Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Γεραπετρίτης: Εμβολιασμός στο σπίτι από 15 Μαΐου για τους κατάκοιτους

Για εμβολιασμό κατάκοιτων πολιτών στο σπίτι από τις 15 Μαΐου μίλησε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, καθώς επιταχύνεται τα τελευταία 24ωρα η εμβολιαστική εκστρατεία με άνοιγμα της πλατφόρμας για όλους των άνω των 30 ετών.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι ο εμβολιασμός των κατάκοιτων πολιτών θα γίνεται με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, για το οποίο θα υπάρχει επάρκεια, όπως ανέφερε.
Παράλληλα, σχολιάζοντας την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας, είπε ότι περίπου 44.000 πολίτες ηλικίας 40 έως 44 ετών μπήκαν ήδη από χθες το βράδυ στην πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ 500 από αυτούς έχουν ήδη εμβολιαστεί από το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης.
Σχετικά με τη μερική άρση των μέτρων κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι η διατήρηση του SMS για λίγες ήμερες ακόμη, όπως και ο περιορισμός στην κυκλοφορία κατά τις νυχτερινές ώρες, έχει και μια συμβολική σημασία, αλλά και μια παιδαγωγική ιδιότητα. «Οτιδήποτε ανοίγεις είναι πιο δύσκολη άσκηση απ’ οτιδήποτε κλείνεις (…) Το να ανοίγεις είναι μια εύκολη πολιτικά απόφαση, αλλά τεχνικά δύσκολη» σημείωσε.
Νωρίτερα πάντως ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ίδιο σταθμό απέφυγε να πει συγκεκριμένα το πότε θα ξεκινήσει ο κατ' οίκον εμβολιασμός. Όπως είπε βρίσκονται σε εξέλιξη οι τεχνικές συζητήσεις για το πρόγραμμα του εμβολιασμού στο σπίτι ατόμων που δεν μπορούν να μετακινηθούν, με κάποιο πιο «εύκολο» εμβόλιο, όπως για παράδειγμα αυτό της Johnson & Johnson.
«Σύντομα θα έχουμε καταλήξει και θα ανακοινώσουμε οργανωμένα, δομημένα και με αιτιολόγηση, τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσουμε στους συμπολίτες μας. Η συγκεκριμένη επιχείρηση θα είναι οριζόντια για όλη τη χώρα», είπε.
Επιπλέον, ανέφερε ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου θα μπορεί να εμβολιαστεί όποιος ενήλικος το επιθυμεί.
Στη χώρα μας οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 5 Μαΐου, μετά το «πράσινο» που άναψε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Όπως ανέφερε πριν από λίγες ημέρες η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, είναι ένα εμβόλιο πολύ χρήσιμο, που θα πάει εκεί όπου για τεχνικούς λόγους δεν μπορούν να φτάσουν τα άλλα εμβόλια.
Η επιτήρηση των εμβολίων συνεχίζεται σε διεθνές επίπεδο, είπε, αναφερόμενη στα δεδομένα για τα θρομβωτικά επεισόδια που πιθανόν σχετίζονται με το εμβόλιο της J&J και εξετάστηκαν: 15 περιστατικά σε σύνολο 7,9 εκατ. δόσεων εμβολίου (13 σε γυναίκες 18-49 ετών και 2 σε γυναίκες άνω των 50 ετών) με χρόνο εμφάνισης μετά από 1-2 εβδομάδες.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: