Καλωσορίσατε στο @P e l l a - Το επώνυμο blog της Πέλλας

Τρίτη, 27 Απριλίου 2021

Εμβληματική δικαίωση για συμβασιούχους του Δημοσίου

Ενιαία σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου συνιστούν οι διαδοχικές ορισμένου χρόνου αποφαίνεται το Εφετείο Αθηνών, που διατάσσει επαναπρόσληψη εργαζομένου στην ΕΡΤ.
Tα ελληνικά δικαστήρια δεν δεσμεύονται από το άρθρο 103 του Συντάγματος, που απαγορεύει για το Δημόσιο τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Μια ιδιαιτέρως σημαντική απόφαση σε αυτό το πνεύμα που απηχεί και μία από τις τελευταίες αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ε.Ε. εξέδωσε το Εφετείο Αθηνών αναδεικνύοντας εμμέσως και την εξαιρετική σημασία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενδεχομένως και έναντι συνταγματικών διατάξεων.
Η απόφαση αφορά προσφυγή συμβασιούχου της ΕΡΤ, τον οποίο δικαίωσε αναγνωρίζοντας ότι ύστερα από διαδικασία ετών οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που υποχρεωνόταν από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση να υπογράφει συνιστούν μια ενιαία σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. «Γι’ αυτόν τον λόγο», όπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η δικηγόρος Εφη Κριεμάδη που χειρίστηκε την υπόθεση, «υποχρεώνεται η ΕΡΤ να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο και να του καταβάλει μισθούς υπερημερίας». Επίσης η κ. Κριεμάδη εκτιμά ότι «η κρίση του ανώτερου σε βαθμό δικαστηρίου διαμορφώνει συνθήκες για να ευδοκιμήσουν παρόμοιες υποθέσεις υπό το φως μάλιστα της νέας απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Το Εφετείο Αθηνών αναγνώρισε ότι το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο, το οποίο είχε απορρίψει ως μη νόμιμη την αγωγή του εργαζόμενου, «έσφαλε κατά την ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου» και αναγνώρισε ότι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου του ενάγοντος «αποτελούν μια ενιαία σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου». Επέβαλε δε όχι μόνο την επαναπρόσληψη, αλλά και την επιβολή ποσού περίπου 20.000 ευρώ για μισθούς υπερημερίας, επιδόματα και επιδόματα Χριστουγέννων και αδείας.
Η εφετειακή απόφαση επαναφέρει στην επικαιρότητα πρόσφατη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου το οποίο δικαίωσε συμβασιούχους στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Αγίου Νικολάου στο Λασίθι Κρήτης, απαντώντας σε προδικαστικά ερωτήματα που απηύθυνε το εκεί Μονομελές Πρωτοδικείο.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις του Ευρωδικαστηρίου, όταν καταγγελθεί καταχρηστική χρήση διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου το εθνικό δικαστήριο έχει την υποχρέωση να ερμηνεύσει και να εφαρμόσει όλες τις κρίσιμες διατάξεις του εσωτερικού δικαίου, στις οποίες εμπίπτουν και προγενέστερες, που επιτρέπουν τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου «παρά την ύπαρξη συνταγματικής διάταξης που απαγορεύει σχετική μετατροπή».
 
Χριστίνα Κοψίνη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: