Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Αλαλούμ: Έχασαν την μπάλα με την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Μόνο στρατιωτική παρέλαση στις 28 Οκτωβρίου, κανονικά οι μαθητικές παρελάσεις στις 27 Οκτωβρίου ● Μπάχαλο με ανακοίνωση της Περιφέρεις Κεντρικής Μακεδονίας, διαρροές, αλλά και διευκρινιστική ανακοίνωση από το υπουργείο Εσωτερικών ● Ποιος αδειάζει ποιον είναι το ερώτημα.
Υπό ασφυκτική πίεση βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα από τη σημαντική επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου και υπό αυτό το πρίσμα η διεξαγωγή της επετειακής παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση, πάντως, κατάφεραν να χαθούν στη μετάφραση και με αυτό το ζήτημα, με αποτέλεσμα, έξι ημέρες πριν τους επίσημους εορτασμούς να επικρατεί ένα απόλυτο αλαλούμ.
Το μπάχαλο φαίνεται να επιλύεται μετά από σημερινή διευκρινιστική ανακοίνωση από το υπουργείο Εσωτερικών, η οποία ενδεχομένως να χρειάζεται... περαιτέρω διευκρινίσεις. Το ΥΠΕΣ κάνει λόγο για ανυπόστατες φήμες και επισημαίνει ότι οι μαθητικές παρελάσεις της 27ης Οκτωβρίου θα διεξαχθούν κανονικά, την 28η Οκτωβρίου η παρέλαση θα είναι μόνο στρατιωτική, ενώ όλες οι εκδηλώσεις θα έχουν μέγιστη χρονική διάρκεια 60 λεπτών.
Αναλυτικά
Αναφορικά με τη διεξαγωγή των παρελάσεων και των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 και επειδή διακινούνται ανυπόστατες φήμες περί μη διεξαγωγής των μαθητικών παρελάσεων, επισημαίνεται ότι συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο τα όσα προβλέπονται στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών που εξεδόθη στις 13 Οκτωβρίου 2021.
Επομένως, οι μαθητικές παρελάσεις παντού θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Διευκρινίζεται ότι η μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται παραδοσιακά στις 27 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιηθεί επίσης κανονικά. Στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης θα παρελάσουν μόνο στρατιωτικά τμήματα. Όλες οι παρελάσεις θα έχουν μέγιστη χρονική διάρκεια 60 λεπτών.
Σημειώνεται ότι, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι εορταστικές εκδηλώσεις, θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας.
Το πρόβλημα, ωστόσο, που χρειάζεται να διευκρινιστεί περαιτέρω έγκειται στην προηγούμενη διαρροή του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς «κύκλοι» ανέφεραν ότι στη Θεσσαλονίκη θα παρελάσουν αντιπροσωπευτικά τμήματα μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, αναπήρων πολέμου, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού Σώματος.
Το μπέρδεμα ξεκίνησε, πάντως, από πρωινή ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία επικαλούνταν το υπουργείο και υπογράμμιζε: Ανακοινώνεται ότι με απόφαση της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα με έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, που κοινοποιήθηκε σήμερα, επισημαίνεται ότι: «είναι απαραίτητο λόγω των υφιστάμενων υγειονομικών συνθηκών στη Θεσσαλονίκη, να πραγματοποιηθεί μόνο στρατιωτική παρέλαση, η οποία να μην υπερβαίνει σε διάρκεια τα 60 λεπτά».
Ποιος αδειάζει ποιον είναι, λοιπόν, το ερώτημα...
Στο 90% η πληρότητα στις ΜΕΘ, προειδοποιούν οι ειδικοί
Η κατάσταση, πάντως, στη χώρα, παρά τις όποιες κυβερνητικές θριαμβολογίες παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί κατά 28% τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ τα κρούσματα ανεβαίνουν την... ανηφόρα. Στην Βόρεια Ελλάδα η εικόνα είναι ζοφερή με την πληρότητα στις ΜΕΘ σταθερά ξεπερνά το 90%.
Ενδεικτικά τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την ευρύτερη περιοχή
  • 496 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
  • 12 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
  • 89 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
  • 123 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας
  • 39 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
  • 20 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
  • 63 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
  • 35 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
  • 80 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
  • 94 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
  • 94 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
  • 12 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
  • 24 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
«Όσοι πάνε στην παρέλαση θα πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ. Τώρα πώς θα κρατήσουν αποστάσεις; Δεν ξέρω», σημείωσε μιλώντας στο Mega η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη για να προσθέσει ότι «ο καθένας να φορέσει τη μάσκα του, να κρατήσει τις αποστάσεις του και όταν τελειώσει η παρέλαση να φύγει για να πάει να φάει. Η μεγάλη κινητικότητα φέρνει αύξηση κρουσμάτων. Δεν παίζει ρόλο αν είναι εξωτερικός χώρος. Δεν μπορείς να ελέγξεις αν ο διπλανός σου είναι ανεμβολίαστος ή αν νοσεί και είναι ασυμπτωματικός. Η Βόρεια Ελλάδα είναι γεμάτη! Αυτό που μας στενοχωρεί είναι το υψηλό ιικό φορτίο και εμβολιασμοί κάτω από 50% σε πολλές περιοχές. Είναι τραγικό αυτό. Εδώ και ένα μήνα 15 θάνατοι από νέους ανθρώπους, βλέπετε πως η μετάλλαξη τρέχει και τρέχει πιο μπροστά κι από εμάς».
Από την πλευρά της η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ ,Αθηνά Λινού, υπογράμμισε ότι οι παρελάσεις δεν μπορούν να γίνουν ελεύθερα και συμπλήρωσε ότι το ζήτημα που προκύπτει είναι από τον συνωστισμό που θα δημιουργηθεί από τος θεατές που θα θελήσουν να τις παρακολουθήσουν.
«Δεν θα δώσει τη σωστή εικόνα»
Για το ζήτημα τοποθετήθηκε νωρίτερα (ΣΚΑΪ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκαθαρίζοντας ότι οι παρελάσεις θα διεξαχθούν με τα προβλεπόμενε μέτρα και κάνοντας λόγο για... πισωγύρισμα σε διαφορετική περίπτωση.
«Είναι σημαντικό να μην γίνονται πισωγυρίσματα στην εικόνα που εκπέμπεται» δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: