονοϊού πέρυσι, μείωσε επίσης τα συνολικά ποσοστά μόλυνσης – συμπεριλαμβανομένων των ασυμπτωματικών – κατά περίπου 50%.
 
Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: