Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση για την ΑΜΚ της Πειραιώς

Στη Βουλή, και ειδικότερα στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, μεταφέρθηκε σήμερα η αντιπαράθεση για την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.
Τα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε με έντονο τρόπο τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, καλώντας το Υπουργείο Οικονομικών να αναθεωρήσει τον σχεδιασμό του προκειμένου να διαφυλαχτεί το δημόσιο συμφέρον.
Ειδικότερα, η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου –κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τις εξελίξεις και τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, με ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε.– επισήμανε τον κίνδυνο να υπάρξουν, για δεύτερη φορά, τεράστιες ζημιές από τη σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς. Όπως ανέφερε, «το δημόσιο υπέστη ήδη τεράστια ζημιά με τη μη πληρωμή του τοκομερίδιου. Θα υποστεί και δεύτερη με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου».
Αναρωτήθηκε «ποια είναι τελικά η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος από την κυβέρνηση και από το ΤΧΣ, στην υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς» και ζήτησε να πληροφορηθεί με ποιον τρόπο έχουν ενεργήσει μέχρι στιγμής ή πρόκειται να ενεργήσουν στο μέλλον, για να προστατέψουν το δημόσιο συμφέρον. Η κ. Αχτζιόγλου καταλόγισε, στην κυβέρνηση και στο ΤΧΣ, ευθύνες τόσο για την απόφαση μη αποπληρωμής του τοκομεριδίου από την Τράπεζα αλλά και για τον σχεδιασμό της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Επίσης αναρωτήθηκε γιατί η Τράπεζα άλλαξε θέση και πρόβαλε τη σύσταση της ΕΚΤ για μη πληρωμή μερισμάτων. Μάλιστα, η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως η κυβέρνηση προσπάθησε να παρουσιάσει αυτή τη σύσταση της ΕΚΤ ως υποχρεωτική, ενώ αυτή δίνει κατευθύνσεις χωρίς να είναι δεσμευτική. Επίσης καταλόγισε ευθύνες και στο ΤΧΣ ότι «αποδέχθηκε αυτή τη στάση κάτι που ζημιώνει το Δημόσιο» λέγοντας ότι «το Δημόσιο υπέστη μία τεράστια ζημιά που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ».
Σε ό,τι αφορά την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «οι όροι που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι εξαιρετικά προβληματικοί για το τι θα συμβεί με την περιουσία του Δημοσίου. Καταργείται πράγματι το δικαίωμα προτίμησης για το Δημόσιο και τους υφιστάμενους μετόχους» και εκτίμησε πως αυτός ο σχεδιασμός θα οδηγήσει σε μία απίσχναση της τάξης του 95% για τους υφιστάμενους μετόχους, δηλαδή μία απόλυτη ζημία και καταστροφή για το Δημόσιο». Από τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί, ανέφερε η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει τους νέους ιδιώτες επενδυτές μετόχους, που θα συμμετάσχουν, μέσα σε μία νύχτα να τετραπλασιάσουν τα κέρδη τους. Τέλος, υποστήριξε ότι ΤΧΣ και κυβέρνηση έχουν δώσει «λευκή επιταγή».
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος απαντώντας στον υπουργό Οικονομικών, δήλωσε πως «ο κ. Σταϊκούρας μας συνηθίζει σε ομιλίες που είναι πάντα οι ίδιες. Χωρίς καμία αντίληψη ότι έχει χρέος να εμπλακεί με επιχειρήματα των άλλων». Ο π. Υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέση για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος αλλά και για την Τράπεζα Πειραιώς, λέγοντας ότι κατανοεί γιατί πρέπει να γίνει ανακεφαλαιοποίηση. «Αν και η ΝΔ δεν μας εξήγησε γιατί τώρα χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση για τα κόκκινα δάνεια, αλλά οι προηγούμενες ανακεφελαιοποίησεις που έγιναν για τα κόκκινα δάνεια ήταν περιττές», προσέθεσε.
Σημείωσε όμως ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι στον αντίποδα της στρατηγικής της κυβέρνησης που από ότι φαίνεται είναι να πέσει η συμμετοχή του δημοσίου και κάτω του 34%. Και τόνισε την ιδεολογική διαφορά που υπάρχει: «Γιατί ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν ήταν σωστή η εμπειρία των δημοσίων τραπεζών. Λες και η κρίση του 2009 έγινε επειδή οι τράπεζες ήταν δημόσιες. Εμείς αντίθετα πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας ισχυρός δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα» θέτοντας παράλληλα το ζήτημα της πιο πλουραλιστικής σύνθεσης των ΔΣ των τραπεζών. Για να προσθέσει ότι ανεξαρτήτως ιδεολογικών καταβολών, σε καθαρά οικονομικούς όρους αν αναμένεται να ανακάμψει η μετοχή της Πειραιώς θα πρέπει να συμμετέχει ο ελληνικός λαός σε αυτά τα οφέλη.
Κλείνοντας τόνισε ότι αντί να συζητάμε για το μέλλον των τραπεζών η ΝΔ μπαίνει σε μικροπολιτικές συζητήσεις και ειρωνείες λέγοντας ότι για όλα τα δεινά ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, «ενώ η ΝΔ που χρεοκόπησε τη χώρα και εφάρμοσε το PSI είχε κατά νου πάντα το δημόσιο συμφέρον». Προσέθεσε ότι και στην περίπτωση των μικρομετόχων, οι πρώτες ενδείξεις ήταν ότι δεν ενδιαφερόταν η κυβέρνηση για τη διαφύλαξη των συμφερόντων τους αν και βέβαια φαίνεται να αναθεωρεί αυτές τις αρχικές της αποφάσεις. Τέλος ο Ε. Τσακαλώτος ρώτησε την κυβέρνηση σε τι πράξεις θα προβεί για να συμμετέχουν ή όχι επενδυτές που θα έχουν πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική από τα hedge funds στην ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας.
Παράλληλα, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, υπεύθυνος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα και βουλευτής Επικρατείας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, δήλωσε πως «το ΤΧΣ ορίζει ως στόχο και προορισμό του να υπερασπίζει το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Θα ήθελα να απαντηθεί και από την κυβέρνηση και από το ΤΧΣ με ποιους τρόπους προτίθεστε να υπερασπίσετε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα τώρα με τους όρους που προτείνει η Τράπεζα Πειραιώς, αν τους αποδεχτεί το ΤΧΣ».
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας για την επικείμενη ανακεφαλοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, ανέφερε ότι αυτό που σχεδιάζεται είναι «η προνομιακή κατανομή νέων μετοχών για τους υφιστάμενους μετόχους, με προτιμησιακή διαχείριση». Υποστήριξε ότι η Τράπεζα Πειραιώς «επιδιώκει την ταχεία αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στον ισολογισμό της και τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό της και πρόσθεσε πως «είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς κεφαλαιακή ενίσχυση, είτε η τράπεζα δεν θα μπορούσε να εξυγιάνει τον ισολογισμό της, είτε θα έριχνε τους δείκτες φερεγγυότητας κάτω των ελαχίστων εποπτικών ορίων, με ότι αυτό συνεπάγεται».
Ισχυρίστηκε επίσης πως δεν υπάρχει άλλη «εναλλακτική της κεφαλαιακής ενίσχυσης» καθώς «η μη εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας θα παγίδευε το πιστωτικό ίδρυμα σε αδυναμία μεγέθυνσης του ισολογισμού της και παραγωγής οργανικών κερδών, εν μέσω ολοένα αυξανόμενων εποπτικών απαιτήσεων και δυσχερούς πρόσβασης στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου» και θα οδηγούσε σε εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης.
Ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στο ρόλο που θα έχει το ΤΧΣ ως μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς, είπε πως «δεσμεύεται να ενεργεί με γνώμονα την εξυπηρέτηση του σκοπού του, ο οποίος δεν είναι άλλος από την συνεισφορά στη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, χάριν δημοσίου συμφέροντος». Το Ταμείο, είπε, δεν ανήκει στον δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, διαθέτει οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, και λειτουργεί αμιγώς κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Αυτός ο αμιγώς ιδιωτικός χαρακτήρας του Ταμείου δεν αναιρείται ούτε από την κάλυψη του συνόλου του κεφαλαίου του από το Ελληνικό Δημόσιο, ούτε από την έκδοση των προβλεπομένων αποφάσεων του υπουργού Οικονομικών» και πρόσθεσε πως το ΤΧΣ «έχει ήδη εκφράσει, με την από 23 Νοεμβρίου 2020, ανακοίνωσή του, την ετοιμότητά του να στηρίξει την Τράπεζα Πειραιώς στην προσπάθειά της για την ενίσχυση του ισολογισμού της, τη σημαντική απομείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, την αποτελεσματική ενίσχυση των λειτουργιών της, καθώς και τη θεμελίωση μιας βιώσιμης και επαναλαμβανόμενης οργανικής κερδοφορίας».
Σημαντικό για τις τράπεζες αλλά και για την ευρύτερη οικονομία είναι να υπάρξουν επιτυχείς ανακεφαλαιοποιήσεις του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, ανέφερε από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Υποστήριξε πως «οι ελληνικές τράπεζες έχουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να επαναοριοθετήσουν τη στρατηγική τους και να αναδιαρθρώσουν τη δομή τους ώστε να συμβάλουν στην αναδιάταξη της ελληνικής οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τις προοπτικές που διανοίγονται με την ψηφιακή τεχνολογία και τη σημαντική ροή κεφαλαίων που αναμένεται από το Ευρωπαϊκό Μέσο Ανάπτυξης (NGEU)».
Σχετικά με την Τράπεζα Πειραιώς, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως «η τράπεζα έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεση της να ολοκλήρωση την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εντός του τρέχοντος τριμήνου. Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας (Νοέμβριος 2020) να ασκήσει τη διακριτική του ευχέρεια και να ακυρώσει την πληρωμή του τοκομεριδίου του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (CoCo), ουσιαστικά μετατρέποντας το σύνολο των ομολογιών ονομαστικής αξίας 2,040 εκατ. ευρώ σε κοινές μετοχές και αυξάνοντας το ποσοστό του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς σε 61% από 26%. Οι εποπτικές αρχές έχουν συναινέσει απολύτως στην απόφαση αυτή».
Σημείωσε πως αυτή «η εξέλιξη κρίνεται ως ιδιαιτέρως θετική από εποπτική σκοπιά, επειδή ενισχύει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας κατά 0,4 εκατοστιαίες μονάδες ετησίως (λόγω της μη καταβολής τοκομεριδίου) και αποκαθιστά τις συνθήκες πρόσβασης της τράπεζας στις αγορές κεφαλαίου. Εξίσου ιδιαιτέρως θετική εκτιμάται ότι είναι και η απόφαση περιορισμού του ποσοστού του ΤΧΣ σε μειοψηφικό ποσοστό (non-blocking minority) καθώς μόνο με αυτή τη συνθήκη εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί η στήριξη της τράπεζας με ιδιωτικά κεφάλαια σε διατηρήσιμη βάση».
Ισχυρίστηκε επίσης πως «η ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί ουσιαστικά την αφετηρία μιας διαδικασίας αποκατάστασης ορισμένων αδυναμιών στα μεγέθη του ιδρύματος [..] Στο πλαίσιο αυτό η αύξηση κεφαλαίου που προγραμματίζει η Τράπεζα Πειραιώς είναι αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: