Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Πριμ σε ιδιώτες ψίχουλα στα ΑΕΙ

Εργα και δράσεις, με προϋπολογισμό εκατοντάδες εκατ. ευρώ δίνονται είτε εν συνόλω είτε κατά το μεγαλύτερο μέρος σε επιχειρήσεις, ιδιώτες ή, στην καλύτερη περίπτωση, σε επιστήμονες της αλλοδαπής, προκειμένου να ενισχυθούν η «αριστεία», η «έρευνα», η «καινοτομία» των ελληνικών Πανεπιστημίων, και όχι απευθείας στα Ιδρύματα.
Τα ψιχία που θα δοθούν στα ΑΕΙ από τα 604 εκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης παρουσίασε η υπουργός Παιδείας στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, αποκαλύπτοντας μια αδιανόητη υπονόμευση των Πανεπιστημίων προς όφελος των ιδιωτών.
Εργα και δράσεις με προϋπολογισμό εκατοντάδες εκατ. ευρώ δίνονται είτε εν συνόλω είτε κατά το μεγαλύτερο μέρος σε επιχειρήσεις, ιδιώτες (ή, στην καλύτερη περίπτωση, σε επιστήμονες της αλλοδαπής), προκειμένου να ενισχυθούν η «αριστεία», η «έρευνα», η «καινοτομία» των ελληνικών Πανεπιστημίων. Την ίδια στιγμή, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κατέθεσε έναν «Στρατηγικό σχεδιασμό του νέου Πανεπιστημίου».
Μια σοβαρή μελέτη με προτάσεις για ένα «ολοκληρωμένο (Integrated), βιώσιμο, διεπιστημονικό» Πανεπιστήμιο, με σχέδιο χρηματοδότησης και τολμηρές λύσεις εκπαιδευτικής πολιτικής.
Εχει χαρακτηριστικά πολιτικής παρέμβασης και τόλμης που θα περίμενε κανείς από μια κυβέρνηση, από την αξιωματική αντιπολίτευση ή από την ίδια τη Σύνοδο.
Για την κυβέρνηση ο εκσυγχρονισμός και η αριστεία των ελληνικών Πανεπιστημίων περνάει μέσα από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες πρέπει να δοθούν κίνητρα χρηματοδότησης. Είναι η άποψή της και είναι γνωστή.
Είναι, όμως, εξωφρενικό η συνταγή που προτείνει για την ανάκαμψη των χρονίως υποχρηματοδοτούμενων ΑΕΙ να σκοπεύει ουσιαστικά στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω των ΑΕΙ ή, για την ακρίβεια, μέσω του μεριδίου τους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Δεν μπορεί ο απαραίτητος όρος χρηματοδότησης των ΑΕΙ να είναι η επιχειρηματική συνεργασία τους με ιδιώτες και δεν μπορεί, ακόμη κι όταν γίνεται έτσι, το συντριπτικό κομμάτι να πηγαίνει στην ιδιωτική συμμετοχή. Δεν μπορεί να μην ορίζονται ρητά οι ποσοστώσεις στις επιχειρηματικές συνεργασίες και -εννοείται- υπέρ των Πανεπιστημίων.
Δεν μπορεί από τα 604 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης να δίνονται μόλις 166,1 εκατ. μοιρασμένα στα 24 Ιδρύματα για «ερευνητικές/εργαστηριακές υποδομές», δηλαδή 6,9 εκατ. στο καθένα ώστε να εκσυγχρονισθούν, να αριστεύσουν και να αντεπεξέλθουν στη συνεργασία με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Για γέλια και για κλάματα. Οπως και τα 12,1 εκατ. μοιρασμένα κι αυτά στα 24, που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Από 500.000 στο καθένα, δηλαδή.
Το χειρότερο; Η παχιά αγελάδα θα αφεθεί ελεύθερη να ταΐζει και κατά βούληση. Απλώς δείχνοντας «Εμπιστοσύνη στ’ αστέρια μας»; Ναι, είναι ο τίτλος του Υποέργου 4, προϋπολογισμού 101 εκατ. ευρώ, που αφορά δράσεις στήριξης «μεμονωμένων ερευνητών»/«ομάδων».
Χωρίς πρόθεση καχυποψίας, μεταφέρουμε αυτό που μπόρεσε να ψελλίσει η Σύνοδος αργότερα στο ανακοινωθέν της: «Η Σύνοδος θεωρεί αναγκαία και αιτήθηκε από το ΥΠΑΙΘ τη θεσμική εκπροσώπηση και συμμετοχή των ΑΕΙ στη διαδικασία εξειδίκευσης των επιμέρους δράσεων των χρηματοδοτήσεων».
Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε η υπουργός Παιδείας στη Σύνοδο των Πρυτάνεων την περασμένη Παρασκευή, προβλέπονται για την ανώτατη εκπαίδευση οι εξής λαμπρές ημέρες:
● Υπό τον εντυπωσιακό τίτλο «Στρατηγική Αριστείας, Καινοτομίας και Εκσυγχρονισμού των Πανεπιστημίων» παρουσιάζονται τα προγραμματιζόμενα έργα και δράσεις.
Σημειωτέον, όπως το ίδιο το υπουργείο επισημαίνει, όλα αυτά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος (52%) του συνόλου των Εργων του ΥΠΑΙΘ στο Ταμείο. Προσφέρει χρυσές ευκαιρίες, δηλαδή.
● Το Υποέργο 1, αμέσως – αμέσως, από το σύνολο των 604 εκατ. ευρώ παίρνει τα 228,7 εκατ. Και τι αφορά; Α) Cluster Ερευνητικής Αριστείας (γενικώς και αορίστως) και β) Επισκέπτες καθηγητές/ερευνητές. Οπως διευκρινίζεται, το έργο χρηματοδοτείται ως εξής: 160,4 εκατ. + 68,3 εκατ. συμμετοχή ιδιωτικών επιχειρήσεων).
Δηλαδή, 160,4 εκατ. στις επιχειρηματικές συνεργασίες και στους επισκέπτες και 68,3 εκατ. καθαρά στις επιχειρήσεις. Σαν να λέμε όλα στις επιχειρήσεις; Τι θα πάρουν τα ΑΕΙ ακριβώς;
Με τι όρους θα συμμετέχουν στα clusters; Σίγουρα θα δώσουν γνώση, εγκαταστάσεις, υποδομές. Τι θα πάρουν; Και ποια από τα 24 ΑΕΙ θα είναι τα τυχερά; Ολα; Τι θα πάρουν από τα 160,4 μείον ό,τι δοθεί στους επισκέπτες;
● Το Υποέργο 2 αφορά τα «Πανεπιστήμια Αριστείας: ερευνητικές/εργαστηριακές υποδομές». Θα λάβουν συνολικά 166,1 εκατ. Ητοι, 6,9 εκατ. το καθένα.
● Το Υποέργο 3 είναι η επινόηση και χρηματοδότηση των «Βιομηχανικών Διδακτορικών». Δίνονται 36,5 εκατ. ευρώ. Εξ ορισμού είναι προς όφελος των επιχειρήσεων όμως το υπουργείο επιμένει ότι τα 36,5 εκατ. χωρίζονται σε 21,6 (γενικώς) και 14,9 εκατ. για τη συμμετοχή ιδιωτικών επιχειρήσεων.
● Υποέργο 4: Στήριξη της έρευνας μεμονωμένων ερευνητών και συνεργατικής έρευνας/ερευνητών ομάδων. Για διαφάνεια αργότερα. Προς το παρόν, η ανακοίνωση των 101 εκατ. ευρώ.
● Υποέργο 5: Το κερασάκι στην τούρτα. 13,6 εκατ. ευρώ για τις διαδικασίας χορήγησης του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας.
Τελευταίο αλλά όχι και καλύτερο, ο «ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης» Το θαύμα θα συντελεστεί με 12,1 εκατ. ευρώ στα 24 ΑΕΙ, δηλαδή, με 500.000 στο καθένα από αυτά.
Η αντιπρόταση
Την ίδια στιγμή, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τολμά και κάνει αντιπρόταση. Για ένα «Ολοκληρωμένο, Βιώσιμο, Διεπιστημονικό» Πανεπιστήμιο, προτείνοντας «Ανάπτυξη υποδομών» και «Νέο Προσωπικό» από συγκεκριμένους πόρους (ΠΔΕ, ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Εθνικοί-Ευρωπαϊκοί Πόροι, αντιστοίχως) αλλά και νέους θεσμούς για την υπεράσπιση του δημοσίου Πανεπιστημίου και την κατοχύρωση του δικαιώματος πρόσβασης σ’ αυτό.
Στο σημαντικό αυτό σχέδιο προτείνονται ακόμα:
Η αναστολή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, 5ετές πιλοτικό πρόγραμμα ελεύθερης εισαγωγής από το Λύκειο, πολλές πρωτοβουλίες διατμηματικού και διεπιστημονικού χαρακτήρα μεταξύ των ΑΕΙ (από διασύνδεση των μεταπτυχιακών έως Erasmus εσωτερικού). Ακόμα, μεταφορά της έρευνας στο ΥΠΑΙΘ, Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας κ.ά.
Στη Σύνοδο αποφασίστηκε η «Διά ζώσης επαναλειτουργία των ΑΕΙ», κυρίως για εργαστηριακά μαθήματα και πρακτικές ασκήσεις, ενώ ζητήθηκε από την υπουργό παράταση υπογραφής των προγραμματικών Συμφωνιών και φυσικά οικονομική στήριξη. Σαν να μην άκουσαν τι τους υποσχέθηκε.
 
Άννα Ανδριτσάκη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: