Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Είναι πολλά τα λεφτά...

Αστρονομικό το ποσό που δαπάνησε το Δημόσιο κατά τη διάρκεια του 18μήνου (Ιανουάριος 2020 - Ιούνιος 2021) μέσω των δημόσιων συμβάσεων που συνήψε για την αγορά υπηρεσιών, προμηθειών, την κατασκευή έργων και την εκπόνηση μελετών μέσω απευθείας αναθέσεων. Σε «ξέφρενο πάρτι γαλάζιων παιδιών» αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ..
Ζαλίζουν τα ποσά που αποκαλύπτεται πως δαπάνησε το Δημόσιο μέσω συμβάσεων που συνήψε για την αγορά υπηρεσιών, προμηθειών, την κατασκευή έργων και την εκπόνηση μελετών μέσω απ’ ευθείας αναθέσεων.
Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Ναυτεμπορικής» το ποσό φθάνει το 1,88 δισ. ευρώ και αφορά τη διάρκεια του 18μήνου Ιανουαρίου 2020 - Ιουνίου 2021.
Τα στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) φανερώνουν πως από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021 επικυρώθηκαν -από τις περίπου 3.500 αναθέτουσες αρχές που λειτουργούν στη χώρα και έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν δημόσιες συμβάσεις- συνολικά 305.656 δημόσιες συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 13,55 δισ. ευρώ.
Ανά κατηγορία συμβάσεων, οι περισσότερες ως προς τον αριθμό αφορούν τις προμήθειες, ωστόσο ως προς το ύψος τα «σκήπτρα» κρατά η κατηγορία «έργα». Ο αριθμός που αφορά απευθείας αναθέσεις αντιστοιχεί σε ποσοστό 65% του συνόλου των συμβάσεων όμως, το ποσό που διατέθηκε για τη συγκεκριμένη μέθοδο ανάθεσης περιορίζεται στο περίπου 16% των 13,5 δισ. ευρώ.
«Ξέφρενο πάρτι γαλάζιων παιδιών»
Τα ποσά που δαπανήθηκαν για απ’ ευθείας αναθέσεις δεν έμεινα ασχολίαστα από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
«Το τεράστιο ποσοστό παραπέμπει σε ξέφρενο πάρτι γαλάζιων παιδιών που ενώ κατηγορούν το δημόσιο ως αντικρατιστές, την ίδια ώρα τρώνε με χρυσά κουτάλια» αναφέρει το κόμμα της Κουμουδούρου.
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά «η κυβέρνηση αρνείται τη διαγραφή ιδιωτικού χρέους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ελάφρυνσης των νοικοκυριών από το αυξημένο κόστος της ενέργειας, καθώς και ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ», προσθέτει.
Στη ανακοίνωση που εξέδωσε καταλήγει: «Η κα Νικολάου ήταν μόνο η αρχή. Όπως φαίνεται ο κ. Μητσοτάκης έχει πολλές Νικολάου στον περίγυρό του».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: