Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

COSCO: Με 24ωρη απεργία απαντούν οι εργαζόμενοι στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα

Οργή και αγώνας για τον νεκρό εργάτη στις προβλήτες της
Cosco
Με 24ωρη απεργία από τις 12 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ως τις 12 τα μεσάνυχτα της Τρίτης απαντούν οι εργαζόμενοι της COSCO στο νέο προδιαγεγραμμένο έγκλημα που σημειώθηκε με το θάνατο του 45χρονου συνάδελφου τους.
Η απόφαση πάρθηκε στο πλαίσιο έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά το εργατικό δυστύχημα, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 45χρονος εγκλωβίστηκε στις ράγες που κινούνται οι γερανογέφυρες, με αποτέλεσμα να περάσει από πάνω του η γερανογέφυρα και να τον κόψει στη μέση.
Από την ώρα του δυστυχήματος σήμανε συναγερμός, στους εργαζόμενους ξεχείλιζε η οργή και ο θυμός. Σταμάτησαν όλες οι εργασίες και πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μπροστά στην πύλη του ΣΕΜΠΟ.
Η οργή να γίνει αγωνιστική διεκδίκηση μέτρων προστασίας

Οι εργαζόμενοι παράλληλα με την 24ωρη απεργία ψήφισαν το διεκδικητικό πλαίσιο που απαιτεί:
Να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους για τον τραγικό θάνατο. Και όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΝΕΔΕΠ Μάρκος Μπεκρής, υπάρχουν υπεύθυνοι. Είναι η κυβέρνηση και η εργοδοσία που αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν κάτω από επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, κόντρα βάρδια, χωρίς ξεκούραση, με χρονομέτρηση στη γερανογέφυρα.
Ακόμη διεκδικούν να σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες, μόνιμη σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για να μπορεί να υπάρχει έτσι και οργάνωση της δουλειάς με χρονοδιάγραμμα κλπ. Οι 4αρες πόστες (ομάδες εργασίας αποτελούμενες από 4 άτομα μόνο) από δω και πέρα να είναι 6. Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζόμενους κ.ά.
Στο πλευρό των εργαζομένων από την πρώτη στιγμή βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.
Ακόμη βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΕΚ Πειραιά με επικεφαλής τον πρόεδρο Νίκο Ξουράφη, Σωματεία του Πειραιά όπως ναυτεργάτες και μεταλλεργάτες, Σύλλογοι Γυναικών της περιοχής, Σωματεία Συνταξιούχων, Πολιτιστικοί Σύλλογοι όπως ο «Τερψηχώρος» και άλλοι φορείς. Ακόμη παραβρέθηκε ο Στέλιος Μπενετάτος, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Την αλληλεγγύη του εκφράζει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, σημειώνοντας πως «έχουν τεράστιες ευθύνες κυβέρνηση και εργοδοσία για το νέο εργοδοτικό έγκλημα. Ευθύνες που βαραίνουν και όσους έχουν κυβερνήσει, για την κατάσταση που υπάρχει στους χώρους εργασίας».
 
Πηγή: 902.gr
 
Σε Ανακοίνωσή τους τα Ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΑΜΑΓΕΝ αναφέρουν:
«Ο τραγικός θάνατος του 45χρονου λιμενεργάτη στις εγκαταστάσεις της COSCO, επιβεβαιώνει τις εγκληματικές ευθύνες της εταιρείας και των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, για την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων, στην προστασία και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες και κινητοποιήσεις του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.
Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΜΑΓΕΝ εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια τους στην οικογένεια και τους συναδέλφους του αδικοχαμένου εργάτη, που σκοτώθηκε στο εργασιακό κάτεργο της COSCO.
Μακρύς είναι ο κατάλογος, με χιλιάδες εργαζόμενους, να χάνουν τη ζωή τους ή να σακατεύονται στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Οι ταξικές δυνάμεις επανειλημμένα έχουν καταγγείλει και έχουν αναδείξει, με πολύμορφους αγώνες, ότι η αντιλαϊκή πολιτική, που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, διαρκώς αυξάνει τα προνόμια του κεφαλαίου, ενώ ταυτόχρονα επιτίθενται στο σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μετατρέποντας τους χώρους δουλειάς σε εργασιακά γκέτο, που ασύδοτα υπονομεύουν την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής.
Τα ναυτεργατικά σωματεία καταγγέλλουμε το νέο εργατικό έγκλημα και δηλώνουμε αλληλέγγυα στην 24ωρη απεργία, που προκήρυξε το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ.
Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους να συμμετέχουμε όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση – κινητοποίηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στην Πύλη του ΣΕΜΠΟ, στο χώρο του τραγικού θανάτου του λιμενεργάτη, απαιτώντας να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς». 
 
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: