Τρίτη 4 Μαΐου 2021

Στην Υγειά μας ρε Παιδιά!

Έχω την εντύπωση πως η κυβέρνηση μάλλον ξέρει τι κάνει. To μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, μετά από αλλεπάλληλα αυστηρά lockdown, δήλωσε οικονομικό αδιέξοδο και ψυχολογική κόπωση. Απαίτησε άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων, κυρίως ψυχαγωγικών και καταναλωτικών, και κατάργησε πρακτικά τα περισσότερα προστατευτικά μέτρα.
Η κυβέρνηση σαν έτοιμη από καιρό ανταποκρίθηκε στα αιτήματα ατόμων και ομάδων ποικίλων συμφερόντων. Σταθερό μότο: ακούμε την κοινωνία, νίπτουμε τας χείρας μας. Η κοινωνία άρχισε να συμπεριφέρεται σα να μην υπάρχει πανδημία. Το ενδιαφέρον στράφηκε στις διαμάχες για τα εμβόλια, τα self-test, το Πάσχα, τον ανοιξιάτικο καιρό - σύμμαχο (όπως είπε και η Υπουργός Παιδείας).
Η απίστευτη κίνηση στους δρόμους και τα πάρτι έδωσαν την εντύπωση επαναφοράς στην "κανονικότητα". Η εικόνα ενισχύθηκε και με την απόσυρση της αστυνομίας από δημόσιους χώρους.
Οι έλεγχοι ατόνησαν, έπαψαν να υφίστανται. Στο μεταξύ συνεχίστηκαν (και συνεχίζονται) με αύξουσα τάση οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις, ενώ στις ΜΕΘ η πληρότητα αγγίζει το 80-95%. Υποχώρησαν, όμως, οι διεκδικήσεις για ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας. Καμία προετοιμασία σε κανένα επίπεδο για επερχόμενες μεταλλάξεις του ιού ή νέες επιδημίες, παρά τις ρητές προειδοποιήσεις των ερευνητών γιατρών.
Η πανδημία αποδείχθηκε μοναδική ευκαιρία συνολικής αναδιάρθρωσης του συστήματος σε βάρος της υγείας, της εργασίας, της εκπαίδευσης πρωτίστως των ασθενέστερων ομάδων.
Στις 31/3/21 η Υφυπουργός Υγείας έκφραζε την ανησυχία της για τη ραγδαία αύξηση χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών. Συγχρόνως το ΚΕΘΕΑ, το μεγαλύτερο δημόσιο δωρεάν σύστημα απεξάρτησης, αποδομήθηκε. Η κυβέρνηση μίλησε για "ανασυγκρότηση". Ο πρωθυπουργός υιοθέτησε ένα συμπαθητικό σκυλάκι στο Μέγαρο Μαξίμου. Γιατί όχι; Οι επικοινωνιολόγοι γνωρίζουν ότι τα κατοικίδια κατέχουν (επάξια) πρωταγωνιστικό ρόλο στις μοναχικές μας πορείες και στα σόσιαλ μίντια.
Ύστερα ψηφίστηκε και η τροπολογία για το "ακαταδίωκτο" των επιστημονικών επιτροπών και των κυβερνητικών στελεχών για τις όποιες αποφάσεις τους. Έφτασε το πολυπόθητο Πάσχα και η ευκαιρία να πάμε, αν όχι στον Παράδεισο, τουλάχιστον μέχρι τα χωριά μας. Αρκετοί πήγαν (και μην το κρύβουμε). Η Ανάσταση έγινε έστω κι αν οι καμπάνες ήχησαν λίγο νωρίτερα. Και οι πιστοί προσήλθαν ευλαβικά χωρίς αυστηρή τήρηση των μέτρων.
Αν τώρα τολμήσεις να πεις σε κάποιον να φορέσει τη μάσκα του σε κοιτάζει σαν να είσαι εξωγήινος. Δευτέρα του Πάσχα και οι καφετέριες στο κέντρο της Αθήνας ήταν γεμάτες. Οι μαγαζάτορες με τις μάσκες κάτω απ' το πηγούνι. Ωστόσο, το νούμερο των πλήρως εμβολιασμένων παραμένει πολύ μικρό. Και οι νεκροί ανήλθαν στους 134 κι ας σκότωνε δράκους όλη μέρα ο Αη Γιώργης. Είναι φαίνεται πολλοί.
Αύριο θα γιορτάσουμε την εργατική πρωτομαγιά. Όμως η ευκαιρία να λειτουργήσουμε ως κοινωνία με στοιχειώδη συνοχή και αλληλεγγύη μάλλον εξανεμίζεται. "Μα τι ψάχνεις τώρα;", μου είπε ένας φίλος. Από τον ατομικισμό στην ατομικότητα μια κοινωνιολογία δρόμος. Δεν ξέρω. Πάντως σε ένα θα συμφωνήσω. Όλα είναι δρόμος. Καλά να είμαστε και υγεία πάνω απ' όλα. Φτάνει να μη μας τύχει το κακό.

Αλεξάνδρα Κορωναίου - Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών.
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: